Erkeklerde belirgin meme veya kadınsı şekilde anormal meme büyümesine ‘Jinekomasti ‘ denilmektedir. Tam olarak bilinen bir sebebi yoktur. Birden fazla etkenin neden olduğu düşünülmektedir.
Ergenlik çağındaki erkeklerde çoğunlukla rastlanan jinekomasti vakaların büyük çoğunluğunda birkaç yılda kaybolmaktadır.
Puberte sırasında erkek çocuklarda % 60-70 meme bezi büyümesi oluşur ama bu çok dikkat çekecek boyutlarda değildir. 6 ile 18 ay içerisinde kaybolarak meme normal büyüklüğüne döner. Erişkin erkeklerin % 40’ında jinekomasti değişiklikleri mevcuttur; bu büyüme tek veya iki taraflı olabilir.
Herhangi bir sağlık tehlikesi yaratmamakla beraber; nadir durumlarda sağlığı tehdit edebilecek farklı bir rahatsızlığın göstergesi olabilir. Sıklıkla sosyal ve psikolojik sorunlara sebebiyet verir. Ameliyat ile bu sorunlar çözülebilse de bilinmesi gerekli önemli bir nokta ameliyatlar sonrası revizyon girişimlerine de ihtiyaç duyulabildiğidir.
Jinekomastiyi meydana getiren sebep belirlenebilirse; buna yönelik tedavi uygulanabilir. Ancak birçok durumda tedavisi cerrahidir.
Üç ana tipi vardır: glandüler; mikst tip; lipomatöz. Glandüler tipte büyümeyi gerçek meme dokusu sağlarken; lipomatöz tipte ise yağ dokusu artışı oluşturmaktadır. Mikst (karışık) durumda ise hem bir meme dokusu artışı vardır; hem de yağ dokusunda artış bulunmaktadır. Bazen hastalardan USG sonucu istenebilir.
Jinekomastiyi düzeltme ameliyatı herhangi bir yaştaki sağlıklı ve duygusal olarak istikrarlı erkeklere uygulanabilir. Ameliyat için en uygun adaylar; vücudunun yeni kontürlerine göre şekillenecek sıkı ve esnek bir cildi olanlar kişilerdir.
Sorunlarını ilk önce; egzersiz ya da kilo kaybı ile düzeltmeye çalışmamış obez ya da aşırı kilolu erkekler için ameliyat önerilmez.
Cerrahi tedavi yöntemi olarak liposuction ve meme bezinin çıkarılma teknikleri en uygun tekniklerdir. Bu tedavi yöntemleri memenin muayene bulgularına göre değişir. Meme dokusunda fazla miktarda yağ dokusu mevcut ve ileri derecede belirgin memesi olmayan hastalarda liposuction yöntemi ile iyi neticeler alınır. Yağ dokusu fazlalığı ile birlikte meme bezi fazlalığı olan; daha büyük ve sarkık memesi olan hastalarda ise liposuction ile birlikte meme dokusunun ve fazla derinin birlikte çıkarılması gerekir.
Memnuniyet oranı yüksek bir girişim olmasıyla beraber özellikle revizyon liposuction bazı hastalarda; özellikle kilo değişimi yaşayanlarda; gerekebilmektedir. Ameliyat süresi çok uzun olmamakla birlikte; doku alımı gerekli ise genel anestezi; liposuction yeterli olacaksa sedasyon anestezisi altında cerrahi tedavi yapılabilmektedir.
Doku çıkartılması durumunda meme başı etrafında kalıcı iz olacaktır. Bu izler çoğunlukla rahatsız edici değildir. Bu izler ilk aylarda biraz rahatsız edici olabilir. İleriki aylarda; sıklıkla 6. aydan sonra izlerde renk daha da açılacaktır. Bazı durumlarda renk farklılığı daha belirgin olabilir. Meme başı etrafında konulan dikişlerle meme başı büzüştürülerek dikilir. Liposuction ile yapılan yöntem sonrası izler sadece kanül giriş yerlerinde; sıklıkla 1 cm uzunluğunda kalmaktadır.
Meme büyüklü çok büyük olanlarda cerrahi yöntem aynı bayanlarda olduğu gibi olacağından izler de benzer olacaktır. Yani sadece meme başı etrafında değil de aşağı meme altına uzanacak ek bir iz de olacaktır. Bazen ters T şeklinde de olabilmektedir.
Eğer ameliyatınız sedasyon anestezisi altında yapıldı ise aynı gün evinize geri dönebilirsiniz; genel anestezi sonrası ise 1 gecelik hastane kalım yetmektedir.
OP DR GÖKHAN ÖZERDEM