Rinoplasti olarak tabir ettiğimiz burun estetiği operasyonlarında son zamanlarda sayısal olarak artış olduğu gözlemlenmektedir. Burun estetiğinde ufak bir kıkırdak yapısını şekillendirmenin bile görüntü açısından ne kadar önemli olabileceği de yine son dönemlerde daha belirgin hale gelmiştir. Kusursuz bir burun ameliyatının sırrı da bence burada yatmaktadır. Şöyle ki yapılan burunda başta en az travmatik girişim biçimi seçilmeli ve burun yapısında ameliyat boyunca sadece ufak ama etkili dokunuşlarla şekillendirme işlemi yapılmalıdır felsefe öncelikle primium non vicere (ilk olarak zarar verme)olmalıdır. Dokuların olması gereken anatomik yapıları çok iyi bilinmeli ve cerrah bu anatomik bilginin üzerine kendi tecrübe ve yeteneklerini ekleyip hastanın da isteklerini göz önüne katıp en iyiyi oluşturma çabasında olmalıdır.
Sadece şeklin değil aynı zamanda burnun en önemli fonksiyonu olan nefes almanın da korunması/arttırılması amaçlanmalıdır. Profilden bakılınca burun sırtında ne tamamen düz ne de tamamen içe doğru bir kavis yapılmadan kararında bir miktar küçültme sağlanıp şekillendirme yapılmalıdır. Cerrah girişimden önce nerede hangi dokudan ne kadar alınacağını ve hangi manipülasyonun nasıl bir görünüm farklılığı yaratacağını iyi tasarlamalıdır. Bu açılardan yeniden değerlendirildiğinde burun ameliyatının aslında oldukça iyi bir eğitim ve tecrübe isteyen bir girişim olduğu unutulmamalıdır.
Sıkça sorulan sorular:
Burun ameliyatım ne kadar sürer ve yüzümde şişme olur mu?
Cevap:Burun ameliyatları ortalama 1.5 saat kadar sürmektedir tabii burada hastanın mevcut deformitesinin büyüklüğüde önemlidir. Eğer burun içindeki yapılara da müdahale ediliyorsa (örneğin nefes alma problemine neden olan iç tıkanıklıkların açılması gibi) bu süreçte bir miktar daha uzama olabilir. Burun ameliyatlarında yüzde şişlik aslında beklenen bir gelişmedir. Şişlik bazen çok az olabilmekte bazen ise göz çevresi ve altlarında da görülebilmektedir. Özellikle kemik deformitesine de müdahale edilen hastalarda şişlik 3-5 gün sürebilmektedir. Ancak süreç bitimi ve atel çıkarılmasını takiben şişliklerinde çoğu ortadan kalkmaktadır.
Ameliyat sonrası alçı ve tampon varmı?
Cevap:Burun ameliyatlarında şahsi tercihim olabildiğince hafif ve kaliteli koruyucu atellerden yana onun için alçı kullanmıyorum;tampona gelince burun içinde işlem yapılmıyorsa uzun tamponlara zaten ihtiyaç yoktur.
Burnumdaki sonucu ne zaman görürüm?
Cevap:Burun ameliyatı sonrası; burun cildinin ve yeniden oluşturulmuş kıkırdak ve kemik çatısının nihai neticeyi göstermesi yaklaşık altı ayı bulabilmektedir. Bu süreç burun sırt ve uç tarafındaki dokuların bir iyileşme periyodu olup kalın cilde sahip hastalar ile sert kalın kıkırdak yapılı hastalarda daha uzun zaman almaktadır. Sigara içimi ve yapısal nedenlerde yine bu süreçte süreci uzatabilen değişken faktörlerdir.
Burun ucunda düşme olurmu?
Cevap: Bu tabir burnun yandan bakıldığında ucundaki kalkıklığın azalması anlamında kullanılır. Başta açıkladığım temel noktalara dikkat edildiğinde böyle bir olasılık yaşanmaz. Zaten esas olan da burnun ucunu çok fazla kaldırmayıp olması gereken pozisyona çekerek sabitleyebilmektir.
Burnumun ucunda uyuşma olur mu?
Cevap:İlk dönemlerde ufak noktalarda uyuşma olağandır. Haftalar içinde kendiliğinden ortadan kaybolur.
Gözlük takabilirmiyim?
Cevap: Atel uygulaması dediğimiz burun sırtına koruyucu amaçlı koyduğumuz plastik çerçevenin çıkarılmasını takiben gözlükte eskisi gibi kullanılabilir.
Spor ne zaman yapılabilir?
Cevap:İlk 1 ayın sonunda performans sporlarına yavaş yavaş başlanabilir. Ancak buruna darbe olasılığı bulunan sporlar ilk 4-6 aylık periyotta uygulanmamalıdır.
Güneşe çıkmamda sorun olurmu?
Cevap:Güneşe çıkma ile konu edilen açık havada yürüme ve aktivite ise sorun teşkil etmez ancak güneşlenip yanmak anlamında ise yine cildin remodelling fazı olan ilk 6 aylık periyotta bu sakıncalıdır. Özellikle açık tenli insanlarda uzun süreli hiperpigmentasyona yani cilt renginin olağandan daha fazla koyulaşmasına neden olabilir.