Öfke;insanın mutluluk ;üzüntü;korku ve nefret gibi temel duygularından birisidir.Bireyin planları;istek ve ihtiyaçları engellendiğinde;haksızlık;adaletsizlik ve kendi benliğine yönelik bir tehdit algıladığında yaşanabilir.
ÖFKEYLE İLGİLİ GERÇEKLER
Öfkenin ifade edilme şekli öğrenilen bir şeydir ve tersi de öğrenilebilir. Öfke kalıtsal değildir; değiştirilebilir.Öfke ve saldırganlık genellikle bir arada görülür ancak saldırganlık bir davranış;öfke bir duygudur.Öfke duygusunu yaşadığımızda dışa vurmak sadece öfke anında kişiyi iyi hissettirmektedir.
Öfkeyi kullanarak çevreyi kontrol altına almayı yaşam şekli haline getirebiliriz. Amaçlarımıza ulaşmak için öfkeyi kullanabiliriz.Öfkelenmek amacımızdan uzaklaştırır.Öfkelendikçe karşınızdaki de öfkelenir;o öfkelendikçe sizde öfkelenirsiniz; öfke böylece kimseye yararı getirisi olmadan büyür.
ÖFKE NORMAL ve SAĞLIKLI BİR DUYGDUR.ÖFKENİZİ DÜDÜKLÜ TENCEREYE KAPATMAK YERİNE ENGELLEMEYE ÇALIŞIN!!!
Öfke bir anda ortaya çıkmaz öfkenizle başa çıkmak için öfkenizi tanımaya çalışın; sebeplerini anlarsanız çözüm yolları bulmanız kolaylaşır. Sizi kışkırtan olayı anlamaya çalışın kendinizi sakinleştirecek ifadeler kullanın iç diyaloga geçin; kendinizle konuşun.Örneğin eşiniz bir konu hakkında kendi istediği gibi olması yönünde ısrar edip gergin bir ortama neden oluyor hatta hakaret ediyorsa “her şey benim istediğim gibi olmak zorunda değil ailemin hakkında konuşması o kadar da korkunç bir şey değil;kelimeler zarar vermez” şeklinde sakinleşinceye kadar devamlı kendinize söyleyebilirsiniz.Buradaki davranışınızı her şeye boyun eğmek;susmak şeklinde değerlendirmeyin siz sadece öfkenin sorunları çözmede işe yaramayacağını bilen birisiniz;öfkenizi denetim altına alarak sorunları öfke ile değil sakince sorunları konuşarak çözeceğiniz anı bekleyen birisiniz.
Karşınızdakinin öfkelendiğini fark ettiğiniz anda ses tonunuzla onu sakinleştirmeye çalışın.
Öfkenizi kontrol altına almak için kendinize zaman tanıyın bazen ortam değişikliği kısa bir yürüyüş; ufak bir kahve molası işe yarayabilir.
Nefes egzersizi yapın. Yavaş ve derin soluk alın; burnunuzdan alıp ağzınızdan verin tüm dikkatinizi nefes almanıza verin; zihniniz bundan uzaklaştığında tekrar nefes almaya odaklanın.
Kendinizle olumlu diyaloga geçin. Mutlu olmayı hak ediyorum; sakinliğimi koruyabilirim…
Öfkemizle baş edebilmek için bazen bizi öfkelendiren kişiyi affetmemiz gerekir. Affetmek; içimizdeki öfkeyi dolayısıyla bizi özgür bırakır.
Çok sık karşılaştığımız 2 örnekle yazımı bitirmek istiyorum. İlk Örnek: Doktora gittiniz ve randevu saatiniz gelmesine rağmen sizi bekletiyorlar.
İki şekilde düşünebilirsiniz. Birincisi:Çok hasta alıyor; insanları düşünmüyor; tanıdığı olana öncelik veriyorlar… İkincisi:İçerideki bir hastanın işi uzun sürdü; acil bir hasta almak zorunda kaldı… İkinci Örnek: Anne: Hoş geldin okul nasıldı? Genç: Okuldu işte her günkü gibi. Kızarak ben odama gidiyorum dinleneceğim. Anne: Okulda keyfini kaçıran bir şey oldu herhalde. Genç: Yok bir şey beni rahat bırak. Anne: Sakinliğini koruyarak yumuşak bir tonda “Tamam ama anlatmak istersen mutfaktayım”.
Bu örnekte genç çocuğunuzun öfkesine kapılıp sizde ikinci cümleden sonra “ne yapıyorsan yap; iyilikte yaramıyor” şeklinde kızabilirsiniz.Ancak o zaman iletişimi bitirmiş olursunuz.Yukarıdaki diyalogda gencin sorunu anlatma; hatasını anlama ihtimali çok daha yüksek ve çocuğunuzla iletişimi kesmemiş oluyorsunuz.
Hangisine inanacağınız konusunda tercih sizin.Kontrol altındaki öfkenizle mutlu günler…….