Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Uyku - Kilo İlişkisi : Az Uyku; Fazla Kilo

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
AZ UYKU; FAZLA KİLO...PEKİ İYİ BİR UYKU İÇİN NE YAPMALI ?

Obeziteye neden olan etmenlere incelendiğinde aşırı ve yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli nedenleri olarak kabul görmektedir. Bu faktörlerin yanısıra genetik; çevresel; nörolojik; fizyolojik; biyokimyasal; sosyo-kültürel ve psikolojik pek çok faktör birbiri ile ilişkili olarak obezite oluşumuna neden olmaktadır.
Son yıllarda teknolojinin gelişimi ile birlikte televizyon ve bilgisayar karşısında geçirilen zamanın uzaması; gece atıştırmalıklarının artması; fiziksel aktivite azlığı ile birlikte uyku düzeni de bozulmaktadır. En önemlisi ise iştahı düzenleyen iki hormon olan Ghrelin ve Leptin in 4-5 saat uyuyan kişilerde değişiklik göstermesidir. Düzenli uyku saati olan kişilerde leptin hormonu ; iştahı keserek yemeyi durdururken 4-5 saat uyuyan kişilerde leptin hormonu çok düşüktür. Bu da gece açlığını tetikler. Yine uykusuzluk ile birlikte artan stres hormonu kortizol da vücut yağlanmasını arttırmaktadır. Bu nedenlerden ötürü; yeterli ve dengeli beslenmeyle birlikte; iyi ve düzenli bir uyku ile kilo kontrolü sağlanabilmektedir.

Geceleri uyumakta zorluk çekiyorsanız gün içinde uygulayacağınız bir kaç basit yöntemle gece uykusuna geçişte daha az sorun yaşarsınız.

• Triptofan ;
Hepimiz ılık bir sütün uykuya dalmamızdaki sihirli yeteneğini duymuşuzdur. Peki gerçek nedenini biliyor musunuz? Süt ve süt ürünleri triptofan içerikleri nedeniyle; uyumaya yardımcı besinlerdir. Diğer triptofandan zengin besinler ise; kümes hayvanları; muz; yulaf ve baldır.

• Karbonhidrat
Karbonhidrattan zengin besinler kanda uyumanıza yardımcı olan triptofan seviyenizi arttırarak süt ürünlerini tamamlıyor. Çok yağlı olmayan tercihler yapılabilir. Örneğin; gevrek + süt; yoğurt +kraker veya ekmek +peynir.

• Uyku öncesi atıştırma Uykusuzluk ile mücadelede; midenizin çok az bir yemek ile dolu olması uyumanıza yardımcı olabilir. Ama bunu açık büfeye davet gibi algılamayın. Atıştırmalıklarınızın porsiyonlarını düşük tutun. Ağır bir yemek sindirim sistemi hastalıklarına neden olup; sizi rahatsız eder ve uyumanıza engel olabilir.

• Fast-food besinlerden vazgeçin!
Yağ içeriği yüksek besinlerden uzak durmak için bir neden daha. Kilo alımına neden olduğu gibi; yağlı besinler uyku döngülerinde kesintiler yaşanmasına da sebep olmaktadır.

• Gizli kafeine dikkat
Akşam bir fincan kahvenin uyku düzeninizi bozması sürpriz olmayabilir. Orta düzey kafein bile uyku bozukluklarına neden olabilir. Ancak diğer kafeinli besinler unutulmamalıdır. Çikolata; çay; kahve; kola; enerji içecekleri! Daha iyi bir uyku için öğleden sonra kafeini kesmek iyi bir seçimdir.

• İlaçlar
Reçeteli veya reçetesiz ilaçlar kafein içerebilir. Örneğin; diüretikler; zayıflama ilaçları; ağrı kesiciler; soğuk algınlığı ilaçları gibi. Bu ve diğer ilaçlar bir fincan kahveden daha fazla kafein içerebilir ve daha etkili olabilirler. Uyku probleminiz varsa; ilaç prospektüs bilgilerini okuyarak kontrol edebilirsiniz.

• Alkol
Hızla uykuya dalmanıza yardımcı olabilir ancak sık sık uyanma; daha az dinlendirici bir uyku; baş ağrısı; gece terlemesi ve kabuslar ile karşılaşabilirsiniz. Akşam alkol tüketen biri iseniz; alkolün etkisini azaltmak için; her kadeh için 1 bardak su tüketmelisiniz.

• Ağır ve Baharatlı besinlere dikkat!
Uyurken sindirim sistemi yavaşladığı için tok bir mide ile yatmak size rahatsızlık verebilir. Baharatlı besinler de mide ekşimesine neden olabilir. Ağır bir yemeği; yatmadan en az 4 saat önce bitirdiğinize emin olun.

• Uyku öncesi proteini minumumda tutun!
Gün içinde bizim için vazgeçilmez olan protein; yatmadan önce atıştırmak için kötü bir seçimdir. Proteinden zengin besinlerin sindirimi zordur. Yatmadan önce uyku dostu ılık bir süt ve kraker yeterli iken; yüksek bir protein doğru tercih olmayacaktır.

• Sıvı alımına dikkat
Gün boyunca dehidratasyon (sıvı ve elektrolit kaybı) yaşamamak için su tüketiminin önemini biliyoruz ancak gece yatmadan önce sıvı alımı azaltılmalı. Sürekli tuvalate gitmek; uykunuzu kesintiye uğratabilir.

• Nikotin
Nikotin; kafein benzeri etkilere sahiptir. Gecenin yarısında uyanmamak için yatmadan önce sigara içmekten kaçının.