Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kariyer Basamaklarında İlerlerken

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 21:56    Güncellendi: 18.02.2025 21:56
KARİYER BASAMAKLARINDA İLERLERKEN

Yirminci Yüzyılın başlarından itibaren aktif bir şekilde iş hayatına atılan kadınlar iş kollarının hemen her pozisyonunda çalışmaktadırlar.İş yaşamında ilerlemek; evinde düzeni sağlayabilmek ve “iyi” bir anne olabilmek için oldukça yüksek bir performansa sahiptirler.İş kimliği;eş kimliği ve anne kimliğini aynı anda taşıyabilme yükü çalışan kadını zaman zaman yıpratır ve yorar.
Kariyer basamaklarında ilerlerken bir çok psikolojik savaşa maruz kalan kadın yine de yılmadan ilerleyebilme gücüne sahip olabilir.
Peki kariyer basamaklarında ilerleyebilmek;bu kadar ağır yükün altından kalkabilmek ve sağlıklı bir yaşama sahip olabilmek ihtiyaç olunan şeyler nelerdir?

*ESNEKLİK VE UYUM:

Sahip olduğumuz sorumluluklarımız ve tek bir yönden bakma isteği bizi sert kalıplar içine sokar.Yapılması gereken ise; öncelikle yaşantınızdaki belirsizlikleri belirleyerek üzerinizdeki yükü en aza indirmeniz olacaktır.Esnek olmak yük altında kalıp;belirli kalıplara göre hareket etmek değil;kalıplaşmış alışkanlıklarımızdan kurtulmamız anlamına gelmektedir.Başarı merdivenlerinden çıkarken önce üzerinizdeki “belirsizlik” yüklerini atmanız faydalı olacaktır.

*KENDİNİ TANIMA VE KENDİNİ YÖNLENDİRME:

Kişinin istek ve beklentilerinin farkında oluşu;yeteneklerinin sınırını bilmesi kendini yönlendirmesi adına faydalı olacaktır.Kişi bir çok başarıya sahip olabilir.Fakat başarılarının farkında olmaması;başarılarını sıradan hale getirmesi(kendini ödüllendirmemesi) de beklentilerinin sınırını görememesi anlamına gelir.Güdü dediğimiz motivasyon duygusu ortadan kalkar.Kişi depresif bir sürece girebilir.

*SOSYAL JETLAG SENDROMUNDAN KORUNABİLMEK

Sosyal jetlag;kapalı ve camlı binalarda gün boyu yoğun çalışan bireylerde görülen yorgunluk;halsizlik;mutsuzluk hallerinin kronikleşmesidir.Kişiler depresif bulgulara sahip olabilir.Yoğun çalışan kişilerde görülen bu süreç başarıyı da olumsuz etkiler.Bu sebepten gün içersinde kişilerin güneş ışığından yararlanmaları;öğle aralarında açık alanlara çıkabilmeleri;arabalarını iş yerlerinden biraz daha uzak bir alana bırakıp yürüyüş yapmaları sağlıklı olacaktır.

*ELEŞTİREL BAKIŞ VE POZİTİF BAKIŞ AÇISIYLA SORUNU ÇÖZEBİLME

Sorunu çözebilmek için öncelikle sorunu en doğru bir şekilde tanımlayabilmek;analiz edebilmek çok önemlidir.İş yaşantınızı ve bir çok sisteminizi etkileyebilecek problemin kaynağını bulmak;analiz etmek;parçalara ayırmak ve sonrasında en kolay olanından başlayarak karmaşık olanının üstüne doğru gitmek güç kazandıracak bir yaklaşım olacaktır.

*HOBİLER GELİŞTİREBİLMEK:

Yoğun çalışmalarınızdan ötürü hayatınıza bir etkinlik katamıyor olabilirsiniz. Öncelikle zaman yönetimine dair olan bir probleminizin olup olmadığını saptamak doğru bir yaklaşım olacaktır.Haftanın bir günü ya da ayda bir kez bile olsa yaşantınıza katacağınız bir saatlik etkinlik başarı düzeyinizi arttıracak çok güçlü bir motivasyon kaynağı olacaktır.

*NEFES EGZERSİZLERİYLE STRES; ÖFKE VE HEYECANIN ÜSTESİNDEN GELEBİLMEK

Stres; öfke;heyecan kazaya benzemezler;geliyorum derler.Kişi neye stres yaşadığını;neye öfkelendiğini neye heyecan duyduğunu bilir.Belirli bir oranda bu duygular artış gösterdiğinde belli bir noktadan sonra kontrol edilemez bir duruma gelebilir.Kalp atışının hızlanması ;yüz kızarması;titreme;terleme oluşabilir.Stres;heyecan ve öfke oluşmaya başlarken bir dakikalığına gözlerinizi kapatıp burnunuzdan derin bir nefes alarak içinizde on saniye tutun ve yavaşça ağzınızdan nefesinizi verin.Bunu aralıksız en az altı kez yapmanız faydalı olacaktır.