Sevgili baba adayları; eğer eşiniz gebe ise aslında ikinizde olacaklara gebesinizdir. Bilinçli bir baba olmakla yükümlüsünüz. Olası gebelik durumlarında bazı kadınlar erkeklerden daha az duyarlı olabiliyor.
Bir anı:
Kocası ve kayınvalidesi tarafından acile kasık bölgesindeki ağrıları nedeniyle getirilen bayan hastaya;
Nöbetçi hekim:
—Şikâyetiniz nedir?
—Kasıklarım ağrıyor doktor bey
—Ne zamandan buyana ağrılarınız mevcut?
—4; 5 saat oldu.
Doktor ayrıntılı öyküyü alır; muayene etmeden önce ne zaman evlendiklerini sorar.
—Yeni evlendik.
—Hamilelik var mı?
—Yok
Kadının eşi söze atılır hemen.
“Doktor bey eşim hamile olabilir.”; der.
Doktor şaşırır; erkeğin bu tutumu onun çok hoşuna gider. Kadının yüz ifadesinden; o an ilk kez hamile olabileceğini düşündüğü bellidir.
Doktor hastaya döner:
—En son ne zaman adet gördünüz?
—Bir ayı birkaç gün geçti.
Doktor; röntgen istemeyi planladığı için hastanın gebe olup olmadığını sormuştur; zira gebe bir kadını röntgene yollamak karnındaki fetüs için sakıncalıdır. Muayene ettikten sonra isteyeceği kan tahlilleri arasına gebelik testini de yazar.
Kan tahlillerinin sonuçları hastanın kocasını yanıltmamıştır; eşi gebedir.
Sizden önce baba olanlardan destek alın.
Kendinizi babanızın yerine koyun; babanızın sizi doğuracak olan annenize nasıl davranmasını isterdiniz? Elbette ki; sonsuz bir destekle…
Nasıl ki; bebeğini nasıl tutacağını annesinden öğrenir kadınlar; sizin de babanızdan öğreneceğiniz çok şey vardır.
Sizden önce baba olan arkadaşlarınızla mutlaka bu konular hakkında konuşun onlardan destek alın.
Empati şart
Empati Yunanca karşısındakinin içini hissetme anlamına gelir. Başka bir deyişle aranızdaki bağdır. Bu bağ eşinizin gebeliğiyle beraber bebeğinizin annesine bağlı olduğu göbek bağı gibi sizde de sarmal halini alır katlanır. Eşinize ve doğacak bebeğinizin sağlığına odaklanmalısınız; çocuğunuzun geleceğine değil.
Babaların ruh hali
Baba adayları da gebeliğin her geçen anında anne adayları kadar ruhsal değişime uğrar. Gebelik süresince ruhsal açıdan mutluluğu ve depresyonu bir arada yaşayacağınızın bilincinde olmalısınız. Eşinizin daha agresif daha duygusal olabileceğini unutmayın. Bu gelgitlere alışmak için eşinizle her konuyu paylaşmaktan kaçınmayın; gerekirse psikolojik destek almaktan çekinmeyin. Bazı baba adayları eşinin hamileliği boyunca onun gibi yatar; aşerer; baş ağrıları; bel ağrıları çeker. Ayrıca kolay sinirlenme; gerginlik; yerinde duramama; kilo almada gözlenebilir. Doğum zamanı yaklaştıkça doğum sancıları gibi ağrılar çeker bu duruma tıbbi literatürde “COUVADE SENDROMU” denir.
Eşinize dokunmaktan çekinmeyin
Size her zamandan daha çok ihtiyacı vardır eşinizin; gebeliğin başından bu yana onun ellerini bırakmamalısınız. Doğum sırasında soğuk metalleri sıkmak yerine eşiniz sizin elinizi tutmak isteyecektir. Ellerinizi bebeğinizin dolduracağı o an aslında tüm dokunuşlarınızı bebeğinizin de hissettiğini anlayacaksınız.
