Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Pozitif mi Yoksa Gerçekçi Düşünce mi ?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
Pozitif mi yoksa Gerçekçi Düşünce mi?
  • Pozitif düşün...
  • Hep iyiyi düşün...
  • İyi düşün; iyi olsun...
Gerçekten de sadece pozitif düşüncelerle başımıza gelebilecek olayların gidişatını olumlu değiştirebilmek mümkün müdür?

Yıllardan bu yana; bir sıkıntı ile karşılaşıldığı zaman alışkanlıkla dile gelen yukarıdakiler gibi bazı cümleler vardır. Durum gerçekten de böyle midir? Her kim olursa olsun; hangi durumda kalırsa kalsın; başına ne gelirse gelsin; sadece pozitif düşünmekle sıkıntılar hallolur mu?; problemler çözülür mü?

Son zamanlarda olumlu düşünce kişisel gelişim kitaplarının da artmasıyla insanların pozitif düşüncelerle başına gelen olaylara dair olumlu etkiler yaratabileceği sıklıkla vurgulanıyor. Oysa ki; yalnız başına pozitif düşünce; karşılaşılan olumsuz sonuçlar için çok da etkili olmayacaktır. O an için; kişiyi durumun etkilerine yönelik rahatlatsa da uzun vadede pozitif düşünce var olan ya da olacak sonucu değiştiremeyecektir. Hatta pozitif düşünce olumsuz olabilecek gerçekleri yok saymaya bile neden olabilecektir. Örneğin; kanser olduğunu öğrenen bir kişi; pozitif düşünerek kanser hastalığı için ne yapabilir? Bu duruma nasıl bir etkide bulunabilir? Sadece pozitif düşünerek hastalığından kurtulması mümkün müdür?

Hiç kimse gelecekte başına hangi olayların geleceğini ve nelerle karşılaşacağını bilemez. Her an her şeyle karşılaşılabilinir. Karşılaşılan olaylarla baş edebilmek için negatif düşünce yerine pozitif düşünce ile duruma yaklaşılması sağlıklıdır. Çünkü negatif düşünce diğer düşüncelerle karşılaşıldığında daha hızlı hareket eder ve daha hızlı yayılır. Bir negatif düşünce ile diğer negatif düşünceler hızlıca aktive olur ve sürekli olarak negatif düşünmek kaçınılmaz olabilir. Pozitif düşünce ise negatif düşünceye kıyasla daha yavaş hareket eder. Ancak problem çözümlerinde pozitif düşünce başlı başına yeterli olmayacaktır. İşte bu durumda da gerçekçi düşünce devreye girer.

Gerçekçi düşünce ile bir duruma; olaya her açıdan bakmak mümkündür. Bu; durumun; pozitif; negatif ve doğal bütün taraflarını görülmesini sağlar. Başka bir deyişle; gerçekçi düşünce bireyin kendisine; başkalarına ve dünyaya daha dengeli ve adaletli bakmasını sağlar. Bu şekilde bireyin durumu pozitif ya da negatif görmek yerine hem olumlu hem olumsuz yanlarını olduğu gibi görme fırsatı olacaktır.

Peki gerçekçi düşündükten sonra ne olacak?

Karşılaşılan durum; olayları ya da onların hissettirdiği duyguları gerçekçi bir şekilde değerlendirdikten ve onları olduğu gibi kabul ettikten sonra asıl bu duruma yönelik neler yapabileceği ve tüm bunlarla nasıl baş edebileceği söz konusu olur. Gerçekçi düşünce; istekler; hayaller ve öznel beklentileri içermediği için kişinin ulaşmak istediği amaçlarına ulaşmasını; olası olumsuz duygularıyla baş etmesini sağlayacaktır. Kısaca; hayat ile baş etmesini sağlayacak becerileri geliştirmesine destek olacaktır.

Gerçekçi düşünce sisteminin problem çözme metotlarından biri olduğu söylenebilir. Bu metot kapsamında problemi tanımlamak; problemin çözümüne yönelik alternatifler üretmek ve bu alternatifleri değerlendirmek gerçekçi düşünme kapsamında da önemlidir. Gerçekçi düşünce ile hedef ve buna yönelik bir plan geliştirilebilinir. Bu şekilde hedeflenen değişim de gerçekleşir: Bu farkıyla da pozitif düşünceden ayrılır; çünkü pozitif düşünce de olayın gidişatına yönelik bir dilekte bulunurken; gerçekçi düşünme de ise olayın gidişatını nasıl değiştirebileceğine yönelik bir eylem vardır.

Kısacası ne pozitif ne de negatif düşünce ile değil; birey; gerçekçi düşünce ile karşılaştığı olayları olduğu gibi ve olduğu şekilde; ne büyüterek ne de olduğundan daha küçülterek algıladığında ve buna uygun davrandığında hedeflenen amaçlarına ulaşması mümkündür. Pozitif düşünmek güzel bir alışkanlıktır ve tek başına olaylarla baş etmede yeterli değildir. Bu yüzden; sağlıklı seçimler yapabilmek; hayata yön verebilmek ve karşılaşılabilecek olumsuzluklarla baş edebilmek için olayları olduğu gibi görmeye ve kabul etmeye yardımcı gerçekçi düşünmeden vazgeçilmemesi yerinde olacaktır.

bu yazı ;psikolog ilkten çetin ve psi. dan. funda utku maşraf tarafından birlikte hazırlanmıştır