Bir ay süren açlık-susuzluk yolculuğunu yarın tamamlıyoruz. Bir ay boyunca 2 ana öğün tüketme alışkanlığı ramazan sonrası bireylerde psikolojik olarak aşırı yemek yeme ihtiyacı oluşturabilir.
Aşırı yemek yemeye bağlı olarak hazımsızlık; gaz; mide yanması; mide bulantısı; tansiyon yükselmesi gibi sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Bir ay süresince uygulanan iki ana öğün yeme alışkanlığı mide ve barsak sisteminizin de bu düzene uyum sağlamasına neden oldu . Şimdi yapmanız gereken eski alışkanlığınıza; 3 ana 2 ara öğüne yavaş bir geçiş sağlamanızdır.
Peki bu geçişi nasıl başaracağız 2 ana öğünden; 3 ana 2 ara öğüne geçerken nelere dikkat etmeliyiz.
Yarın gününüzü 3 ana öğün olacak şekilde planlayın;
Bayramın ikinci gününde 3 ana öğün 1 ara öğün yiyebilirsiniz;
Üçüncü gün öğün sayınızı 3 ana 2 ara öğüne çıkartın;
Fazla miktarda şekerli çay ve kahve tüketmeyin;
Ramazan süresince yeterince sıvı alamadınız şimdi vucudunuzun ihtiyacı olan sıvıyı yerine koymanın tam zamanı hergün mutlaka 2;5-3 litre su için.
Bayram ziyaretlerde ikram edilen çikolata; şeker; tatlı tüketimine dikkat edin. Miktar olarak küçük olmalarına karşın çok fazla kalori içeren bu gıdalar kan şekerinizin ani yükselişine ve yağ depolarınızın hızla dolmasına neden olacaktır. Bu tür yiyecekleri hiç tüketmemeye ya da çok küçük porsiyonlar olarak tüketmeye özen gösterin.
Unutmayın ihtiyacınızdan fazla alınan her bir kalori yağ depolarınıza katkıda bulunacaktır. Harcayamayacağınız kaloriyi vucudunuza almak taşıyacağınız yükü biraz daha artıracaktır.
Sabah kahvaltınızın çok hafif ve sebze meyve ağırlıklı olmasına özen gösterin;
Et grubu bir yemek yiyecekseniz ızgara yada haşlama yöntemlerinden birini seçin;
Öğünlerinizden biri mutlaka salata+çorba+susuz sebze yemeğinden oluşsun;
Bayram ziyaretleri sırasında tatlı yediyseniz meyve yemeyin;
1 gün içinde tatlı tüketiminiz 1 dilim baklava ve 1 küçük çukulatayı geçmesin;
Alkol alacaksanız tüm gün baklava ve tatlıl yemeyin;
Hamur işleri; poğaça; börek ve kurabiyeden uzak durun;
Şeker ve şekerli tatlı tüketimini sınırlı tutun;
Günün sonunda aldığınız fazla kalorileri depolamamak için mutlaka 1 saatlik yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin.
Bayram süresince uygulayabileceğiniz diyet programı
SABAH Şekersiz çay yada kahve 1 dilim tam tahıllı ekmek
1 yumurta büyüklüğünde peynir
1 adet domates; 1 salatalık ; 2 adet biber
Dereotu; maydonoz
veya
4 Yemek kaşığı cornflakes
1 su bardağı süt
1 adet meyve
ÖĞLE 1 kase çorba; 1 kase salata; 1 küçük tabak susuz sebze yemeği; 1 dilim tam tahıllı ekmek
ARA 1 adet baklava+ şekersiz çay yada kahve
AKŞAM 1 porsiyon et yemeği (ızgara yada haşlama); 1 kase salata; 1 kase yoğurt
veya
1 orta boy ızgara balık; 1 kase salata; 1 kase cacık
Üç günlük bayram süresince beslenme programınıza biraz dikkat ederek kilo almadan keyifli bir bayram geçirebilirsiniz. Unutmayın 3 gün boyunca düzenli olarak fazla kalorili yiyecekler tüketmek size; sağlığınıza ve çevrenizdekilere zarar verebilir. Farkında olmadan her ziyarette yiyeceğiniz bayram tatlıları kan şekerinizi fazla yükselterek bayramı hastahanede geçirmenize neden olabilir. Hedef; ziyaretler esnasında tatlı yemek değil tatlı sohbetler yapabilmek.
Ramazan nedeni ile spor a ara verdiyseniz hafif egzersizlerle işe başlamanın tam zamanı. Bayram ziyaretlerinizi araba kullanmak yerine yürüyerek yapabilirsiniz. 45 dakikalık bir yürüyüşle aldığınız fazla kalorilerin bir kısmını yakabilirsiniz. Evde misafirleriniz için hazırladığınız tatlılardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın; eğer mümkünse ağır hamur tatlıları yerine (baklava; lokma; kadayıf; künefe vb) sütlü tatlılar (sütlaç; muhallebi vb.) ikram etmeye özen gösterin. Geleneksel alışkanlığımız bayram çukulatası yerine meyve ikram edebilsek daha sağlıklı bir toplum olma yolunda ilk adımı atmış olmazmıydık.