Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kilo Alma Kilo Vermekten Daha Zorlu Bir Süreçtir!

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
Birçok insanın kilo vermek için uğraştığı günümüzde tam tersine bir grup var ki bunlar da kilo alabilmek için uğraşmaktalar. Onların yerinde olmak isteyen çok insan var. Ama tabii olayın bir de sağlık boyutunda değerlendirdiğimizde kişinin yaşına ve boyuna ve cinsiyetine göre olması gereken kilo düzeyinin çok altında ise bayanlarda adet düzensizlikleri ortaya çıkabilmekte; yağ organlarımızın etrafını sarıp koruyucu unsur sağlamaktadır; bu nedenle hayati koruyuculuğu da vardır. Kilo alamama durumunda öncelikli olarak kişi yaktığı enerjiden daha az enerji alıyorsa kilo alabilmesi mümkün değildir. Bunun dışında dışkıda parazit gibi bir sorunu varsa besinlerimizi bizimle beraber paylaşan ortak bir konakçı söz konusu olduğu için kişi yine kilo alamaz. Artı tiroit bezimiz normalden fazla çalışıyorsa ( Hipertireodi) kişinin metabolizmasının daha fazla yakmasına ve kilo vermesine yol açar. Bunları eleyebilmek için kişi doktor kontrolüne yönlendirilir. Eğer bu tarz bir sorun varsa doktor tedavisini düzenler;diyet açısından ona uygun olarak takibini yaparız. Bunlardan hiç biri yoksa da demek ki kişinin sadece beslenme düzeyini toparlamak gerekiyor; buna göre başlangıç yaparız. Fazla ya da az yemek kişiye göre göreceli bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Çok iyi beslendiklerini ifade edip oysa az miktar tüketen bir çok insan olabiliyor.
Kilo almak kilo vermekten daha zorlu bir süreçtir; sabır ister. Haftada yarım kilo aldırdığımız da biz kendimizi başarılı sayarız. Birden bire çok hızlı kilo alımları sağlıklı değildir. Ciltte yırtılmalara yol açar ki bu yırtıkların tedavisi yoktur. Dengeli bir dağılımın olabilmesi için ben kişilere en azından hayatlarına tempolu yürüyüşü eklemelerini öneririm.

Kilo alma programında yavaş yavaş kişinin günlük beslenme düzeyine eklemeler yapılır. Diyetin yağ – protein ve karbonhidrat dengesi önemlidir. Sadece yağ değil kişinin kas kazanması da gereklidir. Bu nedenle;

• Ana öğünlerinizde besin çeşitliliğine önem verin. 4 temel besin grubunu (et ve türevleri; süt ve süt ürünleri; tahıl grubu; sebze ve meyveler) bir arada tüketin. Az ve sık öğünler olabilir yemedikçe daha çok ihtarsızlaşacaksınız o nedenle öğün atlamamak önemlidir. Mide bulantıları olmaması için bir öğünü kendi içinde ikiye bölebilirsiniz 1- 1;5 saat aralıklarla yenebilir. Çok zorlayıp daha kötü olunmasını istemiyoruz.
• Mümkünse süt - yoğurt miktarı biraz artabilir.
• Sütünüze kakao; şeker; bal veya tercihen pekmez ya da nesquik ilave edilebilir. Tadı ve kokusu değiştiği için daha rahat tüketilebilir. Enerji verir. Ya da taze mevsim meyveleri süte ya da yoğurda eklenebilir yine.
• Aralarda şekerli limonata veya taze sıkılmış meyve suyu içilmesi de kilo almaya yardımcı olmaktadır.
• Ayrıca yağlı tohumlar (fındık; yerfıstığı; badem; ceviz) ve kuru meyveler kilo alma konusunda oldukça önemlidir.
• Muhallebi üzerine 1 – 2 kaşık fındık veya ceviz içi konulması hacim olarak bir artış sağlamazken besin içeriği ve enerji açısından önemli bir artış sağlamaktadır. • Kabak tatlısı; meyve jölesi; komposto; hoşaf; sütlü tatlılar (dondurma; sütlaç; muhallebi; kazandibi; puding); tahin - pekmez gibi tatlılar da hamur tatlılarına göre daha hafif ve zevkle tüketilebileceği için kilo almanıza yardımcı olacaktır.
• Makarnanın üzerine sos; peynir; yoğurt; kıyma gibi ilaveler yapılması kilo almaya yardımcı olabilmektedir. Makarnanın kendisinden çok sosları kilo almayı sağlar.
• Şeker; kolesterol; tansiyon yüksekliği; karaciğer yağlanması veya safra kesesinin alınması gibi bir probleminiz yoksa her gün bir adet haşlanmış yumurta veya omletler tüketilebilir.
• Öğünlerde yağda kızartılmış; çok yağlı yemekler yer almamalıdır; mide bulantılarını artırır. Artı sağlıklı kilo alımı sağlamaz.
• Yiyeceklerinizi sağlıklı olması için haşlama; ızgara yapma; buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlayın.
• Katı margarinlerden uzak durulması gerekmektedir. Tercihen zeytinyağı; mısırözü yağı; soya yağı; bitkisel karışım yağlar veya fındık yağı gibi bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Kolesterol sorununuz yoksa tereyağı da kahvaltı da ya da yemeklerde karışım halinde kullanılabilir.
• Zayıflığın bir nedeni de psikolojik olduğu için ferah; rahat ve temiz bir ortamda yemek yenilmesi gerekmektedir. Yemek yediğiniz ortam stresli bir ortam olmamalı; çok sinirliyken yemeğe oturduğunuzda mide problemleri yaşanabilir. Bu nedenle yemek yerken işinizi ya da sizi üzen şeyleri geride bırakacağınız alan bu nedenle önemlidir.
• Yemekler çok hızlı bir şekilde yenilmemelidir.
• Tıkanmaya yol açmaması adına yemekle birlikte çok fazla sıvı almayın.
• Mümkünse günde 6- 7 öğüne kadar çıkılması gerekir.
• Sigarayı içiyorsanız bırakın.

Dyt. Fatmagül YILMAZ ÖZTÜRK