Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Myom Nedir: Myom Çocuk Sahibi Olmayı Etkiler Mi; Kansere Dönüşür mü?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
Myom nedir?

myom rahim düz kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu bir rahim tümörüdür.Sık rastlanan bir tümör olup her dört kadından birinde mevcuttur.Tanımında tümör denilince kanser akla gelmemelidir. Tümör kelimesi sert;kitle görünümlü hastalıklı dokular için kullanılır. Bu nedenle myom bir tümör olup iyi huylu bir tümördür. Kötü huylu tümöre dönüşme riski yoktur. Rahimin ayrıca leiyomyosarkom adlı kötü huylu tümörü mevcut olup nadir görülmektedir. Leiyomyosarkomların ilk saptanması myomum saptanmasına benzer olup çok hızlı büyüme göstermesi ve patolojik inceleme sonrası kesin tanısallaştırma yapılır.Myomlar değişik toplum ve kaynaklarda leiyomyom; fibroid gibi isimlerle adlandırılmaktadır.

Myomlar nasıl bulgular verir?

myomlar yerleşim yerlerine göre rahim iç dokusunda(intramural); rahim dış zarının altında (subseröz) veya rahim iç zarının hemen altına (submiköz)yerleşebilir. Rahim iç dokusuna yerleşen myomlar kasık ağrısı; anormal vajinal kanama; sık idrara çıkma ve kabızlık gibi şikayetlere sebep olabilir. Rahim dış zarının altında yerleşimli olanlar büyük boyutlara gelene kadar herhangi bir bulguya sebebiyet vermeyebilir.( asemptomatik myomlar) Rahim iç zarının altında yerleşimli olanlar (submiköz) anormal vajinal kanama;çocuk isteyen hanımlarda tekrarlayan gebelik kayıplarına; geç dönem düşüklere ve hiç gebe kalamamaya sebep olabilir. Bu gün için myom tanısı koymak için ultrasonografi; salin infüzyon sonografi(sis) ve histerosalpingografi(hsg) kullanılır. Normal ultrasonografi ile inramural ve subseröz myomlar kolaylıkla tanınırken; submikoz myomlara sis ve hsg ile tanı konur.

Myomların çocuk sahibi olmaya bir etkisi var mıdır?

Myomlardan submiköz olanlar embriyonun yerleşeceği doku olan rahim iç zarına(endometrium) zarar vererek bebeğin tutunmasına engel olabilmektedir. Böylece tekrarlayan düşükler; geç dönem düşükler ve gebe kalamamaya sebep olmaktadır. Subseröz myomlar ve intramural myomlardan rahim iç zarına zarar vermeyenler çocuk sahibi olunmasına engel teşkil etmez.

Myomlar kansere dönüşür mü?

Yukarıda bahsedildiği gibi myomlar iyi huylu rahim düz kas dokusu tümörleri olup kansere dönüşmez.Ancak başlangıçta kanser(leiyomyosarkom) myoma benzer görüntülerle başlayabilir.Yani hastalık başlangıçta kanser olarak başlamıştır; sonradan myom kansere dönüşmesi söz konusu değildir.

Myomlar nasıl tedavi edildir?

Myomların bu gün için tedavisinde takip ve cerrahi tedavi yaygın olarak kullanılmaktadır. Myomların hormonal tedavi ve embolizasyon ile tedavisi de değişik merkezlerde ve kaynaklarda bahsedilmektedir.Ancak rutin tedaviler haline gelmemişlerdir ve cerrahi tedavi kadar etkin olmamışlardır.

1. takip; myomlardan subseröz ve bazı intramural olanlar boyutları büyük olmadıkça(5cm altında);aylar içerisinde büyüme olmadıkça ve herhangibir şikayete sebebiyet vermedikçe 3 aylık aralıklarla ultrasonografik olarak takip edilebilirler.Ancak büyüme ve şikayete sebep olan myomlar derhal cerrahi tedaviye yönlendirilmelidir.

2.cerrahi tedavi;cerrahi tedavide ise myomlar tek başına alınabilir(myomektomi) veya rahim total olarak alınabilir(total histerektomi).

Genç yaştaki;çocuk isteği olabilebek bayanlarda myomların sadece kendisi alınır.(myomektomi) Myom alma ameliyatı açık veya kapalı(laparoskopik cerrahi; histereskopik cerrahi;robotik cerrahi) yöntemle yapılabilir. Ameliyatın açık veya kapalı yapılmasıhastanenin donanımına;ekipmana ve cerrahın yeteneğine bağlı olup amaç myomum alınmasıdır.Hastada kalacak yara izi açık ameliyatta 4-5 cm iken kapalı ameliyatta kesilerin toplamı yaklaşık 3 cm yi bulmaktadır.

Histereskopik cerrahide ise karın ön duvarı cildinde herhangi bir kesi izi olmadan vajinal yolla rahim içerisine yerleştirilen enstrümanlarla yapılır; bu cerrahi yöntem submiköz myomlar için uygun tedavidir. Ayrıca bu yöntemde rahim iç zarı su ile doldurularak myom kamera ile direkt görüntülenir ve rezektoskop denilen yalıcı aletle myom dokusu parçalanarak çıkartılır. Hasta bu yöntemler aynı evine gidebilmekte ve hiç ağrı duymamaktadır.

Menopoza yakın yaşta; şikayete sebebiyet veren myomları olan; ailesini tamamlamış ve myomun tekrar etmesini istemeyen hastalarda rahimin total olarak alınması ameliyatı yapılabilir.45 yaş ve üzerindeki hastalarda rahim alma işlemi yapılırken daha sonrasında yumurtalıklarda olabilecek kist;tümör ve kanser ihtimaline karşı ve yumurtalıkların artık bir fonksiyonu olmayacağı düşüncesiyle rahimin yanında yumurtalıklar tüplerle birlikte alınabilir.

Myomlar tekrar eder mi?

Myomların tedavisinde rahim total olarak alınmadıkça myomlar tekrar edebilir.Yani rahim düz kas dokusu olduğu sürece myomlar tekrarlayabilir; tekrarlama ihtimali her hasta için değişkendir.