Çocuk bakıcısı; belli saatler içinde çocuğa bakmakla görevli olan anne yardımcısıdır.
Ebeveynler için çocuklarını emanet edecek; onlara doğru bakımı verecek bir bakıcı bulmak oldukça zordur. Bakıcı seçerken aileden her birey tek bir özellik üzerinde odaklanabilir; bakıcının esnek çalışma saatlerine sahip olması; referanslı olması; yatılı kalabilmesi… Ancak seçme işlemi yapılırken birden çok kriter göz önünde bulundurulmalıdır.
Çocuk Bakıcısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Tüm anne-babalar; bakıcı seçerken görüştükleri kişinin bakıcı standartlarına uymasına dikkat etmelidirler.
- Çocuk bakıcısı evin işlerini yapmakla yükümlü olan kişi değildir; sadece çocuktan sorumludur. Özellikle anneler çocuğun uyanık olduğu saatleri göz önünde bulundurup; evin işlerinin yapılması gerektiği konusunda bakıcıya baskı yapmamalıdırlar. Çocuğun dışında; evdeki herhangi bir işe yardımcı olmak bakıcının insiyatifindedir.
-Çocuğa en sağlıklı bakımı verecek olan kişi ANNEDİR. Bakıcılar; annenin çalışmasından ya da herhangi bir sağlık problemi yaşıyor olmasından ötürü görevlendirilen geçici sorumlulardır. Annenin evde bulunduğu saatlerde ve boş zamanlarında çocuğa nitelikli zaman ayırması gerekmektedir. Anne; annelikle ilgili olan görev ve sorumluluklarını bakıcıya bırakmamalıdır. Eğer çocuğun tüm gereksinimleri bakıcı tarafından karşılanırsa ve anne çocuğuna gerekli bakımı vermezse; çocuk annesi yerine bakıcı ile özdeşleşir ve annesini reddetmeye başlar. Bir süre sonra çocuk bakıcıdan ayrıldığında bağlanma sorunları yaşayabilir. Bu yüzden anne ve baba daima ilgi; sevgi ve bunların somut olarak ifadesinde çocuğa karşı doyurucu olmalıdırlar.
Anne-baba mümkün olduğu kadar çocuğuyla ilgilenmeli ve özelikle çocuğun psikolojik ihtiyaçlarını zamanında karşılamalıdırlar.
-Çocuğun güvenliği için ve acil bir durum olduğunda yardım için; anne-babanın olmadığı saatlerde çocuğun bakıcı ile olacağı evin yakınında güvenilen komşular ya da aile yakınları ile paylaşılmalıdır.
-Özellikle erken çocukluk dönemlerinde çocuğun fiziksel ve duygusal gelişimi daha önemlidir. Bakımı ve eğitimi daha zordur. Bu yüzden eğer çocuk küçük yaşlarda ise; bakıcı olarak görüşülen kişinin; erken çocukluk dönemi ile ilgili eğitim alıp almadığı kontrol edilmelidir. Çocuğun fiziksel –duygusal-sosyal ve zihinsel gelişimini eğitimsiz bir kişiye bırakılmamalıdır. Çocuk gelişimi ve çocuk psikolojisi konusunda eğitimli ve deneyimli kişilerle çalışmaya özen gösterilmelidir.
-Bununla birlikte bakıcının referansları ve referansların doğruluğu da önemli bir nokta. Referansın kim olduğu; bakıcının bir önceki işinden hangi sebeple ayrıldığı; ne kadar müddet çalıştığı; hem referans gösterilen kişiye; hem de bakıcı adayına sorulmalı ve cevaplar arasında tutarlık olmasına dikkat edilmelidir.
-İzin günleri; mesai saatleri; maaş; evle ilgili uyulması gereken kurallar; iş öncesinde bakıcı adayı ile ortak belirlenmelidir.
-En önemli şey bakıcının çocuğa olan sevgisi; şefkati; onunla olan iletişimidir. Çocukla sağlıklı iletişim kurması onun psikolojisi ve geçmiş deneyimleri ile ilişkilidir. Bu yüzden bakıcı adayına geçmiş deneyimleri; aile yaşantısı ile sorular yöneltilmelidir. Tutarsız; sağlıksız ve kaçamak cevaplar veren kişilerle çalışılmamalıdır.
Çocuğun bakıcı ile olan iletişimi önemlidir. Bu yüzden onun ısınmadığı birisi ile çalışmamak gerekir.
Hem anne-babanın hem de çocuğun sağduyusu ve hisleri ile en doğru karar alınmalıdır.
Çocuğunuz için en iyi ve en güvenilir kişilerle çalışabilmeniz dileğiyle…