Laparoskopik Böbrek Cerrahisi; Robot Yardımlı ya da Yardımsız; El yardımlı ve Tek Delikten
Laparoskopik cerrahi; karın içinin şişirilip aydınlatıldıktan sonra; optik bir cihazla gözlemleyerek hastalığa müdahale işlemidir. Halk arasında yanlış tabirde olsa kansız ya da bıçaksız ameliyat olarak bilinir. Daha küçük uclu cerrahi bıçak ve aletler kullanılır. Bu operasyonlar kansız değildir; daha az kanama olur.
1990’lı yılların sonundan itibaren başta böbrek cerrahisi alanında olmak üzere ürolojik laparoskopik cerrahi uygulanmaya başlanmıştır. Bu son yirmi yılda dünyada böbrek cerrahisinde büyük değişiklikler yaşanmış; laparoskopi ürologlar tarafından yaygın olarak tercih edilmiştir.
Laroskopik böbrek cerrahisi robot yardımlı veya yardımsız uygulanabilir her iki teknikte de kesi ve giriş tekniği aynıdır. 0;5 cm ile 1 er cm lik 3-4 kesi ile yapılır. Tek delikten yaklaşık 2;5cm kesiden yapılabilir. Elin girebileceği bir delik açılması şeklinde el yardımlı da yapılabilir. Açık cerrahide biraz daha fazla kesi yapılır; bu kesi de hasta için kozmetik görünüm dışında sorun teşkil etmemektedir.
Laparoskopik böbrek cerrahisi daha az hastanede kalış; hızlı yara yeri iyileşmesi; nedeniyle hekimler ve hastalar tarafından tercih edilmektedir. Hasta seçimi; operasyon öncesi hasta hazırlığı ve operasyon sonrası hasta takibi açık cerrahi girişimlere aynıdır.
Hekim nelere dikkat eder?
Daha önce geçirilmiş karın cerrahisine: Laparoskopik işlemin yöntemini (transperitoneal veya retroperitoneal) değiştirebilir.
Kalp ve akciğer hastalıklarının varlığına: Laparoskopik işlemde gelişebilecek riskleri artırabilir.
Hastanın operasyon için hazırlanması; uyutulması ortalama 25-35 dakikalık bir süre; cerrahi işlem 45-120 dakikalık bir süre hastanın uyanması 20-25 dakikalık bir süre gerektirir.
Klasik açık böbrek ameliyatlarının tümünde tercih edilebilmektedir. Robot yardımlı; el yardımlı; tek delikten laparoskopik olarak uygulanmaktadır.
BÖBREK CERRAHİSİNDE KULLANIM ALANLARI
* Böbrek kanserinde uygulanan işleme “Laparoskopik Radikal Nefrektomi” ve “Laparoskopik Parsiyel Nefrektomi” adı verilmektedir.
Açık cerrahi ile karşılaştırıldığında daha az kan kaybı; daha hızlı günlük hayata dönüş; daha az cilt kesisi mevcuttur. Kanser kontrolü açısından ek bir kazancı yoktur. Mikroskopik büyütme ile yapılan kanser cerrahisi altın standart tedavidir. Robot yardımlı; el yardımlı; tek delikten laparoskopik olarak uygulanabilmektedir.
* Fonksiyonunu kaybetmiş böbrekte uygulanan işleme “Laparoskopik Basit Nefrektomi” adı verilmektedir.
Açık cerrahi ile karşılaştırıldığında daha az kan kaybı; daha hızlı günlük hayata dönüş; daha az cilt kesisi mevcuttur. Laparoskopik nefrektomi altın standart tedavidir. Robot yardımlı; tek delikten laparoskopik olarak uygulanabilmektedir.
* Böbrek Transplantasyonu için verçinin böbreğinin alınmasında uygulanan işleme “Laparoskopik Donör Nefrektomi” adı verilmektedir.
Açık cerrahi ile karşılaştırıldığında daha az kan kaybı; daha hızlı günlük hayata dönüş; daha az cilt kesisi mevcuttur. Robot yardımlı; el yardımlı; tek delikten laparoskopik olarak uygulanabilmektedir. Mikroskopik büyütme ile yapılan donör nefrektomi altın standart tedavidir. El yardımlı cerrahi daha sık tercih edilmektedir; el için yapılan kesiden piyesin bütün ve sağlam olarak çıkarılması kolaydır. Operasyon süresi kısalmaktadır. Yaralanma ve komplikasyon durumunda daha hızlı müdahale edilebilmektedir.
* Böbrek kanalı çıkım darlığında uygulanan işleme “Laparoskopik Pyeloplasti” adı verilmektedir.
Açık cerrahi ile karşılaştırıldığında daha az kan kaybı; daha hızlı günlük hayata dönüş; daha az cilt kesisi mevcuttur. Mikroskopik büyütme ile yapılan pyeloplasti altın standart tedavidir. Robot yardımlı; el yardımlı; tek delikten laparoskopik olarak uygulanabilmektedir.
* Böbrek kistinde uygulanan işleme “Laparoskopik Kist Eksizyonu” adı verilir.
Açık cerrahi ile karşılaştırıldığında daha az kan kaybı; daha hızlı günlük hayata dönüş; daha az cilt kesisi mevcuttur. Laparoskopik kist eksizyonu altın standart tedavidir.
* Böbrek Üstü Bezi Kanserinde Laparoskopik Sürrenalektomi
Her cerrahi girişim gibi laparoskopinin de kendine özgü komplikasyonları vardır; doktorunuz sizi bu konular hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirecektir.