Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Verimli Ders Çalışma Nedir?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
Verimli Ders Çalışma Nedir?

En genel ifadeyle verimli çalışmak; kişinin çalışma sonucunda verim almasını sağlayan çalışma yöntemidir. Günümüzde verimli ders çalışma ve başarı birlikte ele alınmaktadır. Giderek daha net bir şekilde anlaşılan bir gerçek şudur ki “önemli olan ne kadar ders çalıştığınız değil ne kadar verimli ders çalıştığınızdır”. Bu açıdan bakıldığında saatlerce kitapların başında oturan ve çok çalıştığını söyleyen bir kişinin her zaman verimli ders çalışmış olmayacağı söylenebilir. Önemli olan ders çalışma süresinin uzunluğu değil çalışma sonucunda elde edilen başarıdır. Diğer bir anlatımla etkili çalışmada önemli olan öğrenmenin gerçekleşip gerçekleşmediğidir.

Nasıl Verimli Çalışılır?

Verimli çalışma tekniklerini bilen bir kişi uygun sürede; fiziksel ortamını düzenleyerek; aktif bir şekilde ve yüksek motivasyonla ders çalışmayı bilen kişidir. Bu durumdan en kısa çalışma en verimli çalışmadır anlamı çıkarılamaz. Verimli çalışma kişinin özelliklerine; dikkatine; amaçlarına; sahip olduğu zamana göre değişkenlik gösterebilecek bir süreçtir. Bireyi en yüksek öğrenme düzeyine ve başarıya ulaştıracak çalışma o kişi için en verimli çalışma yöntemidir.

Verimli ders çalışmanın temel ilkeleri:

1. Verimli ders çalışmanın ilk ilkesi bir amaç belirleyip o amaca uygun olarak ders çalışmaktır. Kişinin neden ders çalıştığını bilmesi ve bu nedene motive olarak çalışması verimliliğini artırabilir. Örneğin “okuduğum her sayfa ya da çözdüğüm her problem beni amaçlarıma biraz daha yaklaştırıyor; hedeflerime doğru yol almamı sağlıyor” şeklinde bir düşünce kişinin daha amaçlı ve istekli çalışmasını sağlayabilir.

2. Kişinin hedeflerine uygun olarak günlük ve haftalık planlar yapması ve bu planlara uygun çalışması öğrenme verimini yükseltebilir. Bu nedenle kişinin kendi bireysel özelliklerine uygun bir plan yapması oldukça önemli ve gerekli görülebilir.

3. Ders çalışırken öğrenmeyi kolaylaştıran bir unsur; kullanılan yöntemlerin zenginleştirilmesi olabilir. Örneğin bir kişi sadece okuyarak değil bunun yanında yazarak yani not tutarak; soru cevap tekniği kullanarak çalışma sürecini zenginleştirebilir. Çalışma tekniklerini çeşitlendirdikçe daha kolay öğrenebilir.
3. Verimli ders çalışmanın gerçekleşme ilkelerin birisi de çevresel faktörlerin düzenlenmesidir. Rahat bir masa-sandalye; sessiz; sade ve düzenli bir oda (köşe); çalışmanın verimini arttırabilir.
4. Çalışmanın verimliliği için kişinin çalışma sırasında dikkatinin dağıldığını ve öğrenmesinin zorlaştığını hissedince ara vermesi önemlidir. Küçük molalar vererek dersler sıkıcı olmaktan çıkarılabilir. Bu molalarda kişi kendine küçük ödüller de verebilir.
5. Okuldan döndükten sonra tekrar yapılması öğrenmeyi pekiştirebilir. Bu tekrarlarda anlaşılmayan yerler not edilip bir sonraki derste öğretmene sorulabilir. Tekrarların en az yeni öğrenmeler kadar önemli olduğunun bilinmesi öğrenciyi başarıya taşıyabilir.
6. Açlık; üşüme; aşırı terleme; çeşitli bedensel rahatsızlıklar gibi faktörlerin çalışma verimini etkileyeceği unutulmamalıdır. Tüm bunların yanı sıra bir türlü dikkatini toplayamama; öğrenmede aşırı zorlanma gibi durumlarda bir uzmandan yardım almak önerilebilir.

Bazı ders çalışma problemleri çok basit sorunlarmış görünse de bazıları kimi zaman psikolojik bir rahatsızlığın ya da sorunun belirtisi olabilir. Bu nedenle özellikle anne babaların oldukça dikkatli olması gerekmektedir.

Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Uzman Psikolojik Danışman
Ankara

not: bu makale hürriyet çocuk gazetesinde de yayınlanmıştır.