Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Genital Siğil Tedavisi ve Egzema; Ürtiker; Allerji Testleri

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
Genital siğil; insan papilloma virüslerin (HPV) yolaçtığı bir enfeksiyon hastalığıdır.
Erkek ve kadında ortalama %2 lik sıklığı ile önem taşır. Asıl önemi; erkeklerde genital cilt kanseri ve kadınlarda rahim ağzı kanserine yolaçabilmesi nedeniyledir.
100 ü aşkın tipi vardır; 40 kadar tipi genital bölgeyi tutar. Tip 6-11 en sık görülenleridir; tip 16- 18-31-33-35-45 ise en çok kanserojen risk taşıyan türleridir.
Hastalık kuluçka dönemi 1-9 aydır.
Klinik muayenede; 1-10 mm. çapında; bir veya çok sayıda siğil; genital bölgede görülebilir.
Tanı ve tedavide ilk adım muayenedir. Işıklı ve çok büyütmeli büyüteçlerle muayenede; kolayca tanı konur. En sık görülen bölgeler; penis; kasıklar; göbek alt bölgesi; makat ve vajina çevresidir.
Genital siğil tip tayini ile kanser riski saptanır.
Daha sonra lokal anestezi ile ağrısız; kolay yöntemlerle siğiller koterize edilir.
Elektrokoter (siğil yakılması) ve kriyokoter (siğil dondurulması); iki tedavi yöntemi olarak başarıyla uygulanmaktadır.

Allerji ile seyreden cilt hastalıklarının en önemlileri EGZEMA ve ÜRTİKER (KURDEŞEN) dir.

İnsanların yaklaşık %40 ı ömürlerinin bir bölümünde bu iki hastalıktan birine yakalanırlar.Kaşıntı; kızarıklık; döküntü ve kabartılar en önemli cilt bulgularıdır.

EGZEMA; çocukluk çağından yetişkinliğe kadar her yaşta görülebilen allerjik bir cilt hastalığıdır. Saçlı deri; yüz; el; ayak; kollar; bacaklar sık görülen bölgelerdir. Kızarıklık ilebaşlayan 1. dönemi; su dolu kabarcıklar takip eder; son dönem kabuklanma ve deri döküntüsü dönemidir. Seboreik egzema; temas egzeması; atopik (çocukluk) egzema gibi tipleri; yine akut ve kronik (müzmin) klinik formları vardır.

Analizlerde; kanda Ig-E yüksek olarak saptanabilir. Asıl tanı yöntemleri; allerjenlerin tespitini sağlayan DERİ PATCH (YAMA) TEST ve DERİ PRİCK TEST leridir.
Sırt bölgesine yapıştırılan veya önkola damlatılan allerjenlerle; reaksiyon verenler kolayca saptanır ve tedaviye geçilebilir.

Testlerde; en sık rastlanılan allerjenler; NİKEL; PARFÜM; DETERJAN; LASTİK; ÇİMENTO; EV TOZU; POLENLER; YUMURTA; BALIK vs. gibi saptanabilir.
ÜRTİKER (KURDEŞEN)de cildin ani gelişen kaşıntı; kızarıklık ve ödemli kabartılarla seyreden çoklukla allerjik kökenli bir hastalığıdır. Tüm cilt; özellikle yüz; dudaklar; göz çevresi; vücut; kol ve bacaklar sıklıkla tutulabilir.

Kanda; eosinofil sayısı artışı ve Ig-E seviyesi yüksekliği saptanabilir. Gıdalar; ilaçlar; soğuk; sıcak; travma; gıda katkı maddeleri; gıda boyaları; temas eden bazı maddeler (göz solüsyonları; ısırgan gibi bitkiler) ürtiker nedeni olarak analiz edilmelidir.
Tanı ve tedavisi; kliniğimizde DERİ ALLERJİ TESTİ (PRİCK) ve DERİ YAMA TESTİ (PATCH) ile kolayca uygulanmaktadır.

Yetişkin bir insanın deri yüzeyi 1;7 metrekare ve ağırlığı 4kg. kadardır. Bu rakamlar da gösteriyor ki derimiz vücudun en önemli ve büyük organlarından biridir.
Dermatolojiyi ilgilendiren cilt hastalıkları sayı olarak yüzlerle ifade edilebilir. Başlıca sınıflama ise; 1)Bakteriyel nedenli 2)Viral nedenli 3)Mantarlara bağlı 4)Bağışıklık sistemi bozuklukları 5)Cilt kanserleri 6)Allerjik hastalıklar 7)Cinsel yolla geçen hastalıklar 8)Saç ve tırnak hastalıkları 9)Yağ ve ter bezi hastalıkları olarak yapılabilir.
Bu bölümde; en sık görülen ve en önemli cilt hastalıklarını özetle sıralayabiliriz.
Bunlar; -EGZEMA; GENİTAL SİĞİLLER
-ÜRTİKER (KURDEŞEN); SEDEF (PSORİASİS)
-VİTİLİGO (ALACA); AKNE (ERGENLİK)
-MANTAR HASTALIKLARI; ETBENLERİ; BENLER
-ZONA; SAÇ; TIRNAK HASTALIKLARI;LİKEN
-CİNSEL TEMASLA GEÇEN HASTALIKLAR (FRENGİ; AIDS) başlıcalarıdır.

EGZEMA: Derinin akut veya kronik seyirli allerjik; inflamatuar bir hastalığıdır. Ellerde görüldüğünde mesleki deri hastalıkları düşünülmelidir. Ev hanımları; kuaförler; sağlık teknisyenleri; çiçek; tarım; makine; inşaat işçileri en çok egzemaya maruz kalan meslek gruplarıdır.
Klinik olarak kaşıntı; kızarıklık; su dolu kabarcıklar; sulantı ve kabuklanmatek tek veya birkaçı bir arada bulunabilir.
Teşhisinde; YAMA (PATCH) testi kolay ve sık uygulanan bir tanı yöntemidir. Bu test ile nikel; deterjan; şampuan;parfüm; çimento; plastik gibi allerjenlerin rolü hastada ortaya çıkabilir. Kliniğimizde tanı olarak DERİ YAMA TESTİ (PATCH TEST) DERİ ALLERJİ TESTLER (PRİCK TEST) EGZEMA da kolayca uygulanmaktadır.
Egzema tedavisi; antiallerjik tablet ve kremlerle saptanan etkene göre yapılamaktadır.

GENİTAL SİĞİLLER: Etkeni; insan papilloma virüsü (HPV) olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Cinsel aktif erkek ve kadın nüfusun %1-2 sinde bu hastalığa rastlanılabilir.
İnsan papilloma virüsü (HPV) sıklıkla direkt cinsel temasla deriye yerleşir ve cilt hücre çekirdeğinde çoğalır.
100 den fazla HPV tipi tanımlanmıştır. En sık tip 6 ve 11 görülür. Siğil tipinin önemi her iki cinste; ama özellikle kadınlarda rahim ağzı kanserinin öndegelen nedeni olmasıdır. Virüs tip 16-18-31-33-35 kansere en çok sebep olan türleridir.
Hastanın muayenesinde; genital veya makat bölgesinde çapları 1-10 mm.; sayıları bir veya çok sayıda olabilen düz yüzeyli veya karnıbahar görünümlü siğiller dikkati çeker.
Çok büyütmeli ışıklı büyüteçler ile siğil tanısı konulmaktadır.
Tedavi olarak; ağrısız yöntemlerle tip tayinleri; elektrokoter (siğil yakılması); kriyokoter (siğil dondurulması) uygulamaları yapılmaktadır.
ÜRTİKER (KURDEŞEN) VE DİĞER CİLT ALLERJİLERİ: Ürtiker; cildin kaşıntı; kızarıklık ve ödemli kabartılarla seyreden genellikle allerjik kökenli bir hastalığıdır.Kanda Ig-E yüksekliği genellikle saptanır. Gıdalar; ilaçlar; soğuk; sıcak; gıda katkı maddeler; temas eden bazı maddeler (göz solüsyonları; ısırgan otu gibi) ürtiker nedeni olarak araştırılmalıdır.
Tanı koyarken; DERİ ALLERJİ TESTLERİ (PRİCK TEST) ve DERİ YAMA TESTLERİ (PATCH TEST) uygulanan yöntemlerdir.