Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Yenidoğan Bebeklerde Göz Hastalıkları

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
Yenidoğan göz hastalıkları

Prematüre retinopatisi:

Özellikle zamanından önce doğan bebeklerde eğer bebek küvözde kalıp oksijen verilmişse daha tam gelişmemiş olan görme sinirinin damarları görme sinirinin uç noktalarında birbiri ile kaynaşarak yumak haline gelirler. Bu yumak daha ileri durumlarda merkeze doğru ilerleyerek görmeyi tehdit eder. Tedavisi kryo veya lazer ile yapılabilir. Daha da önemlisi hastanın düzenli takipleri ve bu yumaklaşma belirtileri çıktığı zaman tedavisidir.

Yenidoğan göz enfeksiyonu:

Doğum esnasında bebeğin ilerlediği yolda bulunan mikroplar bebeğe bulaşabilir. Bular da bebekte göz enfeksiyonlarına sebep olabilirler. Erken tanı ve tedavi çok önemlidir.

Göz tansiyonu:

Doğumsal göz tansiyonu da daha seyrek olmakla birlikte bebeklerde ve çocuklarda görülebilir. En önemli belirtisi o gözün normalden fazla büyümesidir. Özellikle gözün renkli kısmı normalden fazla büyük görünüyorsa ve iki göz arasında büyüklük farkı varsa; sulanma; ışığa bakamama varsa mutlaka bir doktor muayenesi gerekir. Tedavisi genellikle cerrahidir. Birden fazla ameliyat gerektirebilir.

Doğumsal Katarakt:

Bazen bazı bebeklerde doğuştan katarakt olabilir. Bir veya iki gözde matlık olması; gözde dumanlı bir görünüm ; göz kayması belirtilerin başlangıcı olabilir. Nedenleri annenin gebelik döneminde geçirmiş olduğu enfeksiyon veya gebelikte kullanılan ilaçlar olabilir. Bazen hiçbir neden olmadan da bebeklerde katarakt gelişebilir. Mutlaka doktor muayenesi gerekir. Tedavi erken yaşta cerrahidir. Fakat ameliyatın zamanına doktor tarafından karar verilir. Genelde bütün lens bulanıklaşırken bazı kataraktlarda bir yerden etrafa yayılan şekilde gelişebilir. Bazen birkaç ay içinde ameliyat gerekirken bazen yıllarca beklenebilir.

Gözyaşı yolları tıkanıklığı:

Doğumun ilk haftasından itibaren bebeklerin bir veya iki gözünde sulanma çapaklanma ile kendini belli eder. Tedaviye rağmen geçmeyen veya tekrarlayan bu enfeksiyonlar gözyaşı yolları tıkanıklığına işaret eder. İlk önce masaj ve antibiyotikli damlalar denenir. Bunlarla 1 yaşına kadar sonuç alınmazsa sonda ile gözyaşı yolları açılır. Bu yöntemle %90 başarı elde edilir. Eğer açılmazsa diğer cerrahi yöntemler denenebilir. Doğuştan itibaren görülen çapaklanmalar daha ciddi enfeksiyonlara bağlı da olabilir . Bu yüzden mutlaka bir göz hekimince muayene gerekir.

Çocukluk çağı göz tümörleri:

Seyrek görülmekle birlikte bebeklik ve çocukluk çağında da göz tümörleri olabilir. Bebeklerde en sık ve en önemli göz tümörü Retinoblastom’ dur. Tümörlerde en önemli belirtiler gözde ileri itilme; göz bebeğinde beyazlık ; gözde kaymadır. Bu gibi belirtiler görüldüğünde mutlaka bir göz doktoru muayenesi gerekir. Tedavi genellikle cerrahidir. Yayılım olabileceği için birçok branşın görüşü alınması ve hatta birlikte bir ameliyatın gerçekleştirilmesi gerekebilir. Ayrıca merkez olarak hep yaymaya çalıştığımız bir bilinç var ki o da tıpkı yurt dışındaki gibi bebeklerin 11-12 aylıkken hiçbir belirti olmasa da göz doktorunun muayenesinden geçmeleridir. Böylece birçok hastalık daha belirti vermeden saptanıp tedavi edilebilir.