Bir bebeğinin olacağını öğrendiği gün annelik-babalık heyecanı kaplar çitfleri. Hayatlarının adeta merkezine oturur bebek.Hep ona dair düşünceler ve adımlar atılır.Planlar artık onunda varlığına uygun olarak yapılır.
Anne ve bebeği; tabii anne kadar olmasa da babayı da; olumsuz etkileyen durumlar vardır.Bunlardan biri de annenin çalışıyor olmasından kaynaklı bebeğin bakımının nasıl gerçekleştirilecek olmasıdır.
Çalışan anneler işe başlayacağı zaman ebeveynleri bakıcı bulma sıkıntısı sarar; Kim bakmalıdır?Nerede bakmalıdır?Nasıl bakacaktır?
Ülkemizde genelde anne işe başlayacağı zaman bebeğin bakımı için yakın akrabaların yardım etmesi istenir veya beklenir. Ama eğer eşler bebeklerine bakmasını istedikleri kişi hakkında karşılıklı konuşarak hem fikir olmazlar; nasıl ve nerede bakılacağı hususunda beklentilerini birbirlerine ve bakacak olan akrabaya belirtmezler ise aile ve akraba ilişkilerinde sorunlar yaşanabilir. Bu yüzden ebeveynlerin; özellikle annenin; çocuğa bakacak olan kişi hangi eşin annesi ya da akrabası olursa olsun; açık ve net bir şekilde beklentilerini ve isteklerini birbirleriyle konuşarak ifade etmeli ve anlaşmaları gereklidir.
Eğer çocuğa bir bakıcı bulunacak ise bu konuda yardımı istenen kişilere aranılan özellikler çok net bir şekilde söylenmelidir.
Bakıcı olarak belirlenen kişi daha önce bakıcılık yapmış ve tecrübeli birisi olabilir. Ama mutlaka referansları ile bağlantı kurup araştırmalısınız. Çünkü sizin beklentilerinizle onların ki bir olmayabilir. Görüşme yaparken eşinizle birlikte kararlı tutarlı olarak isteklerinizi belirtmeli ve iş tanımını yapmalısınız.
Çocuğunuz kendi evinizde bakılmalı; özel durumlar olmadıkça ve sizden talep gelmediği sürece gece ve hafta sonu bakıcınızda kalmamalıdır. Bu çocuğunuzun alıştığı kendini güvende hissettiği ortamından uzaklaşmasını engellediği gibi; hijyen;temizlik ve kontrol edebilirlik açısından sizi de rahatlatacaktır.
Mümkünse kreşe ya da okula başlayana kadar çocuğunuza bakması konusunda bakıcınızla anlaşmalısınız. Çünkü bakıcının sıkça değişmesi bebeğinizin duygusal bağlanma ve güven-güvensizlik dönemini sağlıklı geçirmesini engeller. Her yeni bakıcı çocuğun uyum problemleri yaşamasına; güven ve duygusal yönden zayıf bir psikoloji içinde olmasına yol açabilir. Bu da çocuğunuzun hırçın; agresif; uyumsuz; saldırgan veya içe dönük; çekinik güvensiz; kaygılı; bir yapıda olmasına yol açabilir.
Çocuğunuzla birlikte olup onun gelişimine uygun ve eğitimini destekler şekilde bakımını üstlenen kişinin; çocuğunuzla ilişki kurabilmesi ve iletişim içinde olması çok önemlidir.Bu yüzden bakıcınızın çocuk psikolojisi ve gelişim dönemleri özelliklerini bilen; güzel Türkçe konuşan; güler yüzlü;sevecen;düzenli;eli çabuk; becerikli;hijyene önem veren ve özen gösteren; hoşgörülü;katı tutumları ve takıntıları olmayan birisi olması gerekir. Zorlayıcı;ani olaylar karşısında çocuğunuza karşı sakin kontrollü; kendini açık ve net ifade edebilen; sorun değil çözüm odaklı olması; çocuğunuzun gelişimi ve eğitiminde kolaylaştırıcı ve yararlı bir unsur olacaktır.
Bakıcınızın ailesi ile tanışıp yaşadığı ortamı ve aile ilişkilerini öğrenmeli ve gözlemlemelisiniz. Bakıcınızın herhangi bir sağlık problemi olmamalı. Sadece kendisinin değil ailesindeki bireylerinde sağlık durumları hakkında bilgi edinilmelidir. Çünkü kendisinde veya ailesinde olan açık ya da gizli bir hastalık hem işine odaklanmasını; hem de bebeğinizin de fizyolojik ya da psikolojik sağlık sorunlar yaşamasına yol açabilir.
Çocuğunuza kim bakarsa baksın hiç kimse onu sizin kadar düşünüp sevemez. Mutlu ve sağlıklı birey olması için mümkün olan tüm zamanlarınızı onunla; ona odaklanarak; kaliteli geçirmeye çalışmalı ve zorlandığınız herhangi bir durum olduğunda mutlaka bir profesyonele danışmalısınız.