Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Reaktif Hipoglisemide Diyet Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
REAKTİF HİPOGLİSEMİ ve DİYET TEDAVİSİ

Gün içinde acıkma atakları oluyor ve sekerli gıdalara saldırıyorsanız; öğleden sonraları baş ağrısı varsa; bas dönmeleri varsa; yemek gecikince yiyinceye kadar huzursuzluk; halsizlik ve bitkinlik hissediyorsanız; ellerde titreme kalbinizde çarpıntı oluyorsa; halsizliğiniz yemek yiyince düzeliyorsa; çabuk sinirleniyor ve kontrolünüzü kaybediyorsanız; yemeklerden sonra uyku basıyor ve gün boyu uyukluyorsanız; kan sekerinizde düşüklük olabilir.

Yemek yedikten sonra kan şekerinin yükselmesiyle insülin hormonunun fazla salgılanması ve bunun sonucunda yemeği takiben kan şekerinde oluşan düşüklükler “reaktif hipoglisemi” dir. Burada düzensiz; aşırı bir insülin salgılanma durumu vardır.
Özellikle aç karnına kan şekerini hızla yükselten besinler yedikten sonra (çikolata; pasta; hamurlu tatlılar v.b) terleme; çarpıntı; aşırı acıkma hissi; tekrar tatlı ve besin tüketim isteği gibi durumlar oluşur.

Reaktif hipoglisemi sonucunda sürekli tatlı tüketimi ve kilo artışı yaşanır.
Bu kişilerin açlık kan şekerlerine baktığınızda değerlerin normal olduğunu görürsünüz. Normal zamanlarda kan şekerleri 70-110 mg/dl arasındadır. REAKTİF HİPOGLİSEMİ tanısı; şeker yüklemesi (Oral Glukoz Tolerans Testi-OGTT) yapılarak konur.
Reaktif hipoglisemi düzensiz beslenen; öğün atlayan; aşırı ve hızla kilo alıp veren ve ailede şeker hastalığı olan kişilerde gözlenebilmektedir. Reaktif hipoglisemi ileride şeker hastalığının habercisidir. Tanı konduktan sonra en temel tedavisi diyettir.

Reaktif hipoglisemide diyet tedavisi


· Fazla kilolar verilmelidir.
· Uzun süre aç kalınmamalıdır.
· Tatlı tüketimi azaltılmalı özellikle de aç karnına asla yenmemelidir.
· Öğün atlanılmadan düzenli besin tüketimi sağlanmalı; öğünlerde her besin grubundan yeterli olarak tüketim sağlanmalıdır.
· Kan şekeri yemek yedikten 3 saat sonra düşmeye başladığından mutlaka 3-4 saatte bir az az sık sık beslenme şekli benimsenmelidir.
· Kan şekerinin hızla yükselen ve ardından kan şekerinin hızla düşmesine sebep olacak basit karbonhidratların ( çay şekeri; bal; reçel; pekmez; pasta; tatlı; kurabiye v.b) tüketiminden kaçınılmalıdır.
· Meyve suyu; şeker içeren içecekler; aşırı çay; kahve tüketiminden kaçınılmalıdır.
· Kepekli ekmek; bulgur; kepekli pirinç; kepekli makarna gibi posa içeriği yüksek karbonhidrat kaynakları tercih edilmelidir.
· Posa içeriği yüksek sebze ve salata tüketimi arttırılmalıdır.
· Ara öğünlerde probiyotik yoğurt; kepekli tost veya sandviç; meyve+ yoğurt ; kepekli bisküvi+peynir; meyve+ceviz veya fındık gibi besinler tüketilebilir.
· Alkol kan şekerini önce yükselmesine daha sonra düşmesine sebep olduğundan tüketiminden kaçınılmalıdır.
· Düzenli yapılacak egzersiz kan şekerini dengeler fakat egzersize aç başlanması veya çok uzun süre yoğun egzersiz yapılması kan şekerinin düşmesine sebep olur. Bu yüzden kepekli sandviç; kepekli makarna; ayran; meyve; kepekli bisküvi gibi karbonhidrat içeren bir besin egzersiz öncesi alınmalıdır.
Benzer belirtiler başka hastalıklarda da görülebileceğinden eğer bu tip şikayetleriniz varsa bir doktor kontrolünden geçin.

Kan şekeriniz düşerse ne yapmalısınız?
Yanınızda bulundurduğunuz 1-2 kesme şekeri veya 1-2 meyveli şekeri (çikolata değil) veya 1 çay bardağı meyve suyunu hemen alınız. 10-15 dakika sonra şekerinizin yeniden düşmemesi için mutlaka “kepekli ekmek+peynir”; “kepekli; bisküvi+ayran”; çorba+yoğurt” gibi karmaşık bir öğün tüketiniz.

Reaktif hipoglisemili kişiler Glisemik indeksi düşük olan besinleri tercih etmelidir.