Refleksoloji "ayaklar bedenin aynasıdır." felsefesinden yola cıkılarak uygulanan bir alternatif tedavi yöntemidir.Vücuttaki her organın ayaklarda temsil edildigi bölgeler vardır ve buraya uygulanan özel teknik ve tutuslarla yapılan bir tedavidir.
Ayak tabanında sinir uçları mevcuttur;buraya yapılan uyarılarla periferik sinir sistemi uyarılır;oradan uyarılar merkezi sinir sistemi aracılıgı ile beyin ve ilgili organa iletilir.
Refleksolojiye göre "bir organın işleyişinde herhangi bir sorun varsa ;o organda enerji bloke olur ve organın çalısmasını engeller yani organ hasta olur;refleksoloji ile bloke olan enerjinin akışı saglanır ve organ iyileşir:)
SEREBRAL PALSİ:Dogum öncesi;dogum sırasında veye dogumdan sonra herhangi bir sebeple ortaya cıkan kalıcı fakat ilerleyici olmayan bir tablodur.
Serebral palsili cocuklarda ortaya cıkan problemler:::
spastisite
duyu algı motor problemleri
yutma;çigneme problemleri
salya-konusma problemi
dikkat dagınıklıgı-zeka geriligi
yürüme-gelisim geriligi
kabızlık ve kisiden kisiye göre degisen bırtakım problemleri sayabiliriz..
OTİZM
Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber yasamın ilk 3 yılında ortaya cıkar.Genel olarak;agresiflik;asırı hareketlılık;dikkat dagınıklıgı;konusmada problem;komut almada sıkıntı;vs.özellikleri arasında sayılabilir.
Refleksoloji ile;serebral palsili ve otistik cocukların sıkıntıları paralelinde ayaktan ve elden uyarı vererek; davranıslarında düzenleme;işlevini tam olarak yapamayan organların işleyişini düzenlemek mümkün olmaktadır.
Her iki grup hastalık icinde REFLEKSOLOJİ;diger devam eden tedilerini bırakmamak kosulu ile kesinlikle denenmesi gereken bir ALTERNATİF tedavi yöntemidir...
BİR VAKA:
Degerlendirme tarihi:17 Mart 2010
X ;erkek- 26 aylık Tanı:serebral palsi-min.mental retardasyon
Genel vücut bulguları:
yürüyemiyor;konusamıyor;bas-gövde kontrolü yok;salya -dil kontrolü yok;algı min. düzeyde;dikkat dagınıklıgı min.;boy gelisimi yasıtları ile aynı seviyede;kilo yasıtlarından az;ayakta destekli durma süresi 3-5 dakika;kabızlık mevcut...
bize basvurma sebebi öncelikli olarak kabızlık(konstipasyon)
03.Eylül.2010
Kabızlık problemi seanslarımız basladıktan 10 seans sonra cözüldü;su an günasırı tuvalet ıhtıyacını giderebiliyor herhangi bir destek olmaksızın;anne;baba;mama;abi gibi kelimeler konusmaya basladı;ailede herkesi tanıyor ve artık ısteklerını hareketlerıyle dıle getirebiliyor;örnegin:dondurma ısterken annesının yuzune bakarak dilini cıkarıyor:);dil egersizleri ile beraber dilini biraz daha kontrol etmeye basladı ve salya kontrolü basladı;ayaga kaldırıldıgında adım atmaya calısıyor;genel olarak söylenen herseyi anlıyor...
refleksoloji seanslarını haftada 2 gün 30 ar dakıka uyguluyoruz;tabiki diger bütün tedavileri (medikal;özel egitim;fizyoterapi) devam etmektedir...
Sıkca sorulan sorular::
*refleksoloji seansları ne kadar sıklıkla uygulanmalı?
seanslar haftada 2 defa olmak üzere her seans 20-30 dakika arasında degisir.
*seanslar sırasında ne hissederim?
terleme;nefes alıp verme sıklıgında degısıklık;agrı;irritasyon görülebilir.bu gibi durumlarda dengeleme tutusları kullanılarak hastanın rahatlaması saglanmalıdır.
*refleksolojiye basladıktan sonra diger tedavilerime(medikal;fizyoterapi;özel egitim) ara vermelimiyim?
kesinlikle hicbir tedavi kesilmemelidir.refleksolojiyi bütün tedavilerinize destek tedavi olarak düsünebilirsiniz.
*refleksoloji baska hangi hastalıklarda uygulanabilir
migren;bas agrısı;reflü;uyku problemleri;panik atak;depresyon;astım ve solunum problemleri;stres;anksiyete;kabızlık;adet dönemi agrıları;yorgunluk sayılabılır.