‘ Ayşe Hanım’ın kızı nasıl sağlıklı görünüyor; benim kızım ise çok çelimsiz’; ‘Çocuğum hiç sebze yemiyor’; ‘Komşunun çocuğu günde 1 lt süt içiyor; benim çocuğum ağzına sürmüyor’; ‘Acaba oğlum büyüyünce avukat olacak mı ?’; ‘Kızım büyüyünce doktor olacak; babasına bakacak.’. Bu tür yakınmalar veya istekler çoğu ailede mevcut olmakla birlikte ebeveynler çocuğunun her anlamda mükemmel bir insan olarak yetişmesini ister. Bu doğrultuda kimi saygılı olması için ‘ Aaa ne kadar ayıp; özür dile bakayım.’; kimi; çocuğu yaşıtını dövünce ‘ aferin’ diyerek; savaşçı ruhlu; yetiştirmeye çalışırken bu çabalar kimi zaman sağlıklı beslenmenin önüne geçer. Ve sağlıksız beslenme bir hayat düzenine dönüşürken; aynı aileler ileride ‘O kadar emek verdik; giymedik giydirdik; dershanelere yolladık ama bizim çocuk başaramadı.’ şeklinde yakınmalarla karşınıza çıkacaktır. Peki; gerçekten beslenme bu kadar önemli mi? Evet; beslenme çok önemli. Hatta sadece beslenme değil; sabah kalkış düzeninizden; sofra alışkanlıklarınıza kadar hatta yemek yeme şekliniz bile bir modeldir onun için.
Unutmayın ki; çocukların hayattaki ilk mesleği dedektifliktir. Aileden gördükleri her şeyi inceler ve sorgularlar. Böylece aileden kazandığı her davranış; aile bireylerinin yedikleri her besin; gelecekteki yaşantısının temelini oluşturmada en büyük etkendir. Sahip olacakları mesleklerin kalitesi de verilecek örneklerden bir tanesi.
Bu sebeple kazandıracağınız alışkanlıkların en başında; onu ileriki yaşlarda hastalıklardan koruyan ve sağlıklı bir hayat sürmesine yardımcı olan sağlıklı beslenme düzeni oluşturmak olmalıdır. Dikkat edilmesi gereken noktalara gelince;
- Öğün düzeni ve öğün sıklığı başta gelmektedir. Bu da 3 ana 3–4 ara öğün tüketecek şekilde olmalıdır. Güne güzel bir kahvaltıyla başlamakla dikkatte; konsantrasyonda artış sağlayarak sonucunda da başarılı bir birey olmasının ilk adımını attırmış olursunuz.
- Sonraki önemli adım; sofra düzeniniz. Siz ne yerseniz; nasıl yerseniz çocuğunuzda sizden görecek ve aynısını uygulamak isteyecektir. Bu dönemde beraber sofrada oturmanız; çocuğun kişisel gelişimi için bir basamak olacak; yemeğini kendisinin yemesine izin vermeniz; arkadaşını dövünce kazanacağı kimlikten çok daha sağlam bir kimlik oluşturacaktır.
- Okul öncesi dönemde besinlerde seçicilik vardır ve genellikle lahana; pırasa; kereviz gibi sebzelerde bu durum çok sık görülmektedir. O yüzden çocuğunuzun yemesini istediğiniz bir besini yedirmeye çalışarak değil; çocuğunuzla birlikte tüketerek bu süreci atlatır ve besini sevdirebilirsiniz.
- Çocuğunuzun bir besini reddetmesinin nedenleri arasında; o besini çiğnemekte zorlanması ve bu yüzden uzak durması olabilir. O yüzden çocuğunuzun tabağındaki parçaların daha küçük miktarlarda olmasına özen gösteriniz.
- Çocuğunuzun tabağındaki yemekleri yemediğini ya da bitirmediğini görüyorsanız; zorlamayı bırakın. Ne onun midesi ile sizin mideniz aynı büyüklükte ne de bir gün aç kalırsa çocuğunuza zarar gelir.
- Çocuklara yemek yerken yemekle ilgili uyarılar yapılması çocuğun yemek tüketim miktarını olumsuz etkileyebilir. Çocuğunuzun yemek yemekten uzaklaşması olası bir ihtimaldir.
- Diğer tehlikeli bir nokta da abur cubura alışılan bir yaş aralığında olmaları ve bu besinlerden gelen şeker; yağ ile diş çürükleri; şişmanlık gibi rahatsızlıklarla karşılaşmalarıdır
- Bu yaş grubu gelişiminde ekstra önemli vitamin ve mineraller vardır. Bunlar B vitaminleri özellikle folik asit; kalsiyum ve demirdir. Büyüme ve gelişme için önemli olan bu vitaminlerden B vitaminleri ekmek; makarna vb tahıllarda; kalsiyum süt ve süt ürünlerinde; demirde et ve et ürünlerinde mevcuttur.
- Sıra öğün düzeninde. Burada; tüm besin gruplarından yani et grubu; süt grubu; tahıl grubu; sebze ve meyvelerden belirli miktarlarda almaları gerekir. Bu kadarla kalmadan size içerik ve miktar verecek olursak;
- Et; yumurta ve kurubaklagil grubu: Bu gruptan günlük tüketilmesi gereken miktar; 2–3 köfte kadar et; tavuk; hindi ve balık;
- Haftada 3–4 kez bir yumurta;
- Haftada 3–4 kez bir porsiyon kurubaklagil tükettirebilirsiniz.
- Süt ve süt ürünleri grubu:; Günlük; süt veya yoğurt için 2–3 su bardağı; peynir içinse 1–2 dilimdir
- Tahıl grubu:Günlük; 4–6 dilim ekmek; 1 kâse çorba; ya 1 küçük kase pilav veya makarna ya da 1 dilim börek tükettirebilirsiniz.
- Sebze ve Meyve Grubu: günlük 5 porsiyon verebilirsiniz.Bunun 3 porsiyonu meyve; 1 porsiyonu salata; 1 porsiyonu da sebze yemeği olabilir.
Bahsettiğimiz bu altın kuralların yaşamına katacağı artılar sayesinde sağlıklı; uzun; mutlu ve başarılarla dolu nice hayatlar yaşamaları dileğiyle…