Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Metabolizma Hızını Etkileyen Faktörler

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
METABOLİZMA HIZINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Yaşamın sürdürülmesi için hücrede oluşan tüm kimyasal değişikliklere metabolizma denir. Metabolizma hücrede tüm yapım ve yıkım olaylarını kapsar. Tam bir dinlenme durumunda; organların çalışması; vücut sıcaklığının korunması gibi yaşamın sürdürülmesi için zorunlu enerji harcamasına bazal metabolizma denir.

BAZAL METABOLİZMAYI ETKİLEYEN NEDENLER

Bazal metabolizma hızı bireysel özelliklere göre değişir. Bazal metabolizmayı etkileyen başlıca etmenler şunlardır:

1.
Yaş: Büyüme için enerji harcandığından; büyümenin en hızlı olduğu bebeklik döneminde bazal metabolizma en yüksektir. Yaş ilerledikçe bazal metabolizma düşer.

2.
Cinsiyet ve vücut bileşimi:Vücutta yağ dokusu arttıkça bazal metabolizma düşer; kas dokusu arttıkça da bazal metabolizma yükselir. Bunun nedeni; yağ dokusuna göre kas dokusunun daha etkin olması ve daha çok enerji harcamasıdır. Genellikle kadınlarda yağ dokusu erkeklere göre daha fazla olduğundan; kadınların bazal metabolizması; erkeklerden biraz daha düşüktür. İşçi ve sporcu gibi kas dokusu fazla olanlarda bazal metabolizması; hafif işle uğraşanlara göre %6 dolayında yüksek olabilir.

3.
Hormonlar: Tiroit bezinden salgılanan tiroksin hormonu bazal metabolizmayı etkiler. Bu hormon aşırı salgılanırsa bazal metabolizma yükselir; az salgılanırsa bazal metabolizma düşer. Böbreküstü bezinde salgılanan adrenalin hormonu da bazal metabolizmayı yükseltici etki gösterir.

4.
Gebelik ve Emziklilik:Gebeliğin ilk aylarından sonra bazal metabolizma hızında artma başlar ve son üç aylık dönemde bazal metabolizma hızında ortalama %20 artış olabilir. Bunun nedeninin; son aylarda yavrunun ve annelik dokularının hızlı büyümesi olduğu sanılmaktadır.
5.
Hastalıklar:Özellikle ateşli hastalıklarda hücre çalışmasındaki artış nedeniyle bazal metabolizma yükselir. Vücut sıcaklığında 37°C üzerinde her 1°C artış; bazal metabolizmayı ortalama %12.5 yükseltir.

6.
Sürekli açlık:Uzun süreli açlık ve yarı açlık durumu bazal metabolizma hızını düşürür. Uzun süre normalden az besin alanlarda bazal metabolizma hızında %20 dolayında düşme olduğu saptanmıştır. Aşırı ve sürekli açlık durumunda ise bazal metabolizma hızında %50 kadar azalma olduğu saptanmıştır. Aşırı ve sürekli açlıkta; vücudun bazal metabolizma için daha az enerji kullanmaya alıştığı; böylece az enerji harcamasıyla yaşamaya çalışıldığı ileri sürülmektedir.

7.
Uyku:Uykunun ilk saatlerinde bazal metabolizmada önemli değişiklik olmaz. İlk saatlerden sonra düşme başlayarak 5-6 saatlik uyku sonunda bazal metabolizmada %10’a kadar düşme olabilir. Genellikle; uyku sırasında enerji harcaması bazal metabolizma düzeyinde sayılır.

8.
Diyetin bileşimi: Diyetin bileşiminde protein oranının fazla bulunması; bazal metabolizmayı yükseltici etki gösterir.

9.
Çevre sıcaklığı ve ırk: Çevre sıcaklığının bazal metabolizmaya etkisine açıklık getirilememiştir. Sıcak iklimde yaşayanların bazal metabolizmanın biraz düşük olduğunu gösteren raporlar bulunmakta ise de; bazı çalışmalarda bunun aksi bildirilmektedir.

FİZİKSEL AKTİVİTENİN METABOLİZMAYA ETKİLERİ

Bazal metabolizmaya ek olarak; günlük uğraşlar için enerji harcanır. Etkinlik için harcanan enerji miktarı hareketin ya da işin türüne; süresine; bireyin becerisine; vücut ağırlığı ve cinsiyet gibi özelliklere göre değişir. Günlük enerji gereksinmesini; yalnız çalışma durumu ya da mesleğe göre belirlemek yanıltıcı olabilir. Çünkü hafif işte çalışan bir insanın iş dışı yaşantısı çok hareketli olabilir; bu da enerji ihtiyacını artırır. Bunun için; uyku dışındaki zamanın etkinlik durumuna göre gruplandırılması; bu etkinliklerin gerektirdiği enerji harcamasına göre günlük enerji ihtiyacının belirlenmesi gerekir.