Cinsel ilişkiden çekinmeyin
“Gebelik sırasında cinselliği paylaşmak istemem yanlış mı?”
Gebe kadının cinsel arzuları gebeliğin bazı dönemlerinde azalabilir; normale dönebilir ya da artabilir. Erkekte ise bu durum daha farklı cereyan eder erkek için değişen bir şey yoktur fakat bazı erkeklerde kendini kötü hissetme gözlenebilir bu da doğaldır.
“Bebeğimize zarar verir miyim?”
Bu sıkıntıyı yaşayan baba adaylarının kafasını yormasına gerek yoktur aslında; ilişki sırasında karına bası yapmadıktan; eşinin ağrıları olmadıktan sonra gebeliğin 8. ayına kadar ne bebek ne de anne adayı için sıkıntılı bir durum söz konusudur. Anne adayının orgazmı sırasında rahimdeki kasılmalar sanılanın aksine bebeğe zarar vermeyecektir. Araştırmalar sağlıklı anne adayının cinsel ilişki sırasındaki kasılmaların ve orgazmının erken doğuma yol açmadığını göstermiştir. Anne adayının gebelikte yaptığı egzersizler kadar bebeğe rahatlık sağlayacaktır. Erkek gebeliğin 8. ayına kadar ilişki esnasında eşinin içinde boşalabilir; bunda sakınca yoktur. Çünkü rahim kasları amnion kesesi; rahim ağzından salgılanan mukus tampon bariyer görevi görerek meninin rahim içine geçişini ve bebeğe zarar vermesini engeller. Gebeliğin son dört haftasında meninin içinde bulunan bazı maddeler rahim kasılmalarını başlatabileceği görülmüştür. Muhtemel erken doğuma sebep olabileceğinden ilişkiden kaçınılmalıdır.
Cinsel ilişkiden çekinmesi gerekenler
-Genital enfeksiyonu olan anne ve baba adayları
-İlişki sırasında; ağrı duyunlar
-Tekrarlayan düşük öyküsü olanlar
-Gebelik sırasında vajinal kanama olanlar
-Diğer gebeliklerinde erken doğum yapan kadınlar
-Plesantası rahim ağzına yerleşmiş olanlar. Bu durumu sadece doktorunuz anlaya bilir doktorunuz yaptığı kontroller neticesinde sizi uyaracaktır.
-İkiz gebeliği olan çiftler doktoruna danışmadan önce cinsel ilişkiden çekinmelilerdir zira erken doğum riski vardır.
Doğumdan sonra ne kadar beklemeliyiz?
Doğum yapan kadınlar genelde 5 hafta aradan sonra ilişkiye tekrar başlarlar. Hekimler doğum yapan annelere kendilerini hazır hisseder hissetmez cinsel yaşamlarına dönmelerini önerirler. Ayrıca; zor doğum veya doğum sırasında vajina duvarında yırtılma gibi durumlar yaşanmış olabileceğinden; ilişki konusunda doktorunuza danışmanız önerilir.
Doğumun uygulama yolunu; doğru hekimi ve doğum yerini belirlemede eşinizle ortak haklara sahipsinizdir.
Gebelik süresince doktora gidip gelmeler sizde eşinizin hasta olduğu gibi sezgi bırakabilir; bilinçaltınızda. Eşiniz hasta biri değildir; sadece özel bir durumu vardır. Gitmek istediğiniz kliniği eşinizle beraber seçin; ayrıca doğum seçeneklerini araştırmaktan çekinmeyin. Hekim-baba adayı işbirliğine anne adayının ihtiyacı olduğunu unutmayın. Kaygılarınızı ve önemli bulduğunuz şeyler hakkında eşiniz kadar doktora sorma hakkınız vardır. Ödevleriniz vardır; sorunsuz babalığın ilk şartı sorumlu gebe eşi olmaktır. Eşinizle beraber ortak karar almaya biran önce başlamalısınız bu pratik; ilerleyen yıllarda çocuk için alacağınız karalarda daha kolay uzlaşma sağlamınıza yardımcı olacaktır.