SAĞLIK; insanın fiziksel; zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır. İnsanın hasta olmaması; sağlıklı olduğunun tam bir göstergesi değildir. Unutulmamalıdır ki; bir çok hastalık aniden oluşmayıp; birçok çevresel etmenin sonucunda; uzun bir süreçten sonra ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla hastalıkların önlenmesi; çevresel etmenlerin iyi kontrol edilmesine bağlıdır.
BESLENME; insan sağlığını etkileyen çevresel etmenlerin başında yer almaktadır. Beslenme; gelişi güzel besinlerle yaşamın devamını sağlamak değildir. Beslenme; her bireyin ihtiyacına göre farklılık gösteren besinlerin yeterli ve dengeli bir biçimde tüketilmesidir. O halde besin seçimi; YETERLİ VE DENGELİ BESLENME için çok önemlidir.
Besinler; içerdikleri besin öğelerinin türleri ve miktarları yönünden farklıdır. Bu yüzden besinler; besleyici değerleri yönünden 4 grup altında toplanır. Günlük beslenmemizde her gruptan besin bulunur ve bunların miktarları gereksinmemize uygun olursa; yeterli ve dengeli beslenmiş oluruz.
· 1. GRUP- SÜT VE SÜTTEN YAPILAN YİYECEKLER: Bu grup; kemiklerimizin gelişmesi için gerekli olan kalsiyumun en iyi kaynağıdır. Süt; yoğurt; peynir vb. bu gruba girer. Bu gruptaki yiyeceklerin herhangi birinden veya birkaçından günde toplam 2 porsiyon tüketmek gerekir. Bu besinler; özellikle büyümekte olan çocuklar; gebeler; emziklilik dönemindeki anneler ve yaşlılar için çok önemlidir.
· 2. GRUP- ET; YUMURTA; KURUBAKLAGİLLER; YAĞLI TOHUMLAR: Bu gruptaki besinler özellikle dokuların yapım ve onarımında; kan oluşumunda ve enerji vermede görevlidirler. Et; tavuk; balık; yumurta; kurubaklagiller; fındık; ceviz gibi besinler bu grupta yer alır. Bu gruptaki yiyeceklerin herhangi birinden veya birkaçından günde toplam 3 porsiyon tüketmek gerekir.
· 3. GRUP- TAZE SEBZE VE MEYVELER: Bu gruptaki besinler özellikle vücudumuzu hastalıklardan korumada görevlidirler. Her türlü sebze ve meyve bu gruba dahildir. Bu gruptaki yiyeceklerin herhangi birinden veya birkaçından günde toplam 5 porsiyon tüketmek gerekir.
· 4.GRUP- TAHILLAR VE TAHILLARDAN YAPILAN BESİNLER: Bu gruptaki besinler temel enerji kaynağımızı oluşturur. Ekmek; makarna; pirinç; bulgur; un ve irmikten yapılan yiyecekler bu gruba dahildir. Bu gruptaki besinlerin tüketim miktarı her bireyin ihtiyacına göre değişmektedir.
Bu gruplarda belirtilmeyen yağ ve şeker ise besinlere lezzet vermek için kullanılır.
· ŞEKER: Vücuda sadece enerji verir. İçinde yararlı başka hiçbir besin öğesi yoktur. Bu yüzden sürekli şeker tüketmek; dengesiz beslenmeye sebep olur. şeker yerine daha yararlı olan pekmez; bal tüketilebilir.
· YAĞ: Günlük yağ tüketimimizin çoğu yiyeceklerin bileşiminden gelir. Özellikle et; fındık; ceviz ; süt ve ürünleri; yumurta vb. besinlerde yağ oranı yüksektir. Besinlere dışarıdan eklenen yağlar ise bitkisel yağ olmalıdır.