Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Bel Fıtığı Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
BEL FITIĞI TEDAVİSİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

Bel Fıtığı Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular:

Bel fıtığı ameliyatsız tedavi edilebilir mi ?

Evet; zaten bel fıtıklarının sadece % 1 ila 2’si ameliyat gerektirir. % 1’i kesin ameliyat gerektirir (mutlak endikasyon). Diğer % 1’i; her türlü tedaviye rağmen geçmeyen ağrılarda düşünülür (rölatif endikasyon). Az bir kısmı sadece ilaç ve istirahat ile düzelir. Geriye kalan çok büyük kısmı ise DOĞRU PLANLANMIŞ bir FİZİK TEDAVİ’ye ihtiyaç duyar.

Bel fıtığı ne zaman ameliyatı gerektirir ?

Muayenesinde ilerleyici nörolojik araz tespit edilen hastalar; kesin ameliyat endikasyonu alırlar. Yani bu hastaların ameliyat olması gerçekten gereklidir ve uygundur demektir. Ameliyat kararında esas belirleyici olan hastanın muayene bulgularıdır.

Bel MR’ımda fıtık görüldü; mutlaka ameliyat mı olmam gerekir ?

Ameliyat kararı MR’a göre değil; muayene bulgularına göre verilir. Elbette ki MR görüntülerinin tanıdaki payı önemlidir. Ancak hastanın MR’ında bel fıtığı görüldüğü halde; şikayetlerinin kaynağı bambaşka bir problem olabilir. Veya fıtığın yeri; büyüklüğü; şekli; ekstrüde olup olmaması gibi fıtığın ayrıntısı ile ilgili durumlar değerlendirildiğinde; fıtık ile hasta şikayetleri birbiri ile uyumsuz gibi görünebilir. Araştırmalar göstermiştir ki; belinden herhangi bir şikayeti olmayan her 10 kişiden 7’sinin MR’ında bel fıtığı görülebilmektedir; bu fıtıklar şikayet veya ağrıya sebep olmadıkları gibi; herhangi bir tedaviyi de gerektirmeyebilirler. O halde yalnızca MR bulgularına veya sadece MR raporuna dayanarak tedavi konusunda bir karar verilemez.

Bel fıtığının yaptığı şikayetler herkeste aynı mıdır ?

Bel fıtığının yaptığı şikayetler herkeste aynı değildir. Bazen sadece belde; bazen sadece bacakta; bazen hem bel; hem de bacakta ağrı olabilir. Yine bazen sadece ağrı; bazen sadece uyuşukluk; bazen de ikisi birden bulunur. Ağrının şekli ve şiddeti de hastadan hastaya değişebilir. Fıtığın yerine (seviyesine) göre de şikayetler değişiklik gösterir. Ağrılar bazı hastalarda ciddi hareket kısıtlılığına sebep olurken; şiddetli durumlarda hasta uzanacak doğru bir pozisyon bile bulamaz. Böyle hastaların muayenesi bile bazen çok güç olur. Daha ileri durumlarda; idrar ve gaita tutamama veya yapamama hali ortaya çıkabilir ve acil ameliyat gerektirir.

Bel fıtığı tedavisinde FİZİK TEDAVİ ne kadar etkilidir ?

DOĞRU PLANLANMIŞ bir FİZİK TEDAVİ ile başarı oldukça yüksektir (ortalama % 90-93). Tedavi başarısında hastanın yaşı; fıtığın yeri ve şekli; hastanın mesleği; tedavi ve tavsiyelere uyumu; bel ile ilgili başkaca problemlerin olup olmaması ve özellikle FİZİK TEDAVİNİN DOĞRU ŞEKİLDE ve DOĞRU SÜREDE UYGULANMASI da çok etkilidir. Doğru bir tedavi için elbette DOĞRU TANI gereklidir. Hareket sistemi hastalıklarında doğru tanı; bir hastalık isminden çok; hastanın şikayetlerini çok yönlü olarak ele alan ve şikayetlere sebep olan – varsa – birden çok problemi ortaya koyan; bir TANI GRUBUdur. Bu; uzman hekim açısından gözden kaçırılmaması gereken önemli bir konudur.

Bel fıtığı tedavisinde FİZİK TEDAVİ geçici bir tedavi midir ?

DOĞRU PLANLANMIŞ ve DOĞRU UYGULANAN bir fizik tedavi hem bel ve boyun fıtığında; hem de diğer pek çok hastalıkta KALICI bir tedavi sağlar. Yani fizik tedavi temel olarak; palyatif (geçici; ağrı kesici) bir tedavi değil; düzeltici ve onarıcı bir tedavidir.

Bel fıtığı tedavisinde FİZİK TEDAVİ ne kadar sürede düzelme sağlar ?

Tedavi süresi 15 ila 20 gündür ve bu süre sonunda genellikle % 80 ila 85 civarında bir düzelme olur; tedaviden 15 gün sonra da % 90 ila 93’lere ulaşır. Her hastaya ait bu iyileşme hızları az - çok değişebilir; tedaviyi planlayan hekim bu konuda hastayı peşinen bilgilendirir; bilgilendirmelidir.

Bel fıtığı tedavisinde FİZİK TEDAVİ başarısız olur mu ?

Bunun yüzdesi oldukça düşüktür; çünkü hekim tedaviden fayda görmeyecek hastayı ilk muayenesinde genellikle tespit eder ve fizik tedavi programına almaz; diğer tedavi yollarına yönlendirir (yönlendirmelidir).

Bel fıtığında ameliyat kararını hangi doktor verir ?

Bu konuda karar vermesi gereken uzman; tüm hareket sistemi hastalıkları ile ilgilenen ve hareket sistemi hastalıkları uzmanı olan FİZİK TEDAVİ ve REHABİLİTASYON UZMANIdır.

Bel ve boyun fıtığı nasıl oluşur ?

Bel ve boyun fıtığı; birbirine temel olarak benzer. Çoğunlukla ağrılı; hareket kısıtlılığına sebep olabilen; boyundan kollara veya belden bacaklara yayılan ağrı; uyuşukluk gibi şikayetler yapabilen; genellikle kötü kullanım sonucu ortaya çıkan hastalıklardır.

Belde ve boyunda; eklemi oluşturan omurlar arasında; ‘intervertebral disk’ denen; kıkırdak yapıda yastıkçıklar bulunur. Bu diskin bulunduğu yerden arka yöne; omurilik kanalı içindeki omurilik veya sinirlere doğru yer değiştirerek bası yapması haline; bel fıtığı veya boyun fıtığı diyoruz. Fıtığın meydana gelme sebepleri çok çeşitli olabilir. Fakat temelde; fıtığın oluşumunda uzun vadeli kötü veya uygun olmayan bir kullanımdan; ya da ani ve zorlayıcı bir kullanımdan söz edebiliriz. Boyun ve belin taşıma kapasiteleri yıllar içinde azalmış olabilir. Bu kolaylaştırıcı faktörlere; ani ve hazırlıksız bir hareket eklendiğinde; bel ve boyun fıtığı kolaylıkla karşımıza çıkabilir.
Bel ve boyun fıtığı; trafik kazaları; yüksekten düşmelerve ciddi darbeler sonucu da meydana gelebilir.

Bel ve boyun fıtığının şikayetleri çok değişkenlik gösterebilir. Ağrı; hareket kısıtlılığı; uyuşma -karıncalanma; en sık şikayetlerdir. Daha ilerlemiş durumlarda kuvvet kaybı ortaya çıkabilir. Ağrının yeri ve yayılımı gibi; şiddeti de kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Her hastada her şikayet bulunmayabilir. Bazı bel fıtığı durumlarında; büyük ve küçük abdeste çıkamama veya tutamama durumu da ortaya çıkabilir (Kauda equina sendromu).

Bel Fıtığı ve Boyun Fıtığında Tanı

Bel ve boyun fıtığının tanısında ayrıntılı fizik muayene (hasta öyküsü; nörolojik muayene ve hareket sistemi muayenesi) ve görüntüleme yöntemleri (MR ve röntgen); birlikte değerlendirilir. Tanıda esas yol gösterici olan muayene bulgularıdır. MR ve röntgen bulguları muayeneyi teyit etmek açısından önemlidir. Tedavi şekline de; temelde muayene bulgularına göre karar verilir.

Bel Fıtığı ve Boyun Fıtığında Tedavi

Tedavi yöntemini; hastanın ayrıntılı hikayesi ve kapsamlı muayenesi belirler. Bel MR’ı gibi görüntüleme yöntemleri de tedavi planında önemlidir. İlk muayene ve değerlendirmeler sonucunda; hastaların % 1 - 2 si ameliyata yönlendirilir. Az bir kısmı sadece ilaç ve istirahatle düzelir. Yaklaşık % 90’ının ise ciddi fizik tedaviye ihtiyacı vardır. Tedavi; fıtığın yaptığı problemleri ortadan kaldırmalı ve yeni fıtıkların oluşumunu önlemelidir. Fizik tedavi uygulaması; belli cihazları bir tedavide kullanmaktan çok; değişik tedavi yöntemlerinin bir bütün halinde kalıcı bir iyileşme elde edecek şekilde organize edilmesi ve uygulanmasıdır. Hareket tedavileri (egzersizler); tedavide çok önemli bir yere sahiptir. Her hastaya uygun ve özel olarak planlanmalı; öğretilmeli; tedavi sırasında bire bir izlenmelidir.