Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Gelişim Alanları – Gelişim Dönemleri ve Özellikleri

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
GELİŞİM ALANLARI

1. Fiziksel Gelişim


Döllenmeden itibaren beyinde; duyu organlarında ve bedenin diğer bölümlerinde meydana gelen tüm yapısal gelişmeler bu başlık altında incelenir.


2. Psiko-motor Gelişim


Hareketlerle ilgili tüm gelişimleri içerir. İnce ve kaba motor olarak iki başlıkta toplanır. İnce motor gelişim parmak kasları ile ilgili gelişmeyi kapsarken kaba motor gelişim; emekleme; oturma; yürüme; zıplama; tek ayak üzerinde durma; topa vurma; merdiven çıkma...gibi diğer tüp hareketleri kapsar. İnce ve kaba motor olarak ayrılmasının sebebi; el kaslarının beyinde ayrı bir bölge tarafından yönetiliyor olmasıdır. Diğer tüm hareketler ise tek bir merkezden yönetilir.


3. Zihinsel Gelişim


Öğrenmeyi ve anlamayı içeren algılama; soyut düşünme; uzun süreli ve kısa süreli hafıza; lisan; problem çözme; yargılama; dikkat...gibi tüm zihinsel işlevleri kapsar.


4. Sosyal Gelişim


İnsan yavrusunun toplumun bir üyesi haline gelmesi sürecine sosyalleşme denilmektedir. Bir anlamda çocuğu pasif olarak gören bu tanım; birçok psikolog tarafından çocuk çevresinden etkilenen aynı zamanda çevresini de etkileyen bir varlıktır denilerek reddedilmekte ve sosyalleşme yerine sosyal gelişim kavramını kullanmak daha uygun görülmektedir. Bu bağlamda sosyal gelişim; bireyin öncelikle aile ve yakın akraba çevresine katılımıyla başlayan ve yaşının ilerlemesiyle diğer sosyal gruplarla (akran grupları; ana okulu; oyun grupları; ilköğretim; spor aktiviteleri...) devam eden ilişkilerinin gelişimsel özelliklerinin takip edilmesidir.


5. Duygusal Gelişim


Bireyin kendi duygularının farkında olması; duygularını uygun yollarla yani uygun jest; mimik gibi yüz ifadeleri kullanarak sözle de ifade etmesi; diğer taraftan başkalarının duygularını da tahlil ederek yine aynı yollarla yansıtma yetisini içeren gelişim sürecidir.


6. Cinsel Gelişim


Cinsiyet organlarının büyüyüp gelişmesi sürecinde yaşadığı davranış değişiklikleriyle beraber; bu gelişim sürecinde doğan sorunlarla ilgili davranış değişikliklerini kapsar.


7. Ahlak Gelişimi

Bu gelişim süreci; bireyin özünde yer alan ahlaki doğruların ve erdemlerin sosyal alandaki tezahürünü içerir. Buna göre birey; toplum değerlerini de içerisine katarak; kendine göre mukayeseli (doğru-yanlış; iyi-kötü...) bir ahlaki düşünce sistemi geliştirir.

8. Öz bakım Becerileri


Bireyin dışarıdan yardım almadan yaşamını sürdürebilmesi için gerekli temel becerileri (beslenme; tuvalet ve temizlik alışkanlıkları; giyinme-soyunma....) kazanmasına ilişkin konuları ele alan gelişim sürecidir.


GELİŞİM DÖNEMLERİ



Gelişim olgusunu farklı evreler altında incelemek; çalışmaların daha pratik hale getirilmesi açısından gerekli görülen bir durumdur. Buna göre kimi otoritelerin; gelişimi dönemlere ayırmada kronolojik yaş sınırlarını esas aldığı görülürken; bazılarının da gelişim dönemlerini her evrede ele alınan temel özellikler bakımından inceledikleri saptanmaktadır.


Genel bir ayrım söz konusu olduğunda yaş sınırları her ne kadar değişkenlik gösterse de; gelişim dönemlerini şu başlıklar altında toplamak mümkündür:


1. Doğum Öncesi Dönem


Döllenmeden doğuma kadar olan dönemdir.

2. Okul Öncesi Dönem


a. Bebeklik Dönemi


0 - 2 yaşlar arasını kapsayan bebeklik dönemi gelişimin en hızlı gerçekleştiği dönem olma özelliğini gösterir. Bebek; dönemin başında çevresine tamamen bağımlı iken dönemin sonuna doğru yarı bağımsız hale gelir (Arı & Üre & Yılmaz; 1998; Şendil; 1995; Uluğ; 1997).


b. İlk Çocukluk Dönemi


2 - 5; 8 yaşlar arasını kapsayan ilk çocukluk dönemindeki en belirgin özellik; çocuğun sosyalleşmeye başlaması ile birlikte kendisinin ayrı bir birey olduğunu fark etmesidir. Bu dönemde; bebeklikte gerçekleşen gelişim hızı azalmışsa da gelecek dönemlerdeki gelişim hızına oranla yine de daha hızlı olarak devam etmekte ve çocuğun büyümesi; olgunlaşması yanı sıra yeni beceriler kazanması da süreklilik arz etmektedir (Oktay; 2000; Arı & Üre & Yılmaz; 1998; Şendil; 1995).


3. Temel Eğitim Dönemi


a. İkinci Çocukluk Dönemi


5; 8 – 10; 12 yaşlar arasını kapsayan ikinci çocukluk dönemi; çocuğun gerçek sosyal ilişkiler kurmaya başladığı dönemdir. Bu dönemdeki en önemli değişiklik okula başlama ile beraber kazanılan yeni beceriler ve yüksek zihinsel işlevlerdir (Arı & Üre Yılmaz; 1998; Şendil; 1995).


b. Erinlik (Bluğ) Dönemi

Otoriteler tarafından olumsuz bir dönem olarak nitelendirilen ve 9 – 14 yaşları arasında yaşanan bu dönemin başlarında gelişim hızı belirgin olarak yavaşlarken; dönemin sonunda bu hız artış göstermektedir (Arı & Üre & Yılmaz; 1998; Şendil; 1995).

4. Orta Öğretim Dönemi


a. İlk Ergenlik Dönemi


b. Son Ergenlik Dönemi


13 – 20 yaşları arasında yaşanan ergenlik dönemi; çocukluk ile yetişkinlik arasında gerçekleşen bir geçiş dönemidir. Özellikle dönemin başlarında görülen hızlı büyüme fizyolojik bir temele dayanmaktadır (Arı & Üre & Yılmaz; 1998). Anılan fiziksel ve fizyolojik değişikliklerin yanı sıra; toplumsal rollerde ve beklentilerde de değişiklikler olan bu dönemde; “ben kimim “ sorusuna cevap aranarak kimlik oluşturulmaya çalışılır (Şendil; 1995; Özkalp ve ark.; 2000).


5. Yetişkinlik Dönemi


Bireyin şahsi ve ekonomik bağımsızlığını kurduğu yetişkinlik dönemi 20 – 40 yaşlar arasını kapsayan bu dönemde (Şendil; 1995); arkadaşlık kurma; sevgi ilişkileri ve cinsel ilişkiler önemli nitelikler olarak göze çarparken; sevgi ve cinsellik bu dönemde ergenlik döneminden farklı olarak gerçekçi temellere oturtulur (Özkalp ve ark.; 2000).


6. Orta Yaşlılık Dönemi


40 – 60 yaşları arasında yaşanan bu dönem; şahsi ve sosyal sorumlulukların genişlediği katılımcı bir dönemdir (Aydın; 1997; Şendil; 1995).



7. İhtiyarlık Dönemi


Sosyal rollerin ve şahsi amaçların yeniden oluşturulduğu 60 yaş ve sonrasını kapsayan sürece; ihtiyarlık dönemi adı verilmektedir (Şendil; 1995).


Görüldüğü üzere gelişim; döllenme ile ölüm arasında yaşanan; süreklilik arz eden; kabaca yedi dönemde incelenen bir süreçtir. Bu süreç kısaca özetlenmiş olup; özellikle çalışmamız kapsamına giren ilk çocukluk dönemi üzerinde ayrıntılı bir şekilde durulması uygun görülmüştür. Bu bilgiler ışığında; öncelikle ilk çocukluk döneminde yaşanan gelişimsel özellikler incelenecek; sonra sırasıyla gelişim alanları dikkate alınarak 6-8 yaşlar arası çocukların gelişimsel özellikleri üzerinde durulacaktır.


KAYNAKLAR:


Arı; Ramazan & Üre; Ömer & Yılmaz; Hasan (1998). Gelişim ve Öğrenme Psikolojisi. Konya: Mikro Yayıncılık


Aydın; Betül (1997). Çocuk ve Ergen Psikolojisi. Marmara Üniversitesi Vakfı Yayınları No.1:İstanbul.


Demiröz; Tuğba (2004). İlk Çocukluk Dönemi Kişilik Envanteri (Espq)’Nin Türkiye Koşullarına Uygun Dilsel Eşdeğerlilik; Geçerlilik; Güvenirlik Ve Norm Çalışması; Marmara Üniversitesi; Okul Öncesi A.B.D Master Tezi


Oktay; Ayla (2000). Yaşamın Sihirli Yılları: Okul Öncesi Dönem. 2. Baskı. İstanbul: Epsilon Yayıncılık


Özkalp; Enver & Arıcı; Hüsnü & Aydın; Orhan & Bayraktar; Rüveyde & Uzunöz; Ali & Erkal; Buket (2000). Davranış Bilimlerine Giriş. (Edi. Enver Özkalp). 3. Baskı. Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 1027


Şendil;Gül (1995). Büyüme Gelişme Olgunlaşma. İstanbul: Çantay Kitabevi.


Uluğ; Mücella Ormanlıoğlu (1997). Niçin Oyun? Çocuğun Gelişiminde ve Çocuğu Tanımada Oyunun Önemi. Göçebe Yayınları.