Çocuk sahibi olduktan sonra eşleri en fazla rahatsız eden konu şüphesiz sağlıklı bir cinsel hayatı sürdürmenin zorluğudur. Özellikle küçük çocuğa sahip olan ve aynı odayı paylaşan ebeveynler bu konuda çok zorluk yaşamaktadırlar. Bazen aileler küçük yaştaki çocuklarıyla aynı odayı paylaşmakta sakınca görmezler ancak onların her zaman uyumadığını ve ilişki sırasında uyanık olabileceğini hesaba katmaları gerekir. Araştırmalar ebeveynin cinsel ilişkisine şahit olan çocukların en fazla aileleriyle aynı odayı paylaşan küçük yaştaki çocuklar olduğunu göstermiştir. Maalesef böyle bir şeye şahit olmak çocukta ciddi travmalara yol açabilir ve sadece çocukluk çağında değil yetişkinlikte de ciddi psikolojik sorunlar yaratabilir.
Yakalanma durumunda çocuğun ilişkinin ne kadarını gördüğü; yaşı ve ebeveynin o anki tepkisi çok önemlidir. Özellikle de çocuk cinsel yönden bilgili değilse yani ailesine bu yönde sorduğu sorular geçiştirilmiş ve yanıtsız bırakılmışsa ve yaşı da küçükse kendisi bir takım yargılara vararak durumu kendine göre yorumlayacaktır. Büyük olasılıkla da durumu anne-baba arasında yaşanan bir şiddet durumu zannedecektir.
Öncelikle ebeveyn böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında kesinlikle çocuğa açıklama yapmalıdır. Ancak bu açıklama çocuğun gördüğü kadarıyla sınırlı olmalıdır. Açıklama yapmadan önce ebeveyn çocuğun ne kadarını gördüğünden emin olmalıdır. Yani yaşına uygun olmayan çok ayrıntılı bilgilerle çocuğun aklını karıştırıp onu daha fazla korkutmamalıdır. Eğer çocuğa ebeveyn tarafında daha önce cinsellikle ilgili bilgi verilmişse yüzeysel bir açıklama yeterli olacaktır. Yani çocuğun yaşı ve sahip olduğu bilgi yapacağınız açıklamada çok önemlidir. Eğer çocuk küçükse yani 3 yaş ve altıysa gördüğü şeyi çok iyi kavrayamayıp soru sormayabilir. Böyle bir durumda eğer çocuk kaygılı görünmüyorsa konuyu hiç açmamak daha doğrudur. Ancak yaşı büyükse soru sormasa bile açıklama yapmak gerekir. Çoğunlukla da daha önce bilgisi olmayan çocuk bu durumu anne-baba arasında yaşanan bir şiddet durumu olarak algılamakta ve çok korkmaktadır. Bu yüzden de soru sormamaktadır. Böyle bir durumda yeterli açıklama yapılmazsa çocuk anne-babaya karşı yoğun bir öfke besleyebilir ve açıklamayla kaygısı giderilmezse bu durum ileride bazı davranış problemlerine neden olabilir.
Peki nasıl bir açıklama yapmamız gerekiyor? Öncelikle çok sakin olmak gerekir. Suçluluk ve utanma duygusuyla ebeveyn çok panik olursa çocuk ta endişelenilecek bir durum olduğu düşüncesi uyanabilir. Bu yüzden öncelikle sakin olunup onun soru sormasını beklemek ebeveynin işini kolaylaştırabilir. Soru sormuyorsa da çok ayrıntıya girmeden birlikte uyuduğunuzu; birbirinize sarılıp öperek yattığınızı; bazen soyunarak yatmak istediğinizi ancak bunu sadece anne-babanın yapabileceğini söyleyebilirsiniz.
Açıklamanıza rağmen size kızabilir ve tavır geliştirebilir. Bu çocuğun yaşadığı normal bir duygudur. Ama çocuğun bu süreçte anne-baba tarafından iyi takip edilmesi gerekir. Aradan uzun zaman geçmiş olmasına rağmen öfke duygusu sönmediyse bir uzmandan yardım almakta fayda vardır.
Çocuğunuzun sizi çıplak olarak görmesi ya da eşinizle samimi olarak örneğin çok erotik olamayan bir öpüşme sırasında görmesi bir sakınca yaratmamaktadır. Hatta bazı durumlarda gereklidir bile diyebiliriz. Anne-baba arasında sıcak ve duyguları ifade etmeye yönelik sağlıklı ilişkiyi gören çocuk kendisi de karşı cinsle sağlıklı bir ilişki kurmayı öğrenir çünkü çocuğun en büyük rol modeli kendi ebeveynidir. Bu bağlamda evde koyacağınız yasaklar (çocuğun yanında sarılmamak; birbirini öpmemek gibi.) ileride kendi cinsiyetini keşfedeceğinde çocuğunuzda suçluluk duygularına; yetişkinlikte de kendi cinsiyetiyle ilgili sorunlara yol açabilmektedir.
Çocuğunuzun sizi çıplak olarak görmesi belli bir yaşa kadar kendi bedeniyle karşılaştırıp cinsiyete yönelik özellikleri anlaması açısından faydalıdır. Tabi ki ki bu çocuğunuzun yanında çıplak dolaşmanız gerektiği anlamına gelmemektedir. Eğer tesadüfi olarak çıplak bir şekilde yakalanırsanız kaygılanmamanız gerektiği anlamına gelmektedir. Böyle bir durumda banyo yapmak için ya da üzerinizi değiştirmek için soyunduğunuzu söyleyebilirsiniz.
Peki en başından böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için ne gibi önlemler alınabilir?
Öncelikle bebeklikten itibaren çocuğunuzun ayrı bir odasının olmasını sağlamalısınız. Küçük yaşlardan itibaren yatak odanıza girmemesi gerektiğini öğretebilirsiniz; cinsellikle ilgili ilk soru sormaya başladığı andan itibaren yaşına uygun cevaplar verebilirsiniz; sizin odanıza girerken izin alarak girmesi gerektiğini; tuvalet ya da banyoda biri varken girmemesi gerektiğini; giyinirken ya da soyunurken onları rahatsız etmemesi gerektiğini bir kural olarak getirebilirsiniz. Tabi ki bu kuralları koyarken siz de onun mahremiyetine saygı duymalısınız. Ayrıca kendi vücuduna kendi rızası olmadan kimsenin dokunmasına izin vermemesi gerektiğini söylemelisiniz. Tabi ki bu çok hassas bir konudur. Bu kuralı koyarken tanımını iyi yapmanız gerekir.