Eşimle severek evlendik; 4 yıl oldu ama hala cinsel ilişkiye giremedik.
Ben 2 senelik evliyim ve vajinimusum buna çare arıyorum zor durumdayım
8 aylık evliyiz cinsel birleşme hiç olmadı kadın doğum uzmanına gittik. Doktor fizyolojik bir sorun olmadığını söyledi ama eşim ilişki sırasında kasılıyor ve ilişkiye izin vermiyor.
5 yıllık evliyim; cinsel ilişkiden çok korkuyorum; canımın çok acıyacağını düşünüyorum; çaresizim.
Ben 10 yıllık evliyim; eşimle hala cinsel ilişki yaşayamadım; eskiden eşim anlayışlıydı ama artık o da dayanamıyor; vajinismus yüzünden ayrılma aşamasına geldik.
22 yaşındayım ve 1 aylık evliyim; ilk gecemizde eşim çok aceleci davrandı ve canım yandı; o geceden beri ne zaman cinsel ilişkiye girmeyi denesek kendimi kasıyorum çünkü o acıyı tekrar yaşamaktan korkuyorum.
Türk toplumunda en yaygın görülen cinsel sorunlardan biri olan vajinismus; yeni evli çiftlere ilk geceyi ve sonrasını zindan eden bir sorundur. Vajinismus cinsel ilişki sırasında vajina kaslarının kasılarak cinsel birleşmenin gerçekleşmesine izin vermemesi durumudur. Aslında sadece vajina kasları değil; tüm vücutta bir kasılma olur; bacakların açılması ve uygun pozisyonun alınması mümkün olmaz. Erkekler eşlerini gözlemlediklerinde; o ana kadar her şey yolunda giderken birden eşlerinin sanki kişilik değiştirdiğini ve eşlerini o an tanıyamadıklarını söylerler.
Vajinismusun primer (birincil) ve sekonder (ikincil) olmak üzere iki türü vardır. Primer vajinismus ilk cinsel ilişkiden itibaren ortaya çıkar ve cinsel ilişkinin gerçekleşmesi mümkün olmaz. İlk ilişkiye dair korkular; acı ve ağrı duyulacağı endişesi ve kanama korkusu temel nedenlerindendir. Bizim toplumumuzda yaygın olan primer vajinismustur. Sekonder vajinismusta ise; kadının daha önce tatmin edici bir cinsel yaşantısı vardır ve cinsel birleşme konusunda bir sıkıntısı yoktur. Ancak yaşanan travmatik bir cinsel olay (taciz; tecavüz; şiddet; vb.) kadının bundan sonraki cinsel ilişkilerinde kendini kasmasına ve ilişkiye izin vermemesine yol açar. Ayrıca yine durumsal ve yaygın olarak iki sınıflandırma daha yapılabilir. Yaygın dediğimizde vajinismuslu bir bayan başka partnerlerle birlikte olduğunda da aynı sorunu yaşar anlamına gelmektedir. Durumsal dediğimizde ise; bir partnerle her şey çok yolundayken başka bir partnerle sıkıntı yaşanabileceği anlatılmaktadır. Partnerin tavırları; aralarındaki yakınlık; samimiyet birçok neden kadını etkileyebilir. Cinsel sorunlar çok boyutlu olarak ele alınmalıdır ve öncelikle çift çok iyi bir şekilde dinlenmeli ve tanınmalıdır.
Vajinismuslu kadınların cinsellikle ilgili olumsuz duygu ve düşünceleri vardır; cinsel ilişkiden korkarlar; acı; ağrı ve kanama yaşacaklarına ve cinsel ilişkinin hayatta başlarına gelebilecek en kötü şey olduğuna inanırlar. Bu tip ortak duygu ve düşüncelere sahip olmalarına rağmen; aslında hiçbir vajinismuslu kadın birbirine benzemez. Her kadının farklı özellikleri vardır ve vajinismusun derecesi de farklıdır. 6-7 yıl boyunca eşine cinsel organını göstermemiş; vajinasına dokunamayan; cinsellikle ilgili bir şey duyduğunda ya da gördüğünde midesi bulanan; jinekolojik muayene olamayan bir vajinismuslu kadın da olabilir; çok rahat muayene olup sevişmekten zevk alan ancak sadece cinsel birleşmeden korkan vajinismuslu kadınlar da olabilir.
-İlk gece korkusu (ilk ilişkide çok acı çekileceği ve çok kanama olacağından korkmak)
- Bekaret ve kızlık zarına verilen abartılı önem
- Vajinanın çok dar olduğu ve penisin içeri girmesinin imkansız olduğu inancı
-Yüksek kaygı;
-Yetersiz cinsel eğitim;
-Ev yaşantısında katı ve dengesiz dini öğretilerin olması;
-Çocuklukta şok edici cinsel görüntüye maruz kalmak;
-Evde şiddet yaşantısı;
-Aileye ilişkin korkular;
-Bağlanma korkusu;
-Kalıplaşmış olumsuz yargılar;
-Taciz eden bir partnerin olması;
-Güven eksikliği vb.
Vajinismus sadece kadına ait bir sorunmuş gibi görünse de aslında çiftin ortak sorunudur. Çünkü erkek de bu durumdan olumsuz etkilenir. Vajinismuslu çiftlerde erkek genellikle anlayışlıdır; cinsel açıdan fazla deneyimi olmamıştır ve erkeğin de cinsellikle ilgili korku ve kaygıları vardır ve aslında kadın ve erkek sorunun devam etmesinde farkında olmadan birbirini destekler.
Vajinismus tedavisi % 100 mümkün bir cinsel sorundur ve diğer sorunlara göre de daha kısa süreli bir tedavi ile başarıyla ulaşılabilir. Ancak tedaviye başvurulmadığında da yıllarca çift bu sorunla birlikte yaşayabilir. Tedaviye başvurmak; sorumluluk almak ve tedavinin gereklerini yerine getirmek çift için zor bir karardır; özellikle vajinismuslu bayanlarda tedaviye karşı inanılmaz bir direnç vardır ve bu direnç daha randevu alıp terapistle ilk görüşmeye gelmeden başlar. Vajinismus büyük ölçüde psikolojik kökenli bir sorundur; ancak nadiren vajinadaki bir anormallik de soruna yol açabilir. Tedaviye başlarken öncelikle bir jinekolojik muayene önerilir; daha sonrasında cinsel terapiye başlanır. Eğer altında yatan çok derin psikolojik bir sorun yoksa 7-10 gün içerisinde vajinismusun üstesinden gelmek mümkündür
Ülkemizde çok sayıda çiftin hayatını kabusa çeviren ve psikolojik olarak yıpratan vajinismusun çözümünü ertelemeyin; çünkü vajinismus bir erteleme hastalığıdır ve bir bakasınız ki farkında olmadan yıllar geçmiş. Çift birbirine destek olduğunda ve cinsel terapi ile sorun kısa sürede çözülebilir. Vajinismus sorunu yaşıyorsanız vakit geçirmeden tedaviye başvurmanızı ve kararlı olmanızı öneririm.