‘Beni itiyordu; kucağıma gelmek istemiyordu; ben de; o öyle daha iyi diye yatağında kendi haline bıraktım; keşke öyle yapmasaydım’.
Otizm; sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğudur. Otizm; görüntülerle kendini belli eden bir hastalıktır.
Bir annenin doğum sonrası çocuğunun özürlü olma oranı %2dir; Otistik olması oranı ise %0.5′tir (eskiden bu oran 4/10.000 olarak değerlendirilirdi). Bir otistik çocuktan sonra; ikinci çocukta otizmin ortaya çıkması riski %3 dür. Otizm erkek çocuklarda kız çocuklarından 4 kat daha fazla görünmektedir Her çocuktaki otistik belirtiler ve bunların seviyesi farklılık gösterebilir; bu nedenle otizmin seviyelerini kategorize etmek güçtür. Ayrıca; Asperger Sendromu ve Rett Sendromu olarak bilinen otizm formları da bulunmaktadır.
Normal Çocuk Gelişimi
Anlamlı 5 kelimesinin olması çocuğun konuşmaya başladığını gösterir.1 yaşında çocuk 50 kelimeye kadar bilir. 1;5 yaşında çocukta yarım yarım cümle kurar; 2 yaşındakiler 2 kelimeyle; 3 yaşındakiler 3 kelime ile cümle kurarlar. Otistikler bunu yapamaz.
Fiziksel &Sosyal Özellikler
Otistik Çocuk
- Dil gelişim geriliği gösterir.
- Sosyal etkileşime giremez.
- Israrlı; tekrarlayıcı davranış kalıpları (stereotipi) gösterir.
- Dünyayı algılamada karmaşa yaşar.
-Ekolali; konuşmanın tekrarlanmasıdır. Bütün çocuklarda bu vardır; konuşmanın tekrarlanması gelişimsel dönemin bir parçasıdır. Ancak otistiklerde bu çok daha baskındır. Otistik çocuklar; normal çocuklardan farklı olarak jest ve mimikleri anlamlı bir şekilde kullanmazlar.
-Sohbet Edememe; sohbeti başlatıp; sürdürebilmeleri hayli güçtür. Kalıpları biliyorsa sadece bunlara cevap verebilir.
-Israrlı; tekrarlayıcı davranış kalıpları; sallanma; el çırpma; elindeki bir şeyi sallama –el hareketleri; tuhaf beden duruşları; yandan bakışlar; kendine vurma ve zarar verici davranışlar
-Dünyayı algılamada karmaşa; dış