Kornea; gözün en ön kısmında bulunan saydam dokudur ve gözün en önemli kırıcı merceğidir. Korneanın saydamlığı birçok hastalık tarafından bozulabilir. Bu hastalıklar doğuştan; genetik kökenli veya mikrobik olabilir. Keratokonus gibi bazı hastalıklar ise korneanın şeklini değiştirirerek kornea naklini gerekli kılabilirler. Dünyagöz Hastanesi kornea nakli konusunda Türkiye’nin önde gelen kuruluşudur.
Kornea; gözün en ön kısmında yer alan; ışığı odaklama ve gözü dış etkenlerden koruma görevine sahip; görme işlevinde büyük rolü olan; gözün eğimli saydam tabakasıdır.
Korneanın Yapısı
Kornea anatomik olarak 5 tabakadan oluşur.
Epitel Tabakası
Rejenerasyon yeteneği hızlı 5–6 sıralı; keratinize olmayan çok katlı yassı epiteldir. Ön yüzü gözyaşı ile kaplanmıştır. Bowman Membranı düzeyinde seyreden duyu sinirleri epitel hücreleri arasında sonlanır. Altındaki Bowman membranına bazal membranı ile sıkıca yapışıktır.
Bowman Tabakası
Stroma lamellerinin kondanse olmuş ön kısmıdır. Yaralanmalardan sonra yenilenmez; yerinde görme bozukluğuna neden olabilen opasiteler (skar dokusu) gelişir.
Stroma
Kornea kalınlığının %90’nını oluşturur. Stromayı oluşturan kollajen lifler uniform yapıdadır. Birbiri ile kesişmeden limbustan limbusa seyreder. Mukosakkaridlerden oluşan ara madde içinde yerleşmişlerdir. Stroma hücreden fakirdir. Keratosit adı verilen bu hücreler; yaralanmalarda fibroblastlara dönüşerek yara onarımı sağlar.
Desme Membranı
Endotel hücrelerini bazal membranıdır. Korneanın diğer katlarına göre elastisitesi fazladır. Stromaya yapışık değildir. Kolayca sıyrılabilir.
Endotel Tabakası
Tek sıralı altıgen hücrelerden oluşur. Mitoz ile çoğalmazlar.
Kornea Hastalıkları
Doğuştan oluşan yada ilerleyen yıllarda ortaya çıkan tüm Kornea hastalıkları kornea birimimiz tarafından tedavi edilmektedir.
En sık görülen kornea hastalıkları;
Keratit: Korneanın iltihaplanması durumuna keratit adı verilir. Birden farklı çeşidi ve sebebi bulunmaktadır. Hastalığın erken teşhisi tedavisi için oldukça önemlidir.
Keratokonus:Keratokonus gözün en önde yerleşimli saydam tabakasının yani korneanın; ilerleyici incelme ve sivrileşmesiyle görülen hastalığıdır.
Genellikle ergenlik döneminde başlayan hastalıktan hastalar 20’li yaşlarında haberdar olurlar. 20–40 yaş arasında ilerleme gösterip 40 yaştan sonra durağan döneme girer. Günümüzde keratokonus hastalığı batı toplumlarında her 2000 kişiden birinde gözlemlenmektedir. Keratokonus’un görülme sıklığı her geçen yıl daha da artmaktadır. İlerleyen miyop ve astigmat; kornea incelmesi ve sivrileşmesi ile belirti vermeye başlayan keratokonus hastalığına; çok özel tetkiklerle erken dönemde teşhis konulabilir.
Kuru Göz Sendromu: Göz yaşı eksikliğine bağlı gelişen göz kuruluğundan kaynaklanır. Belirtileri gözde batma; kızarıklık ve sürekli yabancı cisim hissidir.
KERATOKONUS
Keratokonus Tanı ve Tedavisi Türkiye de
İlerleyen miyop ve astigmat; kornea incelmesi ve sivrileşmesi ile karakterize olan keratokonus hastalığı çok özel tetkiklerle erken dönemde kolaylıkla teşhis edilebiliyor. Dünyagöz Hastaneleri’ne kırma kusurları tedavisi için başvuran hastalarda yapılan üst düzey tetkikler neticesinde birçok hastada keratokonus ya da keratokonusa meyil olduğu tespit edilmektedir. Bu önemli hastalığın tedavisinde uzman medikal kadro ve ileri teknoloji büyük önem taşımaktadır.
Keratokonus nedir
Normal Göz
Keratokonuslu Göz
Keratokonus gözün en önde yerleşimli saydam tabakasının yani korneanın; ilerleyici incelme ve sivrileşmesiyle görülen hastalığıdır.
Genellikle ergenlik döneminde başlayan hastalıktan hastalar 20’li yaşlarında haberdar olurlar. 20–40 yaş arasında ilerleme gösterip 40 yaştan sonra durağan döneme girer. Günümüzde keratokonus hastalığı batı toplumlarında her 2000 kişiden birinde gözlemlenmektedir. Keratokonus’un görülme sıklığı her geçen yıl daha da artmaktadır. İlerleyen miyop ve astigmat; kornea incelmesi ve sivrileşmesi ile belirti vermeye başlayan keratokonus hastalığına; çok özel tetkiklerle erken dönemde teşhis konulabilir.
Hastalığın Nedenleri
Ailesinde daha önce keratokonus öyküsü olan kişiler en önemli risk grubudur. Korneanın ana yapısını oluşturan kollojende yapısal bozulmayı tetikleyen bazı genlerin varlığı tespit edilmiştir. Özellikle çocukluk döneminde gözün sıkça ovalandığı alerjik göz hastalıkları bu hastalığın ilerlemesini arttırabilir
Hastalığın Belirtileri
Erken dönemde şikayetler:
Devamlı değişen gözlük numaraları;
İlerleyen miyopi ve astigmat;
Gözlüğe rağmen düşük görme düzeyi;
Her doktordan alınan farklı gözlük reçeteleri
Bu dönemdeki hastaların birçoğuna ancak video keratografik (topografi) özel tetkiklerle teşhis konulabilir. Uzun dönem alerjik konjunktivit; gözleri sürekli ovalama; aile bireylerinde keratokonus görülmesi gibi nedenler de dikkate alınmalıdır.
Çok erken dönemde hastaların bir kısmı hiç şikâyeti olmadan sadece miyop veya astigmat şikâyetlerinden kurtulmak için göz hekimine başvurabilmektedirler. Yapılan topografik incelemelerle keratokonus tespit edilebilir. Bu tetkikler detaylı incelenmeden yapılan excimer lazer ameliyatları sonrası kornea daha inceleceğinden keratokonus hastalığı daha hızlı ilerleyebilir.