METABOLİZMANIZI HIZLANDIRIN
Yeterince hızlı çalışan bir metabolizmanız varsa; besinlerle aldığınız kalorileri tamamen yağ olarak yakar; böylece kilomuzu korumuş oluruz. Eğer kolayca kilo alıyor veya aldığınız kiloları vermekte zorlanıyorsanız metabolizmanız yavaş çalışıyor demektir. Şimdi metabolizmamızın hızını nasıl arttırabiliriz ona bakalım:
Öncelikle öğün atlamada ve öğünler arasında uzun aralıklar bırakmadan beslenmek en önemli konudur. 3 ana öğün 3 ara öğün şeklinde beslenmeye özen göstermeliyiz. Son yapılan çalışmalarda metabolizmayı hızlı tutmak için öğün sayısı daha artırılarak 7-8 öğüne çıkartılabileceği söylenmektedir. Ara öğünlerde çoğunluk olarak sebze; meyve; süt ve süt ürünleri; taze sıkılmış meyve suları; kuru meyveler; galeta; grissini tarzı tam tahıllı besinler tercih edilmelidir. Az ve sık beslenme ile hem metabolizmamızı hızlı tutar; hem de öğünlerdeki porsiyonların düşmesi ile az yeme alışkanlığını edinmiş olur ve kilomuzu koruruz. Bunun yanında günlük alınan kaloriyi çok düşürmek de metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur. Eğer vücudumuz giderek daha az besin almaya yöneltilir ve bunu almaya alışırsa; enerjiyi korumak için metabolizmanızı yavaşlatacaktır. Zamanla aynı besinleri tüketseniz bile; vücudunuz aldığınız kalorileri yakıt olarak kullanabilmek için yavaşlayacak ve istemediğiniz kiloların yağ olarak vücutta kalmasına neden olacaktır. Bundan dolayı şok diyet tabiri ile çok düşük kalorili diyetler metabolizmamızı yavaşlatarak vücutta yağların depolanmasına sebep olur.
Metabolizmamız günün aydınlık saatlerinde daha hızlı ve verimli çalışmaktadır. Özellikle kahvaltı öğünü metabolizmayı canlandırmak için en önemli öğündür. Kahvaltı öğünü çok geç saate bırakılmamalı ve atlanmamalıdır. Kış aylarında gündüz saatleri azaldığından metabolizmamız yavaşlar. Bunu engellemenin bir yolu da kahvaltılarımızı daha erken saate çekerek öğünlerimizin zamanını öne almak olacaktır. Bu şekilde aldığımız kalorinin daha kolay harcanmasını sağlarız.
Yaşantınızda daha hareketli olmaya özen gösterin. Ne kadar çok hareket edersek o kadar çok kalori yakarız. Yaşamınızda ve günlük aktivitelerinizde yapacağınız küçük değişiklikler her gün yaktığınız kalori miktarını da arttırır. Asansör yerine merdiven kullanmak; işyerinizden uzağa park edip geri kalan mesafeyi yürümek; arkadaşlarınızla kahve içmek yerine birlikte dükkânları dolaşmak; köpeğinizi gezdirmek; bahçe işleriyle uğraşmak ya da evinizi temizlemek; size fazladan kalori harcatan aktivitelerdir. Bu tip değişiklikleri günlük yaşamınıza sadece 20 dakika ilave ettiğinizde her gün ortalama 100 kalori yakarsınız.
Diyetinizdeki protein miktarını arttırın: Yapılan çalışmalar proteinlerin; pankreas bezinden dolaşıma daha kolay insülin verilmesine yardım ettiğini ortaya koymuştur. Sağlıklı bir kişi günde ortalama 0.8g/kg protein ile bu etkiyi sağlayabilir.
Yapılan araştırmalarda en az haftanın 3 günü 30-45 dakika süre ile egzersiz önerilmektedir. Yaktığınız fazladan kaloriler kilo kaybetmenize yardımcı olarak daha formda ve sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlayacaktır. Yürüyüş; koşu; yüzme; bisiklete binme gibi yapacağımız aktiviteler metabolizmamızın hızını artırmamıza yardımcı olacaktır.
Bunun yanında uyku düzenimizde metabolizma hızımızı etkileyen bir unsudur. Eğer gece atıştırmalarınız varsa uykusuzluk daha fazla kilo almanıza neden olur. Az uyuyan kadınların; sekiz saat düzenli uyuyanlara göre metabolizmalarının yavaşladığını gösteren çalışmalar vardır.
Günlük 2-2;5 litre yaklaşık olarak 10 bardak su içimi; birçok faktörde olduğu gibi metabolizmamızın hızlı ve doğru çalışması için çok önemlidir.