Anne kaygılıydı; tahammülü kalmamıştı. Oğlu B. 6. sınıfa başlamış; SBS sınavına girecek. Güzel bir okul; iyi bir dershane seçilmişti; hatta birkaç dersten özel ders alıyordu ama B.’nin ders notları hala düşüktü; deneme sınavlarının sonuçları ise hayal kırıklığı. Birçok kişi “Çok zeki; çalışırsa yapar.” diyordu ama B. bir türlü ders çalışmıyor ve başarılı olamıyordu. Bir hedefi yoktu. Okuldan zaman zaman şikayetler geliyordu. Önceden anne ile ders çalışan B. şimdi annesinin; odasına bile girmesini istemiyor artık söz de dinlemiyordu. B. ise sürekli bilgisayar oyunları oynamak istiyordu. Daha önce bir doktora gidilmiş; doktor “dikkati dağınık” demiş ve istemeyerek de olsa ilaç kullanılmış buna rağmen ders başarısı hala istenilen seviyeye gelmemişti.
Anne ile görüşme yapıldıktan sonra hamilelik döneminde bile; çocuğun karnında hareketli olduğu; doğumun biraz zor geçtiği; emeklemeden yürümeye başladığı; 2-3 yaşlarında konuşmanın başladığı; ailenin ilk torunu olduğu için aşırı sevildiği ve her istediğinin yapıldığı; kreş öğretmenlerinin hareketli bir çocuk dediği; 1. sınıfın ilk zamanlarında sıraya oturmakta; kurallara uymakta; ders çalışmakta zorlandığı ve isteksiz olduğu; bu yüzden hep anne yardımı ile ders çalıştığı; bilgisayar oyunlarına çok meraklı olduğu; hatta izin verilse tüm zamanını bilgisayar oyunlarıyla geçireceği; bunun yanında arkadaşlarının sevdiği ve cana yakın bir çocuk olduğu bilgileri alındı.
B. ile yapılan detaylı bir inceleme ve testten sonra ortaya çıkan durum; Dikkat Eksikliği(dikkati dağınık tip). Evet bazılarının dediği gibi “zeki çocuk” ama bu teşhis(!) sadece birkaç alanda geçerli. Örneğin soyut zeka ve muhakeme becerisi iyi düzeyde; ancak işleme dayalı işlemlerde; örneğin aritmetik; matematik gibi alanlarda maalesef sıkıntılar var. Bununla beraber ortaya çıkan asıl sorun anlamanın; kavramanın normal olmasına rağmen B.’nin gördüğü bilgileri hemen unutması; hatırlamakta zorlanması; nasıl ders çalışması gerektiğini ve bilgiyi nasıl işleyeceğini/işlemleyeceğini bilmemesiydi. Bu döngü (anlama→unutma; anlama→unutma…) sürekli devam ettiği için artık öğrenme; ders; bilgi vs. her şey onun için sıkıcı ve zor gelmeye başladı. Bu; sürekli diyet yapmaya çalışan ama hiç kilo veremeyen bir kişinin; artık diyet yapmaktan sıkılması gibi bir durum.
Sınıf ilerledikçe daha önce edinilen bilginin hatırlanması ve üzerine bilgi inşa edilmesi gerekmekte; geçmiş temel bilgiler unutulduğu için yeni öğrenmeler gittikçe zorlaşmaktır. Aslında annenin; babanın ve öğretmenlerin yapmaya çalıştığı B.’nin daha iyi kaynaklardan yani daha iyi okul; daha iyi dershane ve daha iyi öğretmenlerden daha fazla bilgi almasını sağlamak; ama sorun B.’nin okulunda; dershanesinde; öğretmenlerinde ve bilgi alabilmesinde değil beynini nasıl kullanacağını bilmemesinden kaynaklanmakta. Temeli sağlam olmayan bir inşatta yüksek katlar çıkmaya çalışmak gibi bir durum yani.
B.’nin dikkat düzeyi; dikkat ve konsantrasyon becerileri; bilgiyi alma-işleme-hatırlama stratejileri; hızı; motivasyonu; hedefleri; alışkanlıkları; deneyimleri; duyguları; artıları ve eksileri bilinirse doğru bir “yol haritası” çıkarılabilir. Çünkü Öğrenmenin birinci koşulu “dikkat” etmektir.
Acaba Çocuğumda Dikkat Dağınıklığı ve Eksikliği Var mı?
*Dikkatini uzun süre veremez
*Sabırsız- acelecidir
*Zamanı iyi kullanamaz
*Sorumsuzdur
*Çabuk parlar- ani tepkiler
*Dağınıktır- eşyalarını kaybeder
*Okul başarısı kararsızdır
*Hataları tekrar eder
*Çok konuşur
*Yerinde duramaz
*Çok merhametli ya da acımasızdır
*Düşünmeden konuşur
*Maymun iştahlıdır
*Hayırdan anlamaz
*Geç yatmak ister
*Sabah zor uyanır
*Okula gitmek istemez
*Verdiği sözleri tutamaz
NOT: eğer yukarıdaki belirtilerden en az ikisini EVET diyorsanız mutlaka uzmanınızdan yardım alın.
Ailelerle görüşme yaparken paylaştığım bir benzetmemi sizinle de paylaşmak istiyorum. Bir koşu yarışının olduğunu düşünün; atletlerin hepsinin bacak kasları kuvvetli; yarışı başarıyla tamamlamak için yeterli. Ama dizinde bir problem olduğu için çocuğumuz aksayarak; topallayarak koşuyor. Dizindeki sorun giderilse o da diğerleri gibi koşacak. Dizindeki sorun yüzünden koşmaktan; yarışmaktan çok sıkılıyor; koşmak ona gittikçe zor geliyor; “Ben güçsüzüm; ben topalım.” diyor; özgüvenini yitiriyor ve koşuyu bırakmak istiyor.
Dikkat dağınıklığını önleme eğitiminin amacı; diğer bir ifadeyle çocuğun dizindeki problemin doğru tanınmasına yardımcı olmak; anlaşılmasını sağlamak ve ilaçsıznasıl tedavi edileceğini göstererek çocuğun daha iyi koşmasını sağlamaktır. Genel olarak beyni en etkili biçimde kullanmanın yollarını göstermektir. LÜTFEN ÇOCUĞUNUZ TOPALLAYARAK KOŞMASIN.