İyisiyle kötüsüyle geçen bir yılın ardından yeni yılın arifesine geldik. Yeni bir yıl ile iyi; güzel ve sağlıklı günlerin kapımızda olması bizim elimizde. Yılbaşları yeni; mutlu ve sağlıklı başlangıçlar yapabilmek için bir fırsat diyebiliriz. Alacağımız kararlar ve doğru başlangıçlardan biri neden doğru beslenmek olmasın? Yılbaşı günü yapacağımız doğru tercihlerle hem yılbaşı gecemizi hem de yeni yılın ilk gününü daha güzel ve daha az yorgun geçirebiliriz.
Güne mutlaka erken saatte kahvaltı ile başlayın.
Sabah kahvaltısı seçenekleri:
-1-2 dilim esmer ekmek( tam tahıllı; kepekli veya çavdar) + 1 kibrit kutusu light peynir
-3 çorba kaşığı yulaf + az yağlı süt + 1 kivi
-1 kase yoğurt veya 1 su bardağı kefir + 10 adet badem
Gün içerisinde az ve sık beslenmeye her zamanki gibi özen gösterin.
Ara öğün seçenekleri:
-kuru meyveler (kuru kayısı; kuru üzüm; kuru incir)
-taze sebze ve meyveler
-süt ürünleri ( ayran; light kefir; light yoğurt)
Öğle yemeğinde daha hafif ve düşük kalorili besinleri tercih edin.
Öğle yemeği seçenekleri:
-1 kase çorba + salata + 1 ince dilim esmer ekmek
-zeytinyağlı sebze yemeği + 1 ince dilim esmer ekmek
Vücudumuzun uyanık olduğumuz sürece; uyanık olduğumuz her 1 saat için 1 çay bardağı suya ihtiyacı vardır. Bu yüzden gün içersinde 8-10 bardak su içmeye özen gösterin.
Yılbaşı gecesi yemeğinde neler olmalı?
Yılbaşı sofrasına asla aç oturmayın. Öncesinde çorba salata yoğurt ve meyveden oluşan küçük bir öğün yapabilirsiniz. Çünkü acıkmış olarak gideceğiniz bir yemek gereğinden fazla yemenize sebep olabilir.
Yılbaşı gecesini dışarıda geçireceksek birbirinden çeşitli mezeler; ordövr tabakları; yemekler; tatlılarla dolu bir sofra ile karşılaşabiliriz. Mümkün olduğu kadar verilen yemeklerin miktarını azaltmaya özen gösterin.
Ordövr tabaklarında 1 dilim peynir; domates; salatalık ve yoğurtla hazırlanmış bir mezeyi tercih edebiliriz.
Ana yemeklerde kızartma; kavurma tarzı besinlerden uzak durmalıyız. Izgara; fırında veya buğulama olarak derisi alınmış hindi eti; tavuk eti veya balık tercih edebiliriz.
Tatlı seçimlerinizde dikkatli olun. Şerbetli hamur tatlılarının yerine sütlü tatlıları veya meyve tatlılarını tercih edebilirsiniz. Tatlı yerine meyve tüketmeyi tercih edin. Mevsim meyveleriyle hazırlanmış güzel bir meyve salatası iyi bir seçenek olabilir.
Yemekleri yavaş yavaş yemeye özen gösterelim; böylece hem yemeğin tadına varmış oluruz; hem de daha az besin tüketmiş oluruz.
Yılbaşı yemeğinde alkol alacaksanız; alkol oranı ve kalorisi düşük olan alkol grubunu tercih edebilirsiniz. Alkolü aç karnına değil yemeklerle birlikte tüketmeye özen gösterebilirsiniz.
Hangi içki kaç kalori? (Tercihen 1-2 kadeh)
BİRA (light) 92 kal / 330 mL
BİRA (normal) 139 kal / 330 mL
ŞARAP SEK 98 kal / 115 mL
VOTKA (Normal) 210 kal / 80 mL
VOTKA (Shut) 105 kal / 40 mL
VİSKİ (Tek) 110 kal / 40 mL
VİSKİ (Duble) 220 kal / 80 mL
RAKI (Tek) 134 kal / 40 mL
RAKI (Duble) 268 kal / 80 mL
CİN 98 kal / 40 mL
01 Ocak yeni yılın ilk günü..
Yılbaşı kutlamaları ve yeni yıla girmenin heyecanı ve mutluluğundan dolayı yaptığımız kaçamaklar ile geçen bir yemek sonrası pişmanlıktan vicdanımızı rahatlatmak isteyebiliriz. Peki yeni yılın ilk günü beslenmemizde nelere dikkat edelim:
• Güne mutlaka bir iki bardak su ile başlayın.
• Yılbaşı gecesi yemeği ve alkolü kaçırdığımızı göz önünde bulunduralım ve yeni yılın ilk günü hafif öğünlerle geçirelim. Hafif ve dengeli bir kahvaltı yapmalıyız. Alkolün yaratacağı kan şekeri düşüklüğünü önlemek için kahvaltı öğünü ve ara öğünler önemli.
• Gün boyunca 8-10 bardak suyu mutlaka tamamlayın. Alkolün etkilerini ortadan kaldırmak ve yemeği fazla kaçırmanın etkilerinin vücuttan hızla atılması için su gereklidir.
• Öğle ve akşam yemeklerinizin hafif olmasına özen gösterin. Çorba; zeytinyağlı sebze yemeği; haşlanmış tavuk veya ızgara balık; salata; yoğurt; tam tahıl ekmeği ve ürünleri öğünlerinizde tüketebileceğiniz sağlıklı besinlerdir.
• Ara öğünlerde meyve ve sebze bol miktarda tüketilmelidir. Özellikle kivi ve ananas içerdiği enzimler sayesinde alkolün yarattığı ödem ve şişkinliği alacaktır.
Mutlaka egzersiz yapın..
• Yağ yakmayı sağlamak için daha çok kardiyovasküler sistemi çalıştıran aerobik egzersizleri (yürüme; koşma; yüzme; bisiklete binme; merdiven çıkma; spinnig) yapın.
• Egzersiz yapmak için ev veya spor salonu yerine; açık havayı; özellikle de deniz kenarı veya ağaçlık alanlar gibi oksijenin bol olduğu ortamları tercih edin. eğer bu ortamları sağlayamıyorsanız evinizde veya spor salonunda egzersizinizi yapın.
• Yağların yakılması için egzersiz en az 15-20 dakika sürmeli. Metabolizmamızı daha iyi hızlandırabilmek ve daha iyi toparlanabilmek için 45-50 dakika orta şiddette aktiviteyi tercih etmeliyiz.
Sağlıklı; mutlu ve fazla kilolardan uzak yeni bir yıl geçirmeniz dileğiyle..