Craniosacral tedavi osteopatlar tarafından uygulanan manuel bir tedavi metodudur.
İnsan mekanizmasında üç yaşam nefesi vardır.Kalp ve solunum ritminin yanında duramater içindeki beynin ve omuriliğin ; ekstansiyon ve fleksiyon dediğimiz genişlemesi ve kapanması şeklinde bir cranio sacral ritmi vardır.Bu ritm dakikada 8-12 atımdır Doğarken ilk başlayan ritm ve ölürken son duran ritm Cranial ritmdir. Cranial ritm tüm fiziksel vücudun ritmini koordine eder. Yani; fiziksel vücut bir travmadan veya bir yaralanmadan dolayı acı çekerse; bu olay bir şekilde Cranial ritmi etkiler.Beyin ve omurilik arasında dolaşan;kafatasına gelebilecek darbelere karşı koyuyan.beyindeki metabolik atıkların atılmasını ve beyin içindeki kimyasal dengeyi sağlayan beyin omurilik sıvısı da yaydığı bu ritmik titreşimleri kemiğe ve dış dokulara aktarır.
İnsan mekanizması; fiziksel ve psikolojik streslere maruz kalmaktadır. Kimi zaman eşimize; dostumuza;bir yakınımıza karşı bozulur bazı şeyleri içimize atarız. Bazen hüzünlerimizi; üzüntülerimizi;kederlerimizi derinlere atarız. Bizler bu içimize attığımız negatif enerji yoğunlaşmalarına ‘’enerjik kistler’’ diyoruz. Bu enerjik kistler dokuların kimyasını ve fizyolojisini olumsuz olarak etkileyebilir ve nedenini çözemediğimiz problemlerimizin kaynağını teşkil edebilir. Bu enerjik kistler vücutta psikolojik bir stres oluşturur.Stresin ise vücuda olumsuz etkilerini hepimiz bilmekteyiz.
Craniosacral tedavi hem fiziksel; hem de psikolojik olarak derinlerde saklı kistlerin serbest bırakılmasın sağlamayı amaçlayan derin ve çok yönlü bir osteopati yöntemidir. Craniosacral tedavi; hayatımızdaki kısıtlama ve direnç modellerini vücudun çok temel bir seviyesinde dönüşüme uğratarak; hastalığı ortadan kaldırmayı ve sağlığı tekrar ortaya çıkartmayı amaçlar. Craniosacral tedavi; vücut içi sıvısının hareketliliğine ve dengelenmesine; merkezi sinir sistemindeki negatif etkilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Craniosacral tedavi; vücut kasları ve yumuşak dokunun rahatlaması; kemiklerdeki hareketliliğin sağlanması ile vücudun kendi kendini iyileştirmesi durumunun öne çıkmasını sağlar.
Craniosacral tedavi; terapistin vücuttaki “kranial ritmi”ni kontrol ederek yer yer ritmi durdurup yön veren; sakrum dediğimiz kuyruk sokumundan kafatasına kadar olan bölgenin belirli noktalarına hafif ve yumuşak basınç uyguladığı bir yöntemdir. Craniosacral tedavi; son derece sabır ve konsantrasyon isteyen son derece güçlü bir osteopati yöntemidir. Basit ağrı ve acılardan; inatçı kronik sağlık sorunlarına kadar pek çok alanda yardımcı olabilecek bir yöntemdir.
Craniosacral tedavi sessiz hatta bazen çok yumuşak bir müzik eşliğinde; huzurlu bir ortamda; hastanın bir masaj yatağına sırtüstü uzanması ile uygulanır. Bir Craniosacral tedavi seansı 25 ile 30 dakika arası sürer ve terapi seansında çoğunlukla fiziksel; zihinsel ve duygusal olarak son derece derin bir gevşeme ve buna eşlik eden bir hafiflik ve rahatlık duygusu olur.Seans bitiminde hasta sanki uzun bir uyku ya da dinlenme durumu hisseder. Seans sayısında kesinlik yoktur.Tamamen hastanın içinde bulunduğu durum ile ilgilidir ve ilk seans sonunda genel portre ortaya çıkar. Sağlanan faydanın kalıcı olması için minimum 4 seans tavsiye edilir. Kronik; güçsüzleştirici hastalıklarda veya ciddi yaralanmalarda; daha uzun süreler çalışmak gerekir.
Craniosacral tedavi genellikle; stres; depresyon; duygusal sorunlar;TMJ (Çene kilitlenmesi ağrısı; diş kilitlenmesi);migren;baş ağrısı;kronik yorgunluk;vücut hareket ve dengesi ile ilgili sorunlar;merkezi sinir sistemi sorunları; boyun ve bel ağrıları ve rahatsızlıklarında;kalp rahatsızlıkları;uykusuzluk;ortopedik bozukluklar ve diğer ağrılarda uygulanır.