“ Ayaklar bedenin aynasıdır”.Refloksolojide vücuttaki tüm organların el ve ayaktaki bölgelerde temsil edildiğine inanılır. Refleksoloji; ayaklara uygulanan özel dokunuşlarla vücudun belli bölgelerinde bloke olmuş enerjiyi çözerek; bedenin kendi kendisini iyileştirme gücünü harekete geçirmesi olarak tanımlanabilir. Refleksoloji ‘denge’ sağlayan bir terapidir. Refleksoloji terapisi kişinin kendisini; fiziksel; duygusal ve ruhsal bakımdan iyi hissetmesini sağlar ve kişiye doğal dengesini kazandırdığına inanılır.Bizler fizyoterapist olarak masajın etkilerini bilen bir meslek grubuyuz tabiki ayak bölgesine yapılacak uygun dokunuşlar ve hareketler kişide bazı rahatlama; kan dolaşımında artış vb. etkiler açığa çıkaracağı aşikardır.El; ayak ve kulak refleksolojisi olrak uygulanmaktaddır. En çok tercih edilen ayak refleksolojisidir.
AYAK VE EL HARİTALARI
REFLOKSOLOJİNİN TEMEL TIP BİLİMLERİYLE (ANATOMİ; FİZYOLOJİ VB) BİR AÇIKLAMASI VE BAĞLANTISI YOKTUR.YANİ BİLİMSEL BİR TEDAVİ DEĞİLDİR.FAKAT ÜLKEMİZDE REFLEKSOLOJİ PİYASASI OLUŞMUŞ ÖNÜNE GELEN HERKES SEREBRAL PALSİ; HEMİPLEJİ VB. HASTALIKLARDA REFLOKSOLOJİNİN ETKİN OLDUĞUNU SAVUNMAYA BAŞLAMIŞTIR. HASTALIKLAR KONUSUNDA BİLGİLERİ OLMAYAN KİŞİLER BU UYGULAMALRI KÖRÜ KÖRÜNE YAPARAK UMUT TİCARETİ YAPMAKTADIR. REFLOKSOLOJİ GEREKLİ TEDAVİLER UYGULANDIKTAN SONRA TAMAMLAYICI AMAÇLI UYGULANABİLİR. REFLEKSOLOJİ EĞİTİMİ ALMIŞ BİR SAĞLIK PERSONELİNE (FİZYOTERAPİST; DR; VB.) DANIŞILMASI GEREKMEKTEDİR.
Tarihi ?
Refleksolojinin tarihi Eski Mısır ve Çin’e dayanmaktadır. 1912’de Amerikalı kulak burun boğaz Dr.William Fitzgerald refloksolojiyi ağrı tedavisi için kullanmaya başlamış ve daha sonra Amerika’da bu konuda birçok yazılar yayınlanmıştır. Eunice Ingham tarafından modern ayak refleksolojısı kurulmuş ve ayak haritası çıkarılmış.Bilimsel geçerliliği olamamasına rağmen günümüzdede popülerliğini korumaktadır.
Nerelerde kullanılır?
Stres; Yorgunluk; Uykusuzluk; Migren; Başağrısı; sindirim sistemi bozukluğu; dismonere; kronik DURUMLARADA; kas-iskelet sistemi problemlerinde vb.(Bazı kişilerd hemen hemen bütün rahatsızlıklara uyguluyor. Etkinlği konusunda kanıta dayalı uygulamlara ihtiyaç var; birşey diyemiyoruz.)
Kimlere uygulanmaz?
· Hamileliğin ilk 5 haftası
· Enfeksiyon ve ateş varlığında
· Cerrahi durumlarda
· Ayaktaki sudeck atrofisinde ve gangrende
· Ağır psikolojik durumlarda
Tedavi süresi ve sıklığı
Seans 10-30 dk arası hastanın geri bildirimi ve akut –kronik olması önemli;
Haftada 2 gün; toplamda 8-20 seans ve 4-6 ay sürebilir.
Bazı araştırmalarda vücut kan dolaşımını arttırıp; vücutta gevşemeye yol açtığı bulunmuştur.Birçok gelişmiş ülkede eğitimi verilerek tamamlayıcı tedavi olarak kullnanılmaktadır. Bazı ülkelerde bebeklere ve çocuklarada gelişim açısından uygulanmaktadır.
TEKNİKLER
Vücudu ve ayağı zone (bölgelere) ayırıyor.
Tutuş teknikleri önemli. Pasif faz ve aktif faz. Ayrıca sedatif kalıcı tutuş.
İlk seans bütün bölgeler palpasyonla değerlendirilmeli
Sonraki seansta bulunan semtomlu zonlarda 3 tanesi seçilerek ; 3-4defa defa tedavi edilmeli
Sonraki seanslar değerlendirme ve tedavi Dengeleme tutuşlar
topuk germe tutuşu
enerji tutuşu
yin-yang sıvazlama
diafragma tutuşu
el-ayak tutuşu
REFLEKSOLOJİ UYGULAYAN KİŞİYE REFLEKSOLOJİST DENMEKTEDİR. GELİŞMİŞ ÜLKELERDE DE UYGULANAN BİR YÖNTEMDİR. KURSLARLA REFLEKSOLOJİ EĞİTİMİ VERİLMEKTEDİR. HERKESE UYGULANABİLİR. FAKAT HASTALIKLARDA UYGULANIRKEN ÖZELLİKLEDE KRONİK DURUMLARDA KLİNİK BİLGİYE SAHİP KİŞİLER TARAFINDAN UYGULANMALIDIR.