Çocuk için okula başlamak yeniden dünyaya gelmek gibi bir şeydir. Eğer okula başlayan ilk çocukları ise çocukla birlikte anne ve baba da ikinci kez okula başlar.
Okula başlayan çocuğunki gibi anne babanın da kalbi pır pırdır. Acaba çocuğum okula uyum sağlayacak mı? Öğretmenini sevecek mi? Öğretmeni nasıl biri? Çocuğumla iletişimi nasıl olacak?
Çocuğum başarılı olacak mı? Arkadaşlarıyla anlaşabilecek mi? vs. vs.
Sevgili anne babalar; çocuklar için sevgi öğrenilebilir. Çocuklara kimi güzel anlatırsanız onu severler ve kim onları severse çocuklar da o kişiyi sever.
Anne baba; okula ve öğretmene değer verdiğini çocuğuna hissettirirse; çocukta öğrenme arzu ve isteği artacaktır. Ayrıca çocuğunuzu okula gönderirken neşeli ve güler yüzlü olmanız; onun okul çalışmalarında uyumlu ve başarılı olmasında önemli bir rol oynar.
AİLEDE YENİ DÜZEN
Çocuğunuz okula başladığında; artık ilgi olanları ve günlük yaşantısı farklılaşacağından; ailedeki günlük yaşantı da otomatik olarak bundan etkilenecektir.
Yeni bir düzen oluşturmak ve buna alışmakta zaman ister. Bu da ailedeki tüm bireylerin samimi çabasıyla olur. Özellikle eşler arasındaki uyumun; duygu alış verişinin ve diyaloğun çok iyi olması gerekir. Eşlerin duygu ve düşüncelerini birbirlerine güzel ifade etmeleri elzemdir.
ÇOCUĞA FAZLA YÜKLENMEYİN
Çocuğun okula başlaması önceki mutlu hayatının sonu olmasın. “Artık okula başladın; çocuk değilsin; böyle davranma. Eskisi gibi özgür olamazsın” gibi sözleri sarf etmeyin. Çocuk hayatında kısa sürede çok hızlı değişikliğe tepki gösterir.
ÖĞRETMENLE İŞ BİRLİĞİ YAPIN
Ana baba çocuğun sağlıklı gelişmesi için öğretmenle sıkı iş birliğine girmelidir. Neleri nasıl uygulamalı; problemleri nasıl çözmeli; başarıya nasıl ulaşmalı gibi.
Öğretmenin yönlendirmesi olmadan- “çocuğum geride kalmasın ya da daha önden gitsin düşüncesiyle daha fazla ders yaptırma ” (1 sayfa yazdırma yerine 2 sayfa yazdırma gibi.) yoluna gitmemelidir. Ya da öğretmenin verdiği ödevi fazla bulup yapmasan da olur gibi tutumlar sergilememelidir.
Okulda öğretmenin verdiği talimata evde anne ve baba uymazsa çocukta güvensizlik ve kızgınlık hissi uyanır. Güvensizlik ve kızgınlık yüklü duygular hisseden çocuğun bu psikolojik durum ile aile içi ilişkileri bozulur. Çocuk çatışma yaşar ve öğrenim süreci zedelenir.
Çocuk okulda ve evde birbirini bütünleyen hedefler doğrultusunda desteklenmeli ve yönlendirilmelidir.
Yeni eğitim döneminizde muvaffakiyetler dileklerimizle…
ARKADAŞLAR OKULA HAZIR MIYIZ?
Pırıl pırıl güneşli yaz tatilinden sonra bilgi yuvası; genel kültür beşiği okullarımız yeniden açıldı. Derslerimiz başladı.
Bizler bilgi ve teknolojinin hızla geliştiği bir dönemde; ‘Bilgi Çağı”nda yaşıyoruz. Bu çağ; insanı pek çok yönden donanımlı olmaya zorluyor. Bizler yeni bilgilerle; aktivitelerle; deneyimlerle; arkadaşlıklarla hayatımızı zenginleştirmeye ve güzelleştirmeye devam edeceğiz. Tatil bitti diye üzüleceğimize okul döneminde hayatımıza anlam katabilmek için neler yapabileceğimize odaklanacağız. Çünkü her geçen gün; bizim hayatımıza yepyeni yenilikler ve güzellikler katmaya devam ediyor.
Artık derslerimize iyi hazırlanmamız gerekiyor. Bunun birinci derecede sorumlusu biziz. Kendimizi doğru yönetmekte bizim elimizde. Kendimizi şaşırtalım ve bu yıl her zamankinden daha verimli olacağımıza söz verelim. Ve etkin çalışalım. Bakalım o zaman kendimizi nasıl hissedeceğiz...
Güzel gören; güzel düşünür. Güzel düşünen hayatından lezzet alır.
Sevgi ve başarı dileklerimle esen kalın.
Fahreddin Gürbüz