Çocuğa ;bedensel işlevleri konusunda saplantılı;baskılı bir ilgi benimsetmeden de onu temiz tutma olasılığı vardır.Kedi yavrusunun yada buzağının dışkıları hakkında bir kompleksleri yoktur.Çocuktaki komleks de kendisine öğretilenlerden gelmektedir.Anne;yaramaz;pis; yada tuh tuh derse işin içine doğru yanlış unsuru karışır.Sorun haline gelir;oysa sadece fiziksel bir olay olarak kalmalıdır.
Dışkıyla ilgilenen çocuğa pis olduğunu söyleyerek sorunu çözmeye çalışmak yanlış bir yoldur..Doğru yol çocuğa çamur vererek ilgisini sonuna kadar yaşamasını sağlamaktır.Bu yolla çocuk ilgisini dışkıdan çamura yönelterek bu ilgisini baskısız bir biçimde yaşayacaktır.Çocuk ilgisini yaşayacak ve böylece öldürecektir.
Bir çocuk için dışkı incelenecek en önemli şeydir.Onun bu ilgisini herhangi bir baskıyla geçirmeye çalışmak tehlikeli ve çok akıllıca olmaz.Öte yandan çocuk ürettiğinden gururlanmadıkça;anne ve baba dışkıya etmemelidirler.Bu kez de tapma ortaya çokabilir.Eğer çocuk kazayla altını kirletirse ;bu durum bir ratlantıymış normal bir şeymiş gibi karşılanmalıdır.
Büyüklerin insan pisliğinden iğrenmelerinin önüne geçilemez ama bu duygu çocuklaarın nefret içinde gelişmelerinde;olumsuzluklarında büyük rol oynar.Çünkü yaradılışımızda dışkıyı atmayı sağlayan;cinsel işlevleri yerine getiren organlar birliktedirler.Çocuk böylece her ikisinide pis olarak kabul eder.Bu yüzden anne ve babanın dışkıya duydukları nefret ve iğrenmeyi çocuk cinselliği de gösterecektir.Dışkı ve cinselliği kabullenmeme de bir baskı oluşur.
Her anne dışkı ile ilgili işlerde çok dikkatli olmalıdır;bebeğe hiç bir duygusal öfke göstermemesi gerektiğini anımsamalıdır.Bu öfke bebeğin içine gömülür;orada kalır ve karakterini olumsuz yönde etkiler.
TUVALET ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAYA 24. AYDA BAŞLANABİLİR.
TUVALET EĞİTİMİNE BAŞLAYA BİLMEK İÇİN;
1.ÇOCUK YÜRÜYORSA
2.BASİT EMİRLERİ YERİNE GETİREBİLİYORSA
3.İSTEKLERİNİ KELİMELERLE ANLATABİLİYORSA
4.KENDİ KENDİNE BASİT GİYSİLERİNİ ÇIKARTA BİLİYORSA
5.GENELLİKLE GÜN İÇİNDE 2;3 SAAT KURU KALABİLİYORSA; TUVALET EĞİTİMİNE HAZIR OLDUĞU DÜŞÜNÜLEBİLİR.
TUVALET EĞİTİMİNDE ;ANNE BABALARIN DİKKAT ETMESİ GERKEN;NOKTALAR: Anne;babaların bu konuda planları olmalıdır.Anne babaların ;sabırlı olmaları ;baskıcı bir tutum izlememeleri gerekir.Her çocuk ;tuvalet eğitimi sırasında altına kaçırabilir.Bu konuda ; olumsuz bir tavır sergilenmemelidir.Tuvalet eğitimi sırasında çocuk ;cesaretlendirilmelidir.
Tuvalet eğitiminin her olumlu aşamasında çocuk övülmeli ve takdir edilmelidir.
Çocuk tuvaletini yaptığında ; pis;fena kötü; koktu; gibi kelimeler kullanılmamalıdır.Tuvalet eğitiminim başlangıcında anne ;baba ile tuvalette bulunmasına;sifonu çekerek oynamasına izin verilmelidir.Bu dönemde kolay çıkartılan giysiler giydirilmelidir.Çocuk gündüz kuru kalıyorsa;evin içinde bezsiz alt çamaşırıyla dolaşmasına izin verilmelidir.Çocuk ;çişi geldiğinde oturağı kullanması konusunda cesaretlendirilmelidir.Çocuk düzenli olarak yatağa girmeden önce tuvalete götürülmeli ve oturak yatağın yakınına konularak ;çocuğun kolay ulaşması sağlanmalıdır.
Gece kuruluğu nadiren gündüz kuruluğuyla aynı anda başlaya bilse de;çoğunlukla gerçekleşmesi aylar;yılllar alabilir.
Tuvalet eğtiminin kazanılması çocuktan çocuğu değişsede 4 yaşında altını kirletmemeyi; 5 yaşında da altını ıslatmamayı öğrene bilir.
Tuvalet eğitimi sürecinde geri dönüşler yaşanabilir.Fakat;kesinlikle paniğe kapılmamak ;sabırlı olmak gerekmektedir.Çünkü ;panik ve sabırsızlık çocuğu çok
olumsuz etkiler.Bu sebeble ;tuvalet eğitimi çok hassasiyet ve sabır;dikkatli olmayı gerektirir.