Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Sınavlarda Beslenme

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
SINAVA YAKLAŞIRKEN

· Beslenme; beyin gelişimi ve hafızayı etkilemektedir. İnsan hafızası; zekası ve konsantrasyonu üzerine etkisi büyüktür. Amaç asla “karın doyurmak” olmamalıdır.

· Besin çeşitliliğine önem verilmeli; tek tip beslenmekten kaçınılmalıdır.

· Düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalı ve asla öğün atlanmamalıdır.

· Dışarıda ve açıkta satılan besinleri sindirim rahatsızlıkları ve zehirlenmeye yol açmaması adına tercih edilmemelidir.

· Haftada 2-3 kere balık yemeye özen gösteriniz (özellikle sardalye ve ton balığı).

SINAVA BİR GÜN KALA

· Erken saatlerde iyi bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır.

· Temiz havada yürüyüş yapılmalıdır.

· Eve gelince meyve gibi küçük bir ara öğün alınmalıdır.


· Etli sebze yemeği; yoğurt; ekmek; salata gibi çeşitli besin gruplarının yer aldığı öğle yemeği yenmelidir.

· Günler de uzadığı için ikindi vakti sandviç ve ayran; dondurma; tost ve taze sıkılmış meyve suyu gibi bir ara öğün almayı ihmal etmeyiniz.

· Akşam ızgara; buğulama veya fırında balık; bol yeşillik ve ekmek şeklinde bir yemek yiyerek dinlenmek; yatmadan ise muz ile süt; çilek ile yoğurt gibi ara öğün almak son derece sağlıklı ve dengeli olacaktır.
· Kurubaklagiller gibi gaz yapan besinlerden kaçınılmalıdır.

SINAV SABAHI
Sınav Sabahı Kahvaltı :

Kahvaltı her öğrenci ve yetişkinin hayatında oldukça önem taşıyan bir öğündür. Yapılan bilimsel çalışmalar göstermektedir ki; sınav sabahı İYİ BİR KAHVALTI İLE GÜNE başlayan çocuklar YETERLİ VE DENGELİ BİR ÖĞÜN TÜKETİRLERSE gerekli besin öğeleri ve enerji aldıkları için sınavda daha başarılı olmaktadırlar.

Sabah stresle beraber mide bulantısı ve iştahsızlık olması çok doğaldır; bu yüzden diğer zamanlara göre daha az besin tüketmek isteyebilir; miktarlar az tutularak sağlıklı besinlerin tüketimi sağlanmalıdır. Çok fazla miktarda ve karışık yağlı besinlerin tüketimi de sabah önerilmemektedir. Yapılan en büyük hata beynin şeker ile çalışmasından dolayı fazla miktarda çikolata ve basit şeker içeren tatlıların tüketimidir. Beyin kandaki şekeri tüketir fakat basit karbonhidrat dediğimiz sofra şekeri ve bunu içeren gıdalar çikolata; tatlılar veya bisküviler kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için beynin şekere olan ihtiyacını karşılamaz aksine kan da hipoglisemi ( Kan şekerinin düşmesi) ye sebep olmasından dolayı tüketimi önerilmez; bu yüzden beynin kan şekerini sağlayacak olan şekerler sabah tüketilecek; süt; ekmek; yulaf; meyve v.b besinlerden alınacak şekerlerdir. Bu yüzden sınav öncesi ve sınav sırasında basit karbonhidrat içeren tatlıların tüketimi yanlıştır.

Örnek Kahvaltı :

1 bardak meyve suyu ( Taze sıkılmış tercih edilir)
1 dilim peynir
1 yumurta ( Haşlanmış veya yağsız tavda omlet)
1 tam ceviz veya 5-6 badem
4-5 adet zeytin
1tatlı kaşığı pekmez
1 -2 dilim tam buğday ekmeği
1kivi veya 5-6 çilek veya 1 yemek kaşığı kuru üzüm
Domates; salatalık

Sınav Sırasında :

Su ;
Kuru meyve (kuru erik; kuru üzüm; kuru kayısı vb)
Fındık; fıstık; ceviz vb. yanınızda bulundurabilirsiniz.

Kan şekerlerinde dalgalanmalara sebep olacağı için şeker ve şekerli besinlere de dikkat. Yemek yedikten 3 saat sonra kan şekeri düşmeye başlar sınav süresi uzun olduğu için kan şekerinin düşmemesi bakımından sınav esnasında kompleks karbonhidrat içeren kepekli bisküvi; küçük sandviç; tuzlu bisküvi gibi besinler yenilmelidir.

Sınav Öncesi Beslenme Kuralları

· Kahvaltı mutlaka evde yapılmalıdır; poğaça veya tost ile geçiştirmek önerilmemektedir.

· Çay; kahve; kola gibi kafeinli içecekler yerine; kuşburnu; ıhlamur; adaçayı gibi bitki çayları veya taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.

· Yumurta; peynir; zeytin; pekmez; ceviz; esmer ekmek; domates; salatalık; yeşil biber; maydanoz veya taze ya da kuru meyveden oluşan zengin bir kahvaltı gayet uygun olacaktır.

· Alışık olunmayan bir besin denenmemelidir.

· Şekerli; yağlı ve aşırı tuzlu besinlerden kaçınılmalıdır.

· Kan şekerinizde dalgalanma yaratmaması için; sınav öncesi kesinlikle şeker ve şekerli bir besin (örnek olarak; çikolata) tüketilmemelidir.