Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Göğüs Büyültme Ameliyatında Kullanılan Silikon veya Protezlerin Özellikleri

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
Göğüs büyütme ameliyatlarında bugünkü teknoloji ile ulaşılmış en son noktada tek tercih silikondan yapılmış göğüs protezleridir. Tüm göğüs protezlerinin en azından dış kısmı mutlaka silikondan yapılmaktadır.

Silikon içeren tıbbi malzemeler 1960 lı yıllardan beri kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucu; 1960 lardan beri milyonlarca kez kullanılan silikonun bugün insan vücuduna en az zarar veren maddelerden biri olduğu bilinmektedir. Tıpta kullanılan silikon (silicone); kum ve kristalde doğal olarak bulunan silika maddesinden elde edilir. Silikon; laboratuarlarda işlenerek sıvı; jel ya da katı hale getirilir. Katı silikon; vücutta bozulmaz; başka bir maddeye dönüşmez ve vücuda zarar vermeden yıllarca kalabilir. Göğüs protezlerinin dış kılıfı olarak kullanılan madde bu katı silikondur ve vücuda hiç bir zararı yoktur.

Silikon maddesi meme protezi dışında başka bir çok yerde kullanılmaktadır (örneğin elde eklem protezi ya da tendon protezi olarak) ve genellikle vücuda konduğu yerde ömür boyu hiç bir rahatsızlık vermeden kalabilmektedir.

Bugün hala insanlarda korku uyandıran silikon ise yıllar önce kullanılmış olan sıvı (enjekte edilebilir) silikondur. Bu tip sıvı silikon enjeksiyonları 1996’dan beri tüm dünyada yasaklanmıştır. Sıvı silikon; enjekte edildiği bölgede doku içine yayılarak çok ciddi alerjik reaksiyonlara yol açabilmektedir. Günümüzde kullanılan meme protezlerinin hiç birinde sıvı silikon kullanılmamaktadır. O nedenle de çok güvenlidirler.

Meme protezlerinin birçok şekli ve çeşidi vardır ama hepsinde de ortak olan şey dışlarının silikon olmasıdır. Bir kaç milimetre kalınlığında silikon bir torbanın içine ya sıvı silikon; ya serum fizyolojik yani tuzlu su; yada daha yeni çıkan katı silikon doldurulmuştur. Katı silikon protezlerin özelliği protezler patlasa dahi silikonun akmamasıdır. Serum fizyolojik ile doldurulmuş protezler bugün Amerika’da en çok tercih edilen protezlerdir. Ancak bazen ortaya çıkan ve genellikle geçici olan su sesi hastaları en çok rahatsız eden konudur. Ben kliniğimde katı silikon içerikli protezleri tercih ediyorum. Sebebi de meme dokusu kıvamına en yakın hissi vermesidir.

Protezlerin yüzeyleri düz ve pütürlü olabilir. Pütürlü protezlerin amacı korktuğumuz kapsül kontraktürü gelişimini azaltmaktır.

Protezler yuvarlak; anatomik (damla) ve asimetrik şekilli olabilir. Bu şekil farklılıkları hastaların beklentilerinin tam anlamıyla tatmin edilebilmesi için çeşitlendirilmiştir. Yuvarlak protezlerin en yüksek noktası merkezdedir. Anatomik protezlerin ise en yüksek noktaları merkezde değil bir kenara daha yakındır ve düz bir düzleme konulduklarında su damlası şeklini alırlar. Asimetrik protezler ise büyüklük farkı olan hastalarda tercih edilmektedir.

Yuvarlak protezler kas altında; anatomik protezler ise genellikle kas üstünde tercih edilirler. Protezlerin yerleştirildikleri alanda dönmeleri anatomik protezler için bir sorundur. En yüksek noktaları meme başı altında olmalıdır. Dönme durumunda en yüksek nokta memenin dış kısmına veya iç kısmına gelerek veya tam ters dönerek istenmeyen bir sonuç ortaya çıkmasına neden olabilir.

İstenilen meme büyüklüğü son derece kişisel bir konudur. Doktorunuz size ancak istediğinize yakın bir meme büyüklüğü elde etmede yardımcı olabilir.

Benim hastalarıma genel önerim vücut yapısına uygun; dışarıdan bakıldığında “Aaa ne kadar büyük” dedirtmeyecek ama ameliyat olmanıza değecek büyüklüktür.

Protezlerin boyları hacimlerine göre cc olarak ifade edilir. 1 cc 1 milimetreküp olarak tanımlanır.

Kullanılan tüm protezler CE (Avrupa Birliği Standartları) ya da FDA onaylıdır. Mentor; McGhan bugün piyasadaki en iyi protezlerdir.

Unutmayınız ki ameliyatınızdan sonra hangi protezin kullanıldığına dair size özel bir belge verilmelidir.