Çocuğunuzun Arkadaş Seçiminde Yaşanan Problemler
Çocuğunuz arkadaş seçimi kimi zaman onun tüm yaşamını etkilemektedir. Arkadaşıyla paylaşımları; arkadaşından öğrendikleri; arkadaşının alışkanlıkları ve bunlara benzer birçok unsur bir araya gelerek arkadaş seçimini oldukça önemli hale getirmektedir. Anne babalar bir yandan çocuğu serbest yani rahat bırakmaya çalışırken diğer yandan da haklı bir kaygıyla çocuğunu koruyabilmek adına arkadaş seçiminde küçük müdahalelerde bulunmayı isteyebilmektedirler. Çoğu zaman da arkadaş seçiminde çocuğumla ne kadar paylaşımda bulunmalıyım; çok fazla müdahale ettiğim zaman çocuğumu kendimden uzaklaştırır mıyım? Gibi sorularla kaygılanabilmektedirler.
Anne babalar aşağıdaki ve benzeri sorunları sıklıkla yaşayabilmektedirler:
Çocuğum;
Evde olan biteni arkadaşlarına anlatıyor.
Arkadaşlarının sözünden çıkamıyor.
Arkadaşları için her şeyi feda edebiliyor.
Ailesine değil arkadaşlarına güveniyor.
rkadaşları için ailesiyle tartışabiliyor.
Sürekli arkadaşlarıyla vakit geçirmek istiyor.
Evde çok sıkılıyor.
Evdeki özel sorunları arkadaşlarına anlatıyor.
Arkadaşlarından dolayı çok fazla harcamalar yapıyor.
Arkadaşları için her şeyi göze alabiliyor.
Arkadaşları için herşeyi yapabilir.
Arkadaşları için çok rahat yalan söyleyebilir.
Çocuğum arkadaşlarıyla olduğunda evi; bizi asla düşünmüyor. Telefonları açmıyor; gittiği yeri söylemiyor.
Çocuğum arkadaşlarının koyduğu kurallara uyuyor.
Çocuğa arkadaş seçiminde anne babaların dikkat etmesi gereken bazı noktalar şu şekilde sıralanabilir:
Çocuğa arkadaş seçiminde anne babanın çok iyi model olmaları çok önemli. Anne ve baba uygun kişilerle arkadaşlık yaptığını çocuğa gösterebilmeli.
Çocuğun olumsuz davranışlara sahip arkadaşlar edinebileceği çevrelerde bulunmasına neden olabilecek çevrelerde okul; ev seçilmemesi oldukça önemli olabilir.
Arkadaş seçimi konusunda aşırı baskı yapılmaması uygun olabilir. Eğer çok aşırı baskı yapılırsa çocuk sıkılıp arkadaşlarına daha çok yönelebilir.
Çocuğa sürekli olarak arkadaşları kötülenmemeli; arkadaşları hakkında olumsuz cümleler sık sık kurulmamalıdır. Bu yargıla çocuğa kendisini kötü hissettirebilir.
Olumsuz davranışlara sahip arkadaşların ne tür zararları olabileceği hakkında öğüt vermeden sohbet tarzında ve güncel örneklerle anlatılmalı. Bu sırada çocuğa baskı yapmamak ve sıkmamak onun dikkatini çekebilecek şekilde konuşma yapılması anne babanın etkililiğini arttırabilir.
Arkadaşlarla ilgili olarak çocuğun sorunlar yaşaması durumda eğer aile ile bu sorunların paylaşılması desteklenmek isteniyorsa çocuk anlatmaya başladığında hiç kesilmeden dinlenmelidir. Çocuk tamamıyla dikkatlice dinlenildiğini hissetmelidir. Bu durumda çocuk evde ya da kendisini yargılamadan dinleyen ebeveyninin yanında kendini rahatlamış hissedebilir. Aileye çocuk bu yolla daha çok yakınlaşmış olur. Tüm bunlara rağmen eğer arkadaşlarla ilgili aşırı derecede sorun olması durumunda çocuğun ve ailenin psikolojik destek alması önerilebilir.
Arkadaş seçiminin hayattaki önemi aile tarafından bilinmelidir.
Arkadaşların kimi zaman insan hayatının şekillendiricisi olduğu düşünülmelidir. Bazen arkadaşlarla atılan bir adım eğer dikkat edilip fark edilmezse büyük sorunlara yol açabilir. Bu yüzden ailelerin oldukça dikkat olması uygun olur. Çok sıkı ve baskıcı olmamak kaydıyla anne babalar çocuklarının seçtiği arkadaşlarla ilgili bilgi sahibi olmaları ygun olabilir.
Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Uzman Psikolojik Danışman