Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Panik Atak; Korku Endişe; Kaygı ve Gevşeme Egzersizleri

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
PANİK ATAK; KORKU ENDİŞE; KAYGI ve GEVŞEME EGZERSİZLERİ

Panik atak en kısa öz tanımı ile kişinin aniden ortaya çıkan endişe ve kaygı krizidir.Bu nöbet anında kişi bedeninde gerçek ve sıkıntı veren rahatsızlıklar hissetmesi ile birlikte kişi dahada yoğun kaygı ve endişe hissetmeye başlar o an öleceğini Ya da başına çok kötü birşeylerin geleceğini sıklıkla o an ciddi bir kriz geçirdiğine inanarak genellikle bir sağlık kuruluşuna başvurmak isterler ancak sağlık kuruşulunda herhangi bir müdehale yapılmaksızın bu belirtiler sona erer kişi kendni daha iyi hissetmeye başlar. Ancak kişi nöbet geçirdiği sırada dışarıda Ya da çok rahat hissedemedipi bir ortamda ise bu deneyimin verdiği rahatsızlık sebebi ile kişi sosyal ortamlardan kaçınır hale gelebilmektedir.
Panik Nöbeti geçiren bir kişide aşağıdaki belirtilerden en az 4 tanesi görülmektedir.
-Çarpıntı; kalp atımlarını duyumsama
-Terleme
-Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkıntı duyma
-ölüm korkusu
-Titreme ya da sarsılma
-Nefes darlığı ya da boğuluyor gibi olmaDerealizasyon ya da Depersonalizasyon (Dış dünya yada kendisi gerçekliğini kaybetmiş gibi hissetme).
-Kontrolünü kaybedeceği ya da çıldıracağı korkusu
-Uyuşma ve karıncalanma duygusu
-Soluğun kesilmesi
-Bulantı ya da karın ağrısı
-Baş dönmesi; sersemlik hissi; düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi olma
-Üşüme ürperme ve ateş basması

Panik Atak Geçiren Birine Nasıl Davranmalızyız ?

Öncelikle o kişinin panil atak hastası olduğundan emin olun.
Panik atak geçiren kişiyi sakin ve huzurlu bir ortama alın
Panik atak geçiren kişiye karşı oldukça sakin ve soğukkanlı olmaya çalışın
Nefes Egzersizi çalışmasını öğrenin ve birlikte nefes egzersizleri yapın
bu kişiye hiçbirşey olmayacağını ve bu nöbetin 10 dk ile 20 dk arasında geçeceğini söyleyin
nöbet geçiren kişinin çevresinde çok fazla ilgi gösteren kişi olmamasını sağlayın.

Bu müdehaleler kriz anında işinize yarayacaktır. Ancak doğru nefes egzersizi yapabiliyor olmak ve kriz anında doğru nefes egzersizi yapıyor olmak işinizi kolaylaştırıcaktır.

Peşinizden saldırgan bir köpeğin koştuğunu düşünün; bedeninizde ne olur ? Nefesiniz kesilir; kalbiniz hizlı hizlı çarpmaya başlar soluğunuz kesilir; yüzünüz kızarır daha birçok tepki verir bedeniniz _ korkmuşsunuzdur ve bedeniniz alarm durumuna geçmiştir. Kalba daha çok kan pompanlanır; adrenalin salınımı çoğalır İyi nefes alamadığımız için oksijeni yeterli alamayız vb. Aynı durum panik atak sırasında hiçbir mantıklı sebebi olmadığı halde bedenimiz bu tepkileri vermeye başlar. Genellikle psikolojik streslere bağlı olarak gelişen bu beden tepkileri doğru bir nefes egzersi ile azaltılabilir. Doğru nefes egzersizi ile vucudumuza daha çok oksijen gidece ve böylece vücudumuz acil durumda olmadığını farkederek belirtilerin azalmasını sağlayacaktır.

Peki Doğru Nefes egzersizi nasıl yapılır ?

1. Nefes alma egzersizine başlamadan önce sağ avucunuzu göbeğinizin hemen altına ; sol elinizi göğsünüzün üstüne (göğüs hizasına) koyun ve gözlerinizi kapatın.
2. Nefes almadan önce ciğerinizi iyice boşaltın .( nefesi verirken ciğerler zorlanmamalı ve nefes itilmeden kendiliğinden çıkmalı. )
3. Ciğerlerinizi iki parca halinde hayal edin ve "biir" ; "ikii" diye içinizden sayarak ciğerinizin bütününü doldurun.... Kısa bir süre bekleyin ; "bir-iki" diye diye sayarak; nefesinizi aldığınızın iki katı sürede boşaltın. Sağ eliniz göğüs kemikleinizin ; hareketli bir köprü gibi ; yana doğru açıldığını hissetmeli ...Yine bir nefes almadan iki saniye bekleyin .
Bu egzersizler panik atak geçirmiyor olmasınız bile gün içerisinde kaygı endişe veya heyecan yaşadığınız durumlarda sizi rahatlatacak ve heycanınızın azalmasını sağlayacaktır.

Bedenin kontrolsuz olarak verdiği bu tepkileri kontrol edebilmenin ilk adımı nefesimizi kontrol edebiliyor olmamızdır. Hepimiz soluğumuzu kontrol edebilme yeteneğine sahibiz; istediğimiz zaman nefes alabilir ve istediğimiz zaman nefesimizi tutabiliriz bu tamamen bizim denetimimizdedir. Ancak vucudumuzun otonom denilen istem dşı çalışan organlarının (kalp; vücut sıcaklığı; kan basıncı)kontrolu Ya da denetimi mümkün değildir. Nefes egzersizi ile kısmen otonom sistem üzerinde kontrol sağlanabilmektedir. Panik; Endişe; kaygı; korku anlarında otonom sistemimiz devreye girdiğinden bu sistemi kontrol edebiliyor olmak sakinleşmemizi olaylar karşısında daha soğukkanlı ve sağlıklı tepkiler veriyor olmamızı sağlayacaktır.