Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Psikolojik Danışmada Kim Kime Neyi Danışıyor? Psikolojik Danışma Alanında Çalışan Uzmanlar

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
KİM KİME NEYİ DANIŞIYOR?

Sanayileşmenin ve günümüz eğitim sisteminin getirdiği stresli yaşam ve yalnızlaşma insanları psikolojik destek almaya; yalnızlıklarını uzmanlarla paylaşmaya itmiştir. Bu da bireyleri alanında uzman kişileri bulmaya yöneltmiştir. Bunun farkına varan ve psikolojiyi bir rant aracı olarak gören kişilerin bu alana el atmasına sebep olmuştur. Günümüzde meslek elemanı olmayan bazı kişiler çok popüler olan kişisel gelişim uzmanı; yaşam koçu; NLP Uzmanı gibi isimler altında insanlara yardım sağlayabileceklerini vaat etmişlerdir. Teorik olarak ele alındığında buradaki yanlışlık daha net görülebilecektir. Yukarıda bahsettiğimiz unvanların aslında birer unvan olmadığı yapılacak kısa bir araştırma ile fark edilebilecektir. Çünkü bahsedilen unvanların Yüksek Öğretim Kurumu(YÖK)’ nun lisans ve önlisans programlarında karşılığı bulunmamaktadır.

Ayrıca; alan dışından olan kişilerin yetkileri dâhilinde olmamasına karşın çeşitli psikolojik testler ve envanterler uyguladıkları da toplumca bilinmektedir. Bu testlerin uygulayıcısı olabilmek için aşağıda bahsi geçen mesleklerin lisans programlarını tamamlamakla birlikte Test Uygulayıcısı eğitimlerinin de alınması gerekmektedir. Örneğin; Wechsler tarafından geliştirilen WISC zekâ ölçeğinin revize edilmiş formu olan WISC-R Zekâ Testi uygulayıcısı olabilmek için uzun süreli bir eğitim almak gerekmektedir.

Psikolojik yardım alınabilecek meslekler sırasıyla; Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR Uzmanı); Psikolog ve Psikiyatrlardır. Bu meslek gruplarına mensup olanlar; mesleklerine göre farklılık gösterse de;

ü Sınav Kaygısı
ü Okul Fobisi
ü Grupla Psikolojik Danışma
ü Aile Danışmanlığı
ü Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu(DEHB)
ü Kronik Yorgunluk
ü Öfke Kontrolü
ü Kolay Öğrenme Yolları
ü Tırnak Yeme
ü Kekemelik
ü Otizm
ü Stres Yönetimi
ü Ergenlik Çağı Problemleri
ü Zaman Yönetimi
ü İş Hayatında Verimliliğin Artırılması(Prodaktivite)

ve daha birçoğunu burada belirtemediğimiz konularda yardım sağlamaktadır.

Yukarıda bahsedilen problemler konusunda uzman olmayan kişilerden yardım alındığında bireylerin karşılaşacağı sonuçlar; bireyi çaresizliğe iteceği gibi birey için örseleyeci ve travmatik sonuçlara da yol açacaktır.

Uzman olmayan kişilerden alınan yardımlar(!?); bireylere geçici bir iyilik hali ve rahatlama sunmaktadır. Çünkü birileri tarafından dinleniyor olmak herkesi rahatlatır. Ancak bu tedavi edici ya da rehabilite edici olmaktan uzak bir rahatlama sürecidir.

Sonuç olarak; Psikolojik Yardım Alma Tercihlerimizi bilinçli ve bilerek yapmamız bizlere madden ve manen kazançlar sağlayacağı gibi bu tür insanların da rant kapılarını sonuna kadar kapatacaktır. Günümüzde işin ehli olmayan kimselerin işin ehliymiş gibi davranmaları olağan hale gelmiştir. Bu yanlışın düzeltilmesi için;

Kime Neyi Danıştığınız konusunda dikkatli davranmanızı tavsiye ederiz.

Unutmayalım ki psikolojik danışma süreci profesyonel bir yardımdır ve ancak profesyoneller tarafından uygulanabilir. İşini iyi yapan herkesi tenzih ederek ülkemizde bunun temel sorun olduğunu da belirmek isteriz. Ülkemizde bir gün emeğe ve eğitime saygı duyulacağını umarak sağlıklı ve bir yaşam diliyoruz.

Psikolojik Danışman ve Rehberlik Uzmanı