Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Laparoskopik Standart Gastrik By-Pass

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
Standart By-Pass ameliyatı nedir?

Standart By-Pass olarak adlandırdığımız ameliyat; Gastrik By-Pass (R-YGB) olarak bilinir. Şişmanlık cerrahisi amacıyla yapılan kombine tip ameliyatların en sık uygulanan tipidir. Tamamen kapalı yöntemle uygulanır. Yani hastanın karnında büyük kesiler yapılmaz. Mide yaklşık bir yumurta kadar kalacak boyuta küçültülerek ince barsağa bağlanır. Daha küçük porsyonlar ile hızlı doyma hissi yaşanır. Aynı zamanda da alınan yüksek kalorili besinlerin önemli bir kısmının emilimi engellenir.

İnce barsak ne seviyede mideye bağlanır ?

Büyük By-Pas ameliyatında toplam ince barsak uzunluğunun Laparoskopik Gastrik By-Pass (R-YGB) cerrahisi ile etkin ve kalıcı kilo kaybı sağlanır. Hastalar sadece hacim kısıtlayan ameliyatlara benzer şekilde; küçültülmüş yeni mide poşları nedeniyle çok daha küçük porsiyonlar ile hızlı tokluk hissine ulaşmaktadırlar. Ancak bu hızlı tokluk hissi sık acıkma hissi ile takip edilmektedir. Laparoskopik Gastrik By-Pass (R-YGB) cerrahisi olan hastalar sık sık ama küçük porsiyonlar yiyerek beslenmektedirler.
Ayrıca bu yöntemin laparoskopik yolla uygulanıyor olması geleneksel ameliyat yöntemlerine ait yüksek yara yeri problemleri; kesi yeri fıtıkları ve ameliyat sonrası ağrı gibi sorunları büyük oranda ortadan kaldırır.
Ameliyat; emilim kısıtlayıcı etkiye sahip olduğundan vitamin ve mineral eksiklikler yapması beklenmektedir. Ömür boyu gerekli vitamin ve mineral desteği alınması gerekecektir.
Laparoskopik Gastrik By-Pass cerrahisi gerektiğinde geri dönüştürülebilmektedir; ancak ameliyata karar vermeden önce tüm riskleri doktorunuzla detaylı olarak yüz yüze görüşmeniz gerekmektedir.

Ameliyat süreci nasıl yürütülür?

Ameliyat öncesi
Ameliyat planlanan hastalar obezite tedavisi ile ilgilenen doktor ekibi tarafından ameliyat öncesinde detaylıca değerlendirilir. Bu değerlendirme endokrinoloji ve psikiyatri uzmanları tarafından her hastaya mutlaka yapılır. Hastaların metabolik kondisyon ve şartlarına göre gereğinde göğüs hastalıkları; kardioloji konsultasyonları yapılır.

Ameliyat evresi
Laparoskopik yöntemle yapılabilecek çok çeşitli obezite cerrahisi teknikleri mevcuttur. Laparoskopik Gastrik By-Pass (R-YGB) cerrahisi özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde en etkin tedavi olarak önerilen tekniktir. Avrupa ile birlikte Türkiye’de de gittikçe daha fazla hastaya önerilmektedir.
Hastanın karnında hepsi 1 cm olan 4-6 kesi yapılarak kamera ve aletler yerleştirilir. Midenin yaklaşık %95’i by-pass edilir ve giriş kısmında yaklaşık bir yumurta büyüklüğü kadar bir bölümü fonksiyonel olarak bırakılır.

Ameliyat sonrası
Ameliyat sonrasında 4-6 gün hastanede takip gerekir. Taburcu olurken diyetisyen tarafından ilk kontrole kadar olan beslenmeniz planlanır. İlk yıl boyunca obezite cerrahınız haricinde endokrinoloji; psikiyatri ve diyet uzmanı tarafından yakın takibiniz yapılır. Bu takipler yeni fizyolojinize uyum sağlamanız ve onu doğru kullanmanızı öğrenmeniz için gereklidir.
Hastaların büyük çoğunluğu ilk iki yıl sonunda plastik cerrahi tarafından düzeltme ameliyatlarına ihtiyaç duymaktadırlar.

Detaylı Bilgi İçin:
  • 2004 ASBS Consensus Conference; Consensus Conference Statement: Bariatric surgery for morbid obesity: Health implications for patients; health professionals; and third-party payers Henry Buchwald; M.D.; Ph.D.; F.A.C.S. Surgery for Obesity and Related Diseases 1 (2005) 371–381
  • · Türkiye Obezite (Şişmanlık) ile Mücadele ve Kontrol Programı (2010-2014); Ankara 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
  • WHO. Obesity: preventing and managing the global epidemic. Report of a WHO Consultation. WHO technical report series 894.Geneva: World Health Organistion; 2000.
  • · Gastrointestinal surgery for severe obesity: National Institutes of Health Concensus Developement Conference Statement March 25-27;1991. Published: Am J Clin Nutr 1992:55:615S-9S.
  • · Pharmacotherapy for obesity: a quantitative analysis of four decades of published randomized clinical trials. Haddock CK et al. International Journal of Obesity (2002) 26; 262-273
  • The incidence of co-morbidities related to obesity and overweight: A systematic review and meta-analysis Daphne P Guh; Whei Zang; Nick Bansback; Zubin Amarsi; C Laird Birmingham; Aslam H Anis BMC Public Health 2009; 9:88 doi:10.1186/1471-2458-9-88