Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Psikolojide Kullanılan Ölçüm Teknikleri

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
Bireysel özelliklerin değerlemesi ve diğer kişilerle karşılaştırılması açısından önemli olan ölçüm teknikleri; bireyleri birbirinden ayıran özellikleri doğrudan ya da dolaylı yönden değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda yapılan çalışmalar çeşitli ölçüm tekniklerinin geliştirilmesine fırsat sağlayarak; kişilik özelliklerinin ölçülebilmesini olanaklı hale getirmiştir.

Kişilik özelliklerini ölçmek üzere geliştirilen ölçekler kabaca; gözlemsel teknikler; yapılandırılmış test ve envanterler; projektif teknikler ile durumsal testler başlığı altında toplanabilmektedir. (Özgüven; 2000; Özbatağ; 1983). Bu bağlamda kullanılan kişilik ölçüm teknikleri şunlardır:

1. Sorgu Cetvelleri

Kişilik ölçümlerinde kullanılan en yaygın tekniklerden biri olan sorgu cetvelleri; genellikle yazılı biçimlerde uygulanmakla beraber bazen de sözel olarak yöneltilen sorularla yürütülmektedir. Kişiden kendisi hakkında bilgi vermesinin istendiği bu teknikte kullanılan sorular özel formlar şeklinde düzenlenmiştir (Ateş; 2003).

Özellikle çocuklar hakkında bilgi edinmek için kullanılan bu formlar anne-baba ve diğer yetişkinlere yönelik olarak düzenlenmiş olup; belli bir zaman süresi içinde incelenen konuyla ilgili bilgileri toplamayı amaçlamaktadır (Yavuzer; 1998; Güngör; 2001).

2. Gözlem

Bireylerin kişilik özelliklerini tespit etmeye yönelik tekniklerin içinde en yaygın olarak tercih edilen gözlem; hakkında bilgi edinilmek istenilen kişinin çeşitli ortamlarda gözlenmesi sonucu; gözlenen bireyle ilgili çeşitli bilgiler toplama sürecidir (Ateş; 2003; Enç; 1984; Güngör; 2001; Morris; 2002).

3. Psikolojik Testler

Kişilik testlerinin çoğu; birçok delil topladığı ve bir araya getirildiğinde kişilik özelliklerine ulaşıldığı prensibine dayanmaktadır. Bu bağlamda; davranışları standart koşullar altında gözlemeye yarayan; geçerliliği ve güvenilirliği sağlanmış ölçme araçları olan psikolojik testler; ilk olarak XIX.y.y.’da geliştirilmeye başlamıştır. Böylece bireylerin zeka; kişilik; başarı; ilgi; tutum ve yetenekleri bu yolla ölçülebilir hale getirilmiştir (Özgüven; 2000; Yavuzer; 1998; Öner; 1994; Güven;1999).

İncelenen kaynaklar; psikolojik testlerin çeşitli kriterlere dayalı olarak sınıflandırıldıklarını göstermektedir. Bu kriterlerden biri olan kullanım alanlarına göre üçe ayrılabilen psikolojik testler; şu başlıklar altında toplanmaktadır:

A.Yetenek Testleri


Bireylerin zihinsel ya da akademik yetenekleri hakkında bilgi toplamak amacı ile hazırlanan bu testler; genel olarak şu başlıklar altında toplanmaktadır (Kepçeoğlu; 2001).

a.Genel Yetenek Testleri

Spearman’ın ileri sürdüğü “g faktörü”nü ölçmeyi amaçlayan bu testler; belirli düzeylerde genel zihin yeteneklerini ölçen testlerdir (Kepçeoğlu; 2001; Özgüven; 2000).

b.Özel Yetenek Testleri

Bireylerin sahip olduğu özel zihin yeteneklerini (müzik; resim gibi) ölçen testlerdir (Kepçeoğlu; 2001).

c.Farklı Yetenek Testleri

Soyut kavrama; mekanik; sayı ve dil gibi farklı zihin yeteneklerini ölçen testlerdir (Kepçeoğlu; 2001).

B. Başarı Testleri


Standart ve öğretmen olarak ikiye ayrılan (Kepçeoğlu; 2001) bu testler eğitimin hedeflerini; akademik başarıyı ve personel seçimi konuları değerlendirmeyi amaçlamaktadır (Özgüven; 2000).

C. Kişilik Testleri

Yapıları ve kullanış amaçları yönünden büyük farklılıklar gösteren kişilik testlerini (Kepçeoğlu; 2001); genel olarak şu başlıklar altında toplamak mümkündür:

a.Uyum Envanterleri

Sosyal ve kişisel uyum ile ilgili; aile çevresine uyum; sağlıkla ilgili durumlara uyum; sosyal ve duygusal yaşama uyumu ölçmeyi hedefleyen envanterlerdir (Tuzcuoğlu; 1996).

b.İlgi ve Tutum Envanterleri

Bireylerin iş; meslek ve çeşitli sosyo-kültürel etkinliklere olan ilgilerinin (Kepçeoğlu; 2001) yanı sıra bireyin diğer insanlara karşı davranış biçimlerini yönlendiren tutumlarını da ölçmeyi amaçlamaktadır.

c.Projektif Kişilik Testleri

Freud’un Psikoanalitik yaklaşımının temelindeki psikodinamik görüşe dayanan (Özkalp ve ark.; 2000; Morris; 2002) bireyin açık seçik olmayan uyarıcılara karşı davranışlarını (Özgüven; 2000); diğer bir ifadeyle bilinçaltı güdü ve çatışmalarını (Enç; 1984; Morris; 2002); duygu ve düşüncelerini (Özkalp ve ark.; 2000) ölçmeyi amaçlayan bu testler; özellikle klinisyenler tarafından birey hakkında bilgi edinmek amacıyla kullanılırlar (Ateş; 2003).

İlk olarak 1961 yılında McClelland tarafından kullanılmaya başlayan projektif testlerde; üzerinde çeşitli resim ya da fotoğraflar bulunan kartların yanı sıra anlamsız şekiller bulunan kartlar da kullanılabilir. Bu yönüyle yoruma açık olan bu testler; kişilik testleri arasında en yaygın kullanım alanına sahip olanlarıdır. Rorschach Mürekkep Lekesi Testi; T.A.T; C.A.T; cümle tamamlama ve resim yorumlama testleri en çok kulanılan projektif testlerdir (Kepçeoğlu; 2001; Özgüven; 2000; Öner; 1994; Uba & Huang; 1999; Yavuzer; 1998; Özbatağ; 1983).


d.Kişilik Envanterleri

Çoğunlukla kolayca puanlanan standart ölçüm araçları olarak tanımlanabilen bu envanterlerin amacı; bireylerin kişilik özelliklerini ölçmektir (Özgüven; 2000; Atkinson & Atkinson & Hilgard; 1995). Bu bağlamda araştırmanın asıl konusu olan özellik (trait) teorisine bağlı olarak geliştirilen kişilik envanterlerinin kullanılmaya başlanması; yanı sıra bu envanterlerden elde edilen bilgilerin ne kadar geçerli ve güvenilir olduğu yönünde yapılan araştırmalara değinmekte yarar görülmüştür. Bu doğrultuda Mischel; sosyal öğrenme geleneğinden yola çıkarak; davranışı etkilemekte durumların önemini gösteren çalışmalar yaparak; elde ettiği bulgulara dayanarak özellik teorisini eleştirmiştir. O; özelliklerin ve aynı özelliklerin farklı durumlardaki ölçümlerinin korelasyonlarının oldukça düşük olduğunu; bunun da durumlar arası davranışta bir tutarlılık olmadığı anlamına geldiğini savunmuştur (Mischel; 1968).

Epstein ve O’Brian kişilik envanterleriyle gerçekleştirilen çalışmaların; uzun süreler dahilinde gerçekleştirildiğini aynı zamanda durum ve davranışları tek bir faktöre bağlamanın yüksek ilişkilere neden olduğunu; Hartshorne ve May’in uzatmalı çalışmalarındaki ilişkilerin yüksek olmasının nedeninin de aynı sebepten kaynaklandığını aslında Hartshorne ve May’in çalışmalarının (çocukların; dürüst davranmama fırsatlarının olduğu çeşitli durumlarda izlendiği çalışmalar); çocukların farklı durumlardaki davranışları arasında düşük ilişki olduğunu ayrıca dürüst ve sahtekar davranışların farklı durumlarda tutarlılık göstermediğini ortaya koyduğunu bu sebeple. dürüstlüğün ve sahtekarlığın bir özellik (trait) olmadığını savunmuşlardır (Konuk; 1996).


KAYNAKÇA


Ateş; Metin. (20/2/2003). www.merih.net/m2/lid/wmetate


Atkinson; Rita & Atkinson; Richard & Hilgard; Ernest R. (1995). Psikolojiye Giriş 1. (Çev. Kemal Atakay; Mustafa Atakay; Aysun Yavuz). İstanbul: Sosyal Yayınlar.


Enç; Mitat (1984). Ruh Sağlığı Bilgisi. 9. Basım. İstanbul: İnkılap Yayınevi


Güngör; Abide (2001). Çocukları Tanıma Teknikleri. Gazi Üniversitesi Anaokulu/Anasınıfı El Kitabı (s.90-107). İstanbul: YA-PA Yayın Pazarlama San. A.Ş.


Güngör; Abide (2001). Anne Baba Çocuk İletişimi. Gazi Üniversitesi Anaokulu/Anasınıfı El Kitabı (s.319-341). İstanbul: YA-PA Yayın Pazarlama San. A.Ş.


Güven; Kamil (1999). Testler ve Kültür. Türk Psikoloji Yazıları cilt 1(3);17-50.


Kepçeoğlu; Muharrem (2001). Psikolojik Danışma ve Rehberlik. Geliştirilmiş Baskı. İstanbul:Alkım Kitabevi.


Konuk; Emre (1996). The Development of The Turkish Form; Test _Retest Reliability and Validity Studies of The Sixteen Personality Questionnaire (16 PF).Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi. Psikoloji Bölümü.


Mischel; Walter (1968). Personality and Assesment. New York: Wiley.


Morris; Charles G. (2002). Psikolojiyi Anlamak. (Çev. Belgin Ayvaşık; Melike Sayıl). Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları No: 23.


Öner; Necla (1994). Türkiye’de Kullanılan Psikolojik Testler Bir Başvuru Kaynağı. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınları. Yayın No: 533.


Özgüven; İbrahim Ethem (2000). Psikolojik Testler. Ankara: Opdrem Yayınları.


Özbatağ; Lütfi (1983). Psikolojide İlk Adım. İstanbul: İnkılap ve Aka Kitabevleri.


Özkalp; Enver & Arıcı; Hüsnü & Aydın; Orhan & Bayraktar; Rüveyde & Uzunöz; Ali & Erkal; Buket (2000). Davranış Bilimlerine Giriş. (Edi. Enver Özkalp). 3. Baskı. Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 1027


Tuzcuoğlu; A. Semai (1996). Psikolojik Tip Belirleyicisinin Dilsel Eşdeğerlilik; Güvenirlik ve Geçerlilik Çalışması. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Marmara Üniversitesi.


Uba; Laura & Huang; Karen (1999). Psychology. U.S.A: An imprint of Addison Wesley Longman; İnc.


Yavuzer; Haluk (1998). Çocuk Psikolojisi. 16. Basım. İstanbul: Remzi Kitabevi.