Sınav kaygısı; genel bir ifade ile sınava hazırlanma sürecinde ve sınav esnasında öğrencinin performansını olumsuz yönde etkileyen bir duygudur. Aslında kaygı olumsuz bir duygu değildir; hatta belli ölçülerde gereklidir de. Çünkü sınava hazırlanma sürecinde sıfır kaygı ilgisizliğe; motivasyon düşüklüğüne ve boş vermişliğe yol açar. Dolayısıyla bunlara yol açmayacak kadar kaygı yararlıdır. Bu nedenle sınav kaygısı ile baş etme programlarında sıfır kaygı hedeflenmez. Ancak; kaygı öğrencide aşırı korku; heyecan; konsantrasyon düşüklüğü gibi performansı olumsuz olarak etkilediğinde problem olarak değerlendirilir ve kontrol altına alınmaya çalışılır.
Bu sınavı mutlaka kazanmalıyım: Eleme gerektiren sınavlarda kazanmanızı ya da kaybetmenizi yalnızca sizin performansınız belirlemez. Sınava giren diğer adayların göstereceği performans da sizin elde edeceğiniz sonuç üzerinde etkilidir. Mutlaka kazanmalıyım şeklinde düşündüğünüzde siz aslında sınava giren tüm öğrencileri manipüle etmeye çalışıyorsunuz ki bu sizin için olanaksız bir durumdur. Yani; siz tüm adayların nasıl ve ne kadar çalışacaklarını; hangi dershaneden ya da hangi öğretmenlerden ders alacaklarını; nereleri tercih edeceklerini v.b. kontrol etme şansına sahip değilsiniz. Peki neyi kontrol edebilirsiniz? Yanlızca kendinizi... Kaygının nedenleri
Kendine güvensizlik; karamsarlık; ailenin yanlış tutumları; daha önce yaşanmış başarısızlıkların takrarlanabileceği endişesi; beklentiler;imkansızlıklar; bilgisizlik... Kaygının daha pek çok sebebi olabilir. Örneğin hedefin belirsizliği; plânsızlık; çalışma metotlarını bilmemek; güvensizlik; danışılacak kişilerin olmaması; arkadaş çevresinin olumsuz telkinleri; öğrencinin önünde başarılı bir örnek olmaması; aile ve çevrenin bilinçsizliği; aileden kalıtım yoluyla getirilen davranışlar bunların arasında sayılabilir. Önemli olan kaygı yaşayan öğrencinin bu kaygısının nedeninin ne olduğunun tespit edilmesidir. Ondan sonraki aşama ise bu nedenlerin zararsız hâle getirilmesidir.
SINAV KAYGISINI AZALMAK İÇİN :
Çocukların bir kısmı soruların hepsini bilmek zorundaymış gibi davranıp; yapamadıkları sorular üzerinde durmakta; onu yapabilmek için zamanın büyük bir kısmını o soruda kullanmaktadır. Bu da çocuğun heyecanını artırmakta; başarısını düşürmektedir. Sınava yapabileceğini düşündüğü soruları cevaplamakla başlaması; çocuğun güvenini olumlu yönde etkileyecek ve diğer sorulara da zaman ayırabilmesine yol açacaktır.
Konuyu bildiğim halde basit işlem hataları yapabiliyorum.
O gün her şeyi unutacakmışım gibi geliyor.
Sınav sırasında birden bire bildiğim herşeyi; unutabilirim.
Evdekilerin yüzüne nasıl bakarım?
Arkadaşlarıma alay konusu olacağım.
Ne kadar çalışırsam çalışayım; yeterli değil.
BU CÜMLELER KAYGINIZI ARTIRIR.
Sınavdan önce stresli ortamlardan uzak durmaya çalışın.
Beslenmenize dikkat edin.
Bedeninizi fazla yormamaya çalışın.
Uykunuza özen gösterin;yeterli uyku uyumaya özen gösterin.
Aç karnına sınava girmeyin.
Sınavdan önce; etkili çalışma alışkanlıkları ve teknikleri geliştirin. Yeterli şekilde beslenmek ve dinlenmek; bütün çalışma programlarının önemli bir parçasıdır. İnsanlar yorgun olduklarında; kaygı düzeyleri daha da yükselir.
Sınav sırasında; rahat; iyi aydınlatılmış bir yerde oturun. İhtiyacınız olabilecek her şeyi yanınıza alın. Sizi rahatsız edebilecek yerlerden; kapı kenarlarından uzakta oturun.