Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
Belimizde 5 adet omur kemiği vardır. Bu kemikler arasında da disk adı verilen kıkırdaklar bulunur. Disk; özel bir bağ dokusu organıdır ve omurganın dayanıklılığına; hareketliliğine ve zorlamalara karşı dirençli olmasına; omurgaya uygulanan şok şeklindeki darbelerin emilmesine ve kuvvetin çevre dokulara dengeli bir şekilde dağılmasına hizmet eder.
Bel fıtığı; beldeki omur kemikleri arasında bulunan ve adeta bir amortisör gibi görev yapan bu disklerin fıtıklaşması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Disklerin iç kısmında nükleus pulpozus denen jöle kıvamında yumuşak bir bölüm; bunun dışında anulus fibrozus adı verilen daha sert bir fibröz tabaka; omur kemiklerine bakan yüzlerde ise her iki tarafta son-plak olarak adlandırılan kıkırdak yapılar vardır. Dıştaki tabakanın anatomik bütünlüğünün bozularak içerideki yumuşak kısmın dışarıya doğru taşmasına fıtıklaşma denir. Fıtıklaşan yani dışarıya doğru taşan disk; omurilik kanalı (spinal kanal) içinden veya kendisinin arka-yan tarafından geçmekte olan sinirleri sıkıştırır ve hastalık böylelikle kendisini belli eder .

Ayrıca fıtıklaşmış diskten ortama salınan bazı kimyasal maddeler de sinir köklerini etkileyerek ağrıya neden olurlar.

Hipokrat "Önce zarar verme" (Primum Nil Nocere) yaklaşımı günümüz tıbbının temel yaklaşımıdır. Giderek daha zararsız tedavilere doğru ilerleyen cerrahi açısından ideal tedavi anatomik yapılara saygılı; zararsız; sebebe yönelik; yaşam kalitesini arttıran ve kısa sürede normal hayata döndürebilen tedavi olmalıdır.Bu tedaviler şunlardır:

Epidural Kortizon Uygulamaları

Hastanın durumuna göre bel ya da boyun fıtıklarının her safhasında uygulanabilir. Kortizonun sistemik uygulanışında görülen yan etkiler; bu uygulamada görülmez. Bel ya da boyun fıtıklarında medikal tedaviye dirençli hastalarda ilk tercihtir. Bu uygulama fıtık dokusu civarındaki ödemi azaltmak ve ağrıya neden olan maddelerin salınımına engel olarak ağrıyı ortadan kaldırabilir. Yılda 3 defa yapılabilir.

Radyofrekans nükleoplasti

Radyofrekans kullanılarak disk çekirdeğinin denatüre edilip buruşturulmasıdır. Özel görüntüleme sistemleri eşliğinde ( skopi) fıtığa neden olan yastıkçıkların içine girilerek merkezdeki çekirdek hücrelerin Radyofrekans denilen özel bir teknoloji ile buharlaştırılması esasına dayanmaktadır. Merkezi boşalan yastıkçıklarda sinirlere baskı yapan bombeleşmiş kısım geri çekilmekte bu sayede sinirlere olan bası ortadan kalkarak anormal durum düzelmektedir. İşlem 15 dakika sürer. Hasta aynı gün evine gönderilir. Uygun hastalarda başarı oranı % 80 ler civarındadır.

Disk Nükleotomi

Bu teknik nükleoplasti yöntemine benzemekle birlikte burada yapılan işlem fıtığa neden olan disk dokusunun otomatik olarak boşaltılması işlemidir. Özel görüntüleme sistemleri eşliğinde ( skopi) fıtığa neden olan yastıkcıkların içine girilerek merkezdeki çekirdek hücrelerin otomatik olarak kesilip; emilerek dışarı alınmasıdır. İşlem 15 dakika sürer. Hasta aynı gün evine gönderilir. Uygun hastalarda başarı oranı % 85 ler civarındadır..

LASER Mikrodiskektomi

LASER ışınları kullanılarak bel ve boyun fıtıklarını dekomprese etme girişimidir. Küçük fıtıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Ameliyathane koşularında tamamen steril şartlarda Özel görüntüleme sistemleri eşliğinde ( skopi) fıtığa neden olan yastıkcıkların içine girilerek fıtık dokusunun bir kısmı buharlaştırılarak eritilmiş olur. Oldukça etkili bir yöntem olup uygun hastalarda başarı oranı % 90 lar civarındadır.

OZON diskektomi ( ozon nukleolizis )

Fıtığa neden olan Diskin içersine "OZON" verilmesi yöntemidir. Özellikle disk kaynaklı ağrısı olduğunu düşünülen hastalarda provakatif diskografi yapılarak uygun hastalar belirlenir. İşlem diğer nükleoplasti ve nükleotomi girişiminin aynı teknik olanaklarında yapılmakta burada sadece uygulanan yöntem ozon olmaktadır.

Mikrodiskektomi

Dünyada bel ve boyun fıtığı tedavisinde en geçerli yöntem mikro cerrahi yöntemidir. Eskiden çıplak gözle yapılan cerrahi müdahalelerin yerine; günümüzde modern ekipmanlar kullanılarak mikro cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Uygulama; modern mikroskopla yaklaşık 1 cm lik bir alandan gerçekleştirilmektedir. Böylece hasta; ameliyattan kısa süre sonra yürütülür ve ertesi gün içinde taburcu edilir. Sinir yaralanmaları; felç olma; yürüyememe gibi riskler bu yöntemde görülmez. Fıtığın tekrar etme olasılığı yok denecek kadar azdır.

Endoskopik Diskektomi

Bu işlemde kesiğe gerek kalmaz. Cerrah röntgen kılavuzluğunda deriden yolladığı bir kılavuz yardımı ile hasarlı diski dışarıya çıkarmaya çalışır. Her disk hastasında uygulanamaz..