Anne baba olmak dünyanın en zor; mesaisi bitmeyen ve maddi karşılığı olmayan bir meslektir. Çocuğu olan ve birden fazla dünya mucizesine-çocuk- sahip anne babalar bu tarife hak vereceklerdir. Anne baba olmak zordur ama aynı zamanda dünyanın en güzel mutluluklarından da biridir. Çocuğun tek bir gülüşü ile yaşadığı tüm sıkıntıları unutabilir anne babalar.
Çoğu zaman anne baba; çocuklarını yetiştirmek uğruna; kendi gelişimlerini; isteklerini; yaşamlarını göz ardı edebildiklerini bu noktada aile ortamlarının sağlıklı aile ya da sağlıksız aile biçimine dönüştüğü dikkatimizi yoğunlaştıracağımız bir konuma gelir. Sağlıklı aile ya da sağlıksız aile ne demektir? Bunlarla ne anlatılmak istenmektedir?
Sağlıklı- Başarılı aile; tüm aile bireylerine kendilerini geliştirmeleri için destek olup onlara yaşama meydan okuyabilecekleri sevecen bir ortam sağlar. Sağlıksız- Başarısız aile; benlik duygusunun gelişemeyip zayıf kaldığı; bağımlılık ve güvensizlik duygularının öne çıktığı bir atmosfer yaratır. Anne baba çocuklarını yetiştirirken aslında ellerinden gelenin en iyisini yaparlar- yapmaya çalışırlar; fakat anne ya da baba; çocuklarını veya eşini suiistimal ediyor; eleştiriyor; ihmal ediyor; kötü davranıyor; zarar veriyorsa; bunun temelinde kendi kendisinin suiistimali ve çocukluğunda yaşadığı; kendisine zarar veren kötü deneyimler olabilir. Bu anlamda; Anne veya baba kendi davranışlarındaki hatalı kalıpların bilincine vardığı anda; bu konuda bir yardım almak ve kendi yanlışlarının ya da aile bireylerinin yanlışlarının nasıl düzeltilebileceğini öğrenmek sorumluluğunu taşımalıdır..
Anne baba olmak komplike bir sistem olup; pek çok gerekliği eş zamanda içeren bir ortam gerektirmektedir. Bunu için geleceğin anne babaları çocuk sahibi olmaya karar vermeden önce aşağıdaki gerekleri yerine getirip getiremeyeceklerini gözden geçirmelidirler.
Kendini sevme; kabul etme ve kendine değer verme yeteneği
Başkasını koşulsuz sevebilme ve ona değer verebilme yeteneği
Sorumluluk alma yeteneği ve isteği
Dikkatini hemen odaklayabilme yeteneği
Doğrudan ve açık iletişim kurabilme yeteneği
Kendi duygularını ve başkalarının duygularını ifade edebilme ve karşılık verebilme yeteneği
Kendi davranışlarını kontrol edip sorumluluğunu alabilme ve davranışların sorumluluğunu taşıyabilmeleri için; çocuklara tutarlı ve olumlu şekilde yardımcı olabilme yeteneği
Başkasına özgüvenini arttırması için destek verme yeteneği
Ailede ortaya çıkması kaçınılmaz streslerle baş edebilme yeteneği
Kendinin eşinin ve çocuklarının makul çerçevedeki duygusal; sosyal; eğitimsel; yaratıcı; ruhsal; fiziksel; davranışsal ve bağımsızlık ihtiyaçlarına saygı gösterme; değer verme ve bunları karşılama yeteneği.
Anne babanın kendi çocukluk deneyimleri; kendileri hakkındaki şimdiki duyguları; bir çift olarak aralarındaki ilişkinin gücü; ailenin mutluluğunu ve düzenini belirleyen en önemli faktörlerdir. Ebeveynlerin yetişkin olarak çocukluklarından getirmiş oldukları çözülmemiş sorunlarla yetişkinliklerinde de sürmekte olan çocukça bağımlılıkların fark etmeleri çok önemlidir. Hem erkek hem de kadın kendi ebeveyninden duygusal olarak kopmalı ve onlara bağımlı ya da onlar tarafından yönetilir bir durumda olmamaya özen göstermelidir. Ebeveynden kopmak artık onları sevmemek değil; onlardan bağımsız olmak anlamına gelir. Bu şekilde yetişen ebeveynler de özgüvenleri yüksek bireyler olacaktır.
Eğer geleceğin anne babası olarak ya da şu anın anne babası olarak; bu gereklerin herhangi birini karşılayamıyorsak anne baba olarak yetersizlik hissedilen alanda çözüm bulma arayışına girme gerekliliği doğmaktadır.