Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Cinsel Organ ve Anal Bölge Siğil (Kondiloma Aküminata) Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
Ön bilgi

Anal bölge ve cinsel organ siğil (kondiloma aküminata) hastalığının etkeni; human papilloma virus (HPV) olup derinin kalıcı enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
HPV enfeksiyonuna bağlı cilt lezyonları kolayca tanınırken belirti vermeyen lezyonlar %5 asetik asit ve büyüteç altında inceleme ile belirlenebilir. Kadınlarda ve erkeklerde ciddi sorunlar oluşturmaktadır.

Tanı:

Genital bölgedeki lezyonun tipik görünümü dikkatli bir hekimin gözünden kaçmaz; tanı koymak ve tedaviye başlamak için doktorun lezyonu görmesi çoğu zaman yeterlidir. Kadınlarda Pap Smear; HPV DNA genotiplemesi (pcr); HPV testi ve biyopsi diğer tanı koyucu yöntemlerdir.HPV kaynaklı siğiller hekim tarafından kolayca tanınabilir ufak; koyu pembemsi; karnabahar gibi yüzeyli düz ya da kabarık pigmente lezyonlar şeklindir. Hastalığın tanısında hekim lezyonları kondilomata lata (sifilis); keratosis; penil ve vestibüler papüler ile squamoz hücreli karsinoma açısından değerlendirir; tanıyı koyar.

Siğilli hastalarda en sık görülen belirti o bölgede büyüyen lezyonlardır. Anal siğillerde içeriye doğru yayılma nedeniyle anoskopi yapılmalıdır.

Lezyonlar herhangi bir yaşta ortaya çıkabilmekle beraber yirmili-otuzlu yaşlarda seksüel aktivitenin daha fazla olmasına bağlı olarak daha sık görülmektedir.

TEDAVİ

Lezyonların tedavisinde minimal cerrahi yaklaşım ve krem tarzı ilaçların ikisi de uygulanabilir. Görülen lezyonları yok edilmesi gerekmektedir. Cerrahi işlem daha başarılıdır. Tüm tedavilere rağmen siğillerin tekrarlama olasılığı çok sıktır. Anal bölge ve cinsel organ siğillerinin tedavisinde birçok yöntem kullanılmaktadır.

İlaç; krem ve solüsyonlar

Tedavi yöntemleri genel olarak lokal kimyasal ilaç kullanımı; yakma; dondurma; cerrahi çıkartma tedavileri; interferon; immünomodülatör ilaçlar şeklindedir. Lokal kimyasal ilaçlar içerisinde en çok kullanılanlar Trikloroasetik asit; Podofilin; Podofiloks; Cidofovir; Imiguimod ve 5-Florourasildir. Bunlar krem şeklinde ya da solüsyon halindedir.

Cerrahi işlemler

Elektrokoterizasyon (koterle yakma)

Yaygın olarak kullanılan bu yöntem cinsel organ ve iç/dış anal siğillerin tedavisinde etkilidir. İşlem kısa sürer; yatış gerekmez iş gücü kaybı yoktur aynı gün içerisinde işe dönülebilir günlük hayata devam edilebilir. Ağrılı bir işlem değildir. Genelde lokal uyuşturma işlemi ile ağrısız uygulanır. Lokal işlem için enjektörle verilen ilaç nedeniyle bir miktar ağrı olacaktır. Koter ile yakma sırasında derinliğinin ve genişliğinin önemi büyüktür; tecrübeli hekimler tarafından uygulanması gerekmektedir.Yüksek monopolar (tek kutuplu) voltaj kullanılır. Koter cihazının negatif poları plak halinde hastanın cildine değecek şekilde sıklıkla baçak ve ya kalçasının altına yerleştirilir. İşlem öncesi hastanın randevusuna gelmeden lezyonlu yerlerindeki kıllı ve tüylü alanları temizlenmesi istenir ya da işlemden hemen önce yapılır. Genital bölge önce antiseptik solüsyon ile silinir; daha sonra anestezinin de sağlanması ve etkisin de başlaması ile koter kalemi ve penset ile lezyonlar yakılır. Yakma işlemi bittikten sonra bölge tekrar antiseptik solüsyon ile silinip yakılmış bölgeye koruyucu bir krem sürülür; yapması gerekenler söylenir.

Cerrahi çıkartılma

Büyük kitlelerde histopatolojik inceleme gereklidir malign tümöral değişimlerin varlığı araştırılır. Cerrahi eksizyon yani çıkartılması sonrası yara dikilir.

Kriyoterapi(dondurma)

Yaygın hastalığın bulunmadığı olgularda önerilen bir yöntemdir. Siğil dondurularak tedavi edilir. Ancak ağrı ve ödem gelişebilir.

Lazer

Son zamnanlarda önerilen bir yöntem olarak gündeme gelmiştir. Pahalı işlemler olması dezavantajıdır.

Tedavi seçeneği lezyonun yeri; büyüklüğü ve yaygınlığı ile birlikte hasta ve tedavi eden hekimin tercihine bağlıdır.