Detoks vücudun toksinlerden yani vücudun metabolizması sonucu ya da besinlerin yanlış hazırlanma ve pişirilme süreçlerinde oluşan zararlı bileşiklerden vücudun arındırılması demektir.
Peki detoks diyetlerinin içeriğinde neler vardır?
Kısa zamanda süren açlıklar
Sadece sebze ve meyve tüketimi
Tahıl ve süt ürünlerini tüketmemek
Günlük enerji ve besin alımlarını sınırlandırmak
Kafein ve alkol tüketiminden kaçınmak
Detoks Yapılmalımıdır?
Hayır. Eğer bireylerde immünite (bağışıklık sistemi) ile ilgili herhangi bir genetik ya da sonradan oluşmuş hastalık yok ise immün sistem kendini koruyabilecek kadar güçlüdür. Vücudumuz toksinleri biriktiriyor olsaydı biz zaten kronik (sürekli) olarak hasta olurduk.
Detoks programları genellikle 1 gün ile 1 ay süresince uygulanır. Bu süre içerisinde hayvansal besin içermeyen beslenme programları sonucunda hızlı kilo kayıpları yaşanır. Eğer vücudumuzu aç bırakırsak; vücutta biriken zararlı kimyasallar hızlı bir şekilde yıkılmaya başlar ve sonucunda keton adını verdiğimiz bileşikler oluşur. Hızlı kilo kaybı sonucunda dolaşım sistemimizde artan keton seviyesi nedeni ile mide bulantısı; halsizlik; güçsüzlük; huzursuzlu; dehidratasyon (su kayıpları) ve hafif baş ağrısı gibi istenmeyen belirtiler ortaya çıkar. Dahası uzun süre yetersiz protein alımı vücut dokularının yıkımına neden olur. Kas dokuları yıkılır ve immün sistemin baskılanması sonucu hastalıklar ortaya çıkar.
Diyette sebze ve meyvenin önemi nedir?
Sebze ve meyveler beslenmemizin içerisinde mutlaka yer alması gereken besinlerdir. Diyetimizin vitamin; mineral ve posa açısından en önemli kaynağıdır. Bunların yanında sebzeler karbonhidrat ve az miktarda bitkisel protein içerirken meyveler sadece “fruktoz” adını verdiğimiz basit karbonhidrat türü içerir. Detoks diyetlerinde sebze ve meyvenin bol tüketilmesi; hayvansal kaynakların tüketilmemesi sonucunda protein yetersizlikleri oluşur. Sebzeleri ne kadar çok tüketirsek tüketelim içerdiği protein bitkisel olduğundan dolayı vücutta kullanımı düşüktür. Oysaki sağlıklı bir diyette proteinimizin %60-65’inin hayvansal kaynaklı protein olmasını istemekteyiz.Bu nedenle sadece bitkisel kaynaklı besinlere dayalı diyet yapmak doğru değildir.
Detoksta tahılların önemi nedir?
Bazı kişilerde tahıllara karşı olan duyarlılık nedeni ile kişiler detoks diyetleri uygulamaya yönlenmektedir. Tahıl grubu besinler B1; B2; B3 gibi vitaminlerin beslenmemizde başlıca kaynağını oluşturmaktadır. B grubu vitaminlerin yetersizliklerinde kas ağrıları; kramplar; dilde ve ağızda yaralar; ciltte dökülmeler; sinir sisteminde görülen huzursuzluk; baş dönmesi; çarpıntı ve depresyon gibi rahatsızlıklar görülebilmektedir. Bundan dolayı tahıl tüketimi aşırı derecede sınırlamak doğru değildir. Bu besinlere karşı duyarlılığı olduğunu bilen kişiler mutlaka beslenme ve diyet uzmanına başvurmalı ve duyarlı oldukları tahıl çeşitlerinin yerine alternatiflerini diyetlerine koymalıdır.
Sonuç olarak önemli olan herzaman yeterli ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarımızı sürdürebilmemizdir.Yeterli ve dengeli bir beslenme programının içerisinde yeterli enerji; karbonhidrat; protein ve yağ alımı; posa; vitamin ve minerallarce zengin beslenme olmazsa olmazdır. Detoks programı bitiminde eski beslenme alışkanlıklarına geri dönüldüğünde kilo kazanımı artacaktır. Unutmamalıyız ki kısa sürede verilen hızlı kilo kayıpları; hızlı bir şekilde geri alınacak ve bu durum metabolizma hızınızın yavaşlamasına neden olacaktır.Detoks programlarında uygulandığı gibi kafein; alkol; yüksek yağ içeriği ve şeker içeriği olan besinlerden kaçınmak herzaman için mantıklıdır. Optimal sağlığı devam ettirmek istiyorsak günde 5 porsiyon taze sebze ve meyve tüketmeli; yağlı besinlerden kaçınmalı; tam tahıl ürünlerini tüketmeli; günde 8-10 su bardağı su içmeli ve son olarak da egzersizi hayatımızın bir parçası yapmalıyız.