Evinizde de bilgisayar var mı? Peki ya bilgisayarın başına kamp kurmuş bir çocuğunuz? Cevabiniz `evet` ise kitap okumama; ev ödevlerini zamanında yapmama gibi problemler ile de boğuşuyor olmalısınız.
Gelişen ve değişen yaşamımızda teknoloji büyük yer kaplıyor. Cep telefonları; televizyonlar; bilgisayarlar günlük yaşamımızın vazgeçilmez birer parçaları. Öyle zamanlar geliyor ki onlar olmadığında eksiklik hissediyoruz. Peki; çocuğunuzun yaşamında nasıl bir yer kaplıyorlar?
Bilgisayarların çocuk ve gençlere birçok yararı var.
Görerek; duyarak; deneyerek öğrenme imkânı sunuyor bilgisayarlar.
Dünyanın en ücra kösesindeki bir bilgiye ulaşmalarını; edindikleri bilgileri karşılaştırmalarını sağlıyor.
Oynadıkları oyunlarda problem çözme becerilerini geliştiriyorlar.
Çeşitli programlar sayesinde yaratıcılıklarını geliştiriyorlar.
Özgül öğrenme güçlüğü olan kişiler harfleri yazmada zorluk yaşadığından bilgisayar kullanarak rahatça yazı yazabiliyorlar.
Doğru kullanıldığında bunun gibi birçok faydası olan bilgisayarlar amaçsız kullanıldığında çocuk ve gençlere zarar verebiliyor.
Okula başlama zamanı çocuğun evden çıkıp yeni arkadaşlar edinme zamanıdır. Sosyal çevre edindikleri bu dönemde yoğun ve amaçsız bilgisayar kullanımı çocuk ve gencin sosyalleşmesini engeller.
Bilgisayar kullanırken karşılıklı konuşma söz konusu değildir. Böylece çocuk ve gençlerin kendilerini sözel olarak anlatma becerileri engellenir; gelişemez. Sorularınıza kısa cevaplar verirler.
Uzun sure bilgisayar karşısında kalmak gözlere zarar verir.
Uygun olmayan oyunlar çocuklarınızı şiddete iter. Problemleri iyimser bir şekilde çözmek yerine şiddete başvurma eğiliminde olurlar.
Bilgisayar karşısında bir oyuna dalan çocuklar zamanın nasıl geçtiğini anlamazlar ve zamanlarını organize etmeyi başaramazlar. Bu nedenle sorumluluklarını yerine getiremezler.
Uzun sure hareketsiz kalarak; sadece görerek ve duyarak yararlanılan bilgisayarlar çocuk ve genci pasifleştirir. Bu durum stresi arttırır. Çocuğun engellenen aktivitesi başka bir ortamda uygunsuz davranışlar sergileyerek açığa çıkabilir.
Çocuğunuzun bilgisayardan yararlanabilmesi için öncelikle bilgisayarın amacını bilmesi gerekir.
Bilgisayarın; bilgiye doğru ve hızlı biçimde ulaşmayı sağlayan bir araç; okul ile ilgili çalışmalarda yararlanabilecek bir kaynak; haberleşme aracı; oyun aracı olduğunu anlatın.
Çocuğunuza zamanın öneminden bahsedin ve bilgisayarı belirli sureler içinde kullanması gerektiğini vurgulayın. Birlikte sure belirlemek ve bilgisayarın yanına kum saati; masa saati koymak isinizi kolaylaştırabilir.
Bilgisayarı açmadan önce bir amaç belirlemesi gerektiğini anlatın. İlgilendiği bir konuyu araştırmak; oyun oynamak; ödev yapmak; müzik dinlemek;… Suresini amacına uygun kullanmasına yardımcı olun.
Bilgisayar başında birlikte zaman geçirin ve internetin; bilgisayarın doğru kullanımı konusunda örnek olun; açıklamalar yapın.
Bilgisayar oyunları ve gerçek oyunlar arasında bir denge kurun.
Sportif; kültürel faaliyetlere yönlendirerek enerjilerini doğru bir kanalda harcamalarını sağlayın.
Çocuğunuzla bunları paylaştıktan ve bilgisayar kullanım suresine karar verdikten sonra uygulayabileceğiniz birkaç öneri:
Avrupa Birliğinin internet kullanımını öğretmek için hazırladığı; www.wildwebwoods.org
Beynin farklı bölgelerini bir arada kullanmak için;
www.lumocity.com ve braintrain; brainbuddies oyunları (indirilerek veya farklı sitelerde online olarak oynanabilir)
Strateji belirlemek ve konumlama becerilerini geliştirmek için; www.sinirkupu.net
Hayvanlar ile ilgili bilgiler; hafıza oyunları; yap-bozlar; evde yapabileceğiniz kâğıt ve bilgisayar etkinlikleri için; http://www.yaraticicocuk.com/
Buz hokeyi ve kar kayağına ilgi duyanlar dikkat ve reflekslerini geliştirmek için; http://www.cbc.ca/kids/olympics/games/
sanal müzeleri gezmek için; http://www.sanalmuze.org ve www.sadberkhanimmuzesi.org.tr adreslerini ziyaret edebilirler.