Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Otistik Çocuklar ve Konuşma

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
Otizmli çocuklarımızın pek çok halledilmesi gereken problemleri vardır ;konuşma bunlardan bir tanesidir .Konuşma geç kalır ;ses tonu farklıdır zamirleri kullanış şekli ile dikkat çeker konuşma gelişse bile ekler yerinde kullanılmayabilir. Otistik çocuk ailelerinden zaman zaman bir kaç kelime söylüyordu kayboldu gibi öykülerde dinleriz. Evet doğrudur otizde bozulmanın 6-12 ay arasında olduğu durumlarda çocuk bir kaç kelime söyler drumda iken daha sonra bu sesleri çıkarması durmuş olabilir.

Yaptığım çalışmalarda konuşma eğitimi yaparken çocukları çok iyi tanımanın daha sonra kendi özellikleri olan rutine bağlı kalma durumundan yola çıkarak ders rutinleri oluşturarak ders yapıldığında daha huzurlu olduklarını gözlemledim ders rutinleri ile ilgili video yakında koyacağım . Ders rutinin içine konuşma ile ilgili rutin yerleştirildiğinde konuşmanın daha kolay olduğunu gözlemledim .

Otistik çocuklarda düzenin önemi büyüktür ; bir sonraki adımı bilmek kendini güvende hissetmesini sağlar ve öğrenmesi çabuklaşır.
Ders rutini nasıl oluşturulur
1. Çalışma yapılacak alan belirlenir
2. Çalışmada kullanılacak ödül belirlenir
3. Çalışma rutini için kullanılacak araç gereçler belirlenir.

örnek bir ders rutini :
aşagıdaki rutin çalışma 3 yaşındaki bir çocuk için hazırlanmıştır

1.boncukları şişeye atalım
yer değiştir
2.hareket tekrarı( hareket rutini)
3 dil dosyası( rutin dosya)
rutinin içinde başka rutinlerde vardır onlara da dikkat edilmelidir.rutinler bozulmadan bir kaç kez tekrar edildiğinde geçişler daha kolay olacaktır.Ders rutinleri her alanda yapılabilir. rutin etkinlik çizelgeleri ; rutin bir günü anlatan yaşantı çizelgesi oluşturulabilir.

EVDEN OKULA -OKULDAN EVE 1 GÜNLÜK PROĞRAM

Yataktan kalk - önlüğünü giy- kahvaltını yap - çantanı hazırla- okula git- tuvalete git
elini yüzünü yıka

dersini yap- eve git- üzerini değiştir-ödevini yap-oyun saati- yemeğini ye-
televizyon seyret -pijamalarını giy-uyu

yukarıdaki eylemler resimlendirilip yapıldıkça altına işaret konur böylece çocuk rahat hareket eder yapacağı eylemlerin sırasını bilir biz bir sonraki eylemi tahmin ederiz ancak otistik çocuk tahmin edemez ; bilinmezlik onu rahatsız eder bu yüzden rutinler yaşantısının her anında önemlidir .

Propramın Bilginin görselleştirilmesi:

Otizimli çocuklar işitsel girdileri anlamakta güçlük çekerler bu nedenle yanlızca sözel yönerge çogu zaman ne yapacagını anlaması için yeterli olmaz yönergenin yazılı olduğu kart resim veya nesne daha etkili olur.Günlük proğramının defterinin başında yazılı olması okul rutininin kavranmasını kolaylaştırır.Günlük proğram ders dışı zamanları kapsayacak şekilde olmalıdır.

Okuma yazmayı bilmeyen çocuklar için yazı ile birlikte resimler kullanılmalıdır.Bu proğram her okul günü için ayrı ayrı pazartesi proğramı salı proğramı şeklinde hazırlanabilir. günlere göre değişen dersle belirtilir ayrıntılar proğrama eklenebilir. önemli olan çocuğun okula başlamayla birlikte değişen rutinleri anlayabilmesidir.İlköğretim rutinleri daha çok aspergerli çocuklarda kullanılır

Konuşma rutinleri; rutin hareket tekrarı rutin dosya oluşturma hareket tekrarı ile neleri hedeflediğimiz komut çalışmaları erken tanılanan çocuklarda çalıma planın oluşturulması evde çalışma alanının belirlenmesi ; aileye rutin çalışma ile ilgili bilgi verilmesi ;rutinlerde bilgisayarın kullanılması ile ilgili bilgileri ayrıca yapılandırıp yazacağım bu yazı giriş yazısı niteliğindedir .