Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

İdrar Kaçırmada Lazer Tedavi Seçeneği

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
İDRAR KAÇIRMADA LAZER TEDAVİSİ

Günlük yaşamda en sık görülen bu şikayet 60yaş üstü kadınlarımızın %35 ini 60 yaş altındada yaklaşık dörtte birini etkilemektedir.Sıklıkla zor doğumlar veya tekrarlayan vajinal müdahaleler nedeniyle pelvic taban yapısındaki bozulmalar ;yırtılmalar nedeniyle mesane(idrar torbası) boynu bozulmakta ve idrar kaçırma problem ortaya çıkmaktadır.Bu şikayetleri nedeniyle maalesef hanımlar evden dışarı her çıkışlarında büyük kaygı ve huzursuzluğa kapılmaktadır.Bugün idrar kaçırma hastalarımıza yoğun ilaç ve cerrahi tedavi seçenekleri sunulmaktadır.Bu tedavilerin bir kısmı oldukça fayda sağlarken bir kısmıda hastaya fayda sağlamaktadır.

Biz stressin kontinasta I-Q OL sorgulamasını yaptıktan ve jinekolojik muayne ile tanı koyduktan sonar yeni tedavi seçeneklerinden Er- yag laser terapisinden bahsetmek istiyoruz.Minimal invaziv bu tedavi metodu ile hasta herhangi bir local veya genel anestezi ALMADAN konuşarak terapi alabilmektedir. Burada yapılan uygulamanın amacı laser terapi yoluyla kollagenizasyonu tetikleyerek mesane boynunun istemsiz hareketliğini engellemek ve pelvic anatomideki bozulmuş kollajenizasyonu onarmaktır.

İnkontinans (idrar kaçırma) cerrahisi

Öksürmek;hapşırmak; gülmek veya ağırlık kaldırmakla olan idrar kaçırmaya “stres idrarin kontinansı” denir. Özellikle doğum sonrasında idrar torbasında sarkma ile birlikte veya tek başına “üretra olarak adlandırılan idrar torbasını dışarı bağlayan tüpün sarkması neticesinde olmaktadır. Onarım sarkmanın düzeltilmesi ile mümkündür. Bazı durumlarda ise sarkma olmasına rağmen idrar kaçırma şikâyeti olmamaktadır.

Kullanılan BİR metot da ise üretradaki sarkmanın düzeltilmesi amacı ile“meş” olarak adlandırılan özel bir malzeme kullanılmaktadır. Transobturatortape prosedürü olarak adlandırılan bu işlemde üretranın altında bir hamakoluşturarak artan karın içi basınçla ortaya çıkan sarkma engellenir. İşlem 15-30 dakika sürmekte ve diğer prosedürlerle birleştirilebilmektedir. Hastalarıın %95 i işlem sonrasında şikayetlerinden kurtulmaktadır.

Sistosel (mesane sarkması) onarımı

Sistosel idrar torbasının vajina duvarından vajina dışına doğru sarkmasıdır. Bu sarkma elinize kitle olarak gelebilir veya dış genital organlarda rahatsız edici bir görüntüye yol açabilir. Sistosel mesanenin vajinaya fıtıklaşması olarak da tanımlanabilir. Sistosel onarımı vajinal yolla anatomik problemin onarılması ve mesanenin vajina komşuluğundaki defektin düzeltilmesi işlemidir. Cerrahi iyi bir anatomi bilgisi gerektiren; kompleks bir onarımdır. Bazı merkezlerde idrar kaçırma ameliyatında kullanılanlara benzer “meş” ler kullanılabilir. Kullanılan meş ile ilgili en önemli komplikasyon meşin iyileşmeyi bozarak yara yerinden atılmasıdır. İşlem ek prosedürlerin gerekliliğine göre 60dakika kadar sürmektedir.

Birlikte yapılan operasyonlar

Vajinoplasti;rektosel onarımı; perineoplasti (vajina girişi ile makat arasındaki bölgenin onarımı); labiaplasti; klitoral hood (klitorisi örten dokunun) redüksiyonu ve transobturator sling prosedürleri uygulanabilir.

Operasyon sonrası

Operasyon sonrası 1 hafta dinlenmeniz önerilmektedir. Cinsel aktiviteye 6 hafta sonra başlayabilirsiniz.

Rektosel Onarımı

Sistose lidrar torbasının vajinadan sarkmasını tanımlamak için kullanılırken; rektosel rektumun arka vajina duvarındaki defektten dışarı sarkmasını tanımlamak için kullanılmaktadır. Sistosele benzer olarak öksürmek; ıkınmak; ağırlık kaldırmakla rektosel belirginleşir. Bazen kabızlığa yol açabilir veya vajinadan rektuma bastırarak büyük abdestinizi yapmaya yardımcı olmak gerekebilir.

Vajinadaki bu defektin içinde bağırsaklar da bulunabilir. Bu durum enterosel olarak adlandırılır.

Cerrahi iyi Bir anatomi bilgisi gerektiren; kompleks bir onarımdır.. İşlem ek prosedürlerin gerekliliğine göre 60dakika sürmektedir.