Boyun (servikal vertebra) kafa tabanı ile göğüs kafesimiz arasında kalan bölgemize verilen isimdir. Bu bölgede yer alan omurlar birbirlerine kalın bağlar ile tutunarak stabilite ve dengelerini oluştururlar. Bu bölgeye yapışan kaslar hareket ve destek görevi görürler. Boyun başın ağırlığını taşımak üzere yeterli güce sahiptir.
Boyun bölgesi omurganın geri kalan bölgelerine nazaran daha az korunduğu için yaralanmalara daha çok maruz kalır. Birçok kişi hayatının bir döneminde geçici boyun ağrıları ile karşı karşıya kalmıştır. Bunların yarısı kadarı medikal tedavi ile iyileşmiştir.
Boyun Ağrısının Nedenleri
- Kötü duruş ve boyunu kötü kullanma
- Boyun incinmesi: Genelde araç içi trafik kazası sonrası boyundaki aşırı haraket ve zorlamadan dolayı giderek artan boyun ve kol ağrısı izlenebilir.
- Boyun Tutulması; Kas spazmı:Ağır bir şey kaldırmak; aşırı spor; iş aktivitesi; yanlış masa başı çalışması kas spazmına neden olabilir. Ayrıca yanlış pozisyonda uyuya kalma; yüksek yastık ve kötü seyahat şartları da
boyun tutulması yapabilmektedir.
- Boyun Fıtığı:
- Diskte dejenerasyon; Kireçlenme: Yaşın ilerlemesi; omurganın kötü kullanılması sonucu kemik yapıda; bağlarda ve disklerde yıpranma başlar.
- Gerilim; stres; sigara: Gülmek; düzenli çalışmak; sosyal uğraşılar ve hayata bağlılık boyun ağrısına karşı en önemli silahımızdır.
- Omurga kanalında daralma: Omuriliğin ve/veya sinirlerinin geçtiği kanalların daralması ve omurilik beslenmesinin bozulması ile seyreder.
- Romatizmal Hastalıklar: Omurgadaki normal kemik ve kıkırdak dokuları hasara uğrar.
- Osteoporoz; kemik erimesi: Kemiklerde kofluğa ve yumuşamaya yol açarak kolay kırılmaya ve dolayısıyla ağrıya sebebiyet verir.
- Omurga kırıkları; omur kayması: Bazen kaza ve başka sebeplerden zarar görüp çatlayabilir; bütünüyle kırılabilir.
- Kol ve el sinirlerinin tuzaklanması (sıkışması): Boyunda omurilikten çıkan sinirler ele doğru giderken yol üzerinde bağ dokusu tarafından sıkışma sonucu el ve kollarda kuvvetsizlik; uyuşma ve ağrı oluşur.
- Diğer sebepler: Boyun tümörleri ; omurilik tümörleri; kemik enfeksiyonları boyun ve kol ağrısı nedeni olabilir. Omuz ekleminden kaynaklanan ağrılar boyun ve kol ağrılarını taklit edebilir. Özefagus; trakea; tiroidit ve akciğer hastalıkları da nadiren boyun ağrısı nedenidir.
Boyun zorlanmaları
Trafik kazaları sonrasında;futbol gibi temas sporlarında;evde yada dışarıda yüksekten düşme sonrasında boyun zorlanmaları ve buna bağlı boyun ağrısı gelişebilir. Bu ağrının alt yapısını bağ zorlanmaları veya kas gerilmeleri oluşturur.
Aniden; boyunu ileri derecede geren tarzda hareketler; meydana geldiğinde ligamanlarda yırtık; zorlanma gibi sonuçlar doğurabilirler.
Bulgular
- Hareket ile artan boyunun özellikle arkasını oluşan ağrı;
- Travmadan hemen sonra başlamayıp;daha çok ertesi günü şiddtelenen ağrı;
- Omuz ve etrafında eşlik eden kas ağrıları ve gerginlik;
- Baş ağrısı;
- Boğaz ağrısı;
- Yorgunluk;uyku problemleri;konsantrasyon bozukluğu;
- Elde ve kolda uyuşukluk;
- Boyun hareketleri esnasında zorlanma;
- Elde ve kolda güçsüzlük.
Tanı
- Fizik muayene
- Röntgen
- MR (gerekirse)
Tedavi
Vücutta meydana gelen tüm zorlanmalar nerede olursa olsun aynı tedavi protokolü ile tedavi edilirler. Tüm zorlanmalarda olduğu gibi boyun zorlanmaları da uygun tedavi verildiğinde zaman içerisinde kendiliğinden iyileşecek ve sorun bırakmayacaktır. Ligamanların iyileşme süresi boyunca bir boyunluk kullanmak iyileşmeyi hızlandırır.
Ağrı kesici ilaçlar hem ağrınızı dindirecek hem de bölgesel ödemin geri çekilmesine yardımcı olacaktır.Kas gevşetici ilaçların spazmları çözmede etkisi yüksektir.Yaralanmadan sonraki ilk 3 gün içerisinde günde 3-4 kez 15’er dakikalık buz kompres uygulamaları tedavi kapsamındadır.Bu enflamasyonun ve ödemin geri çekilmesine yardımcı olacaktır.Sıcağın spazmı çözücü etkisi olduğu bilinsede ilk 5 gün uygulanması sakıncalıdır.ağrılı bölgeye masaj; ultrason; isometrik egzersizler tedavinin devamını oluşturur.Tüm şikayetler 4-6 hafta içerisinde ortadan kalkacaktır. Trafik kazası sonrası olan yaralanmaların iyileşmesi genellikle daha uzun sürer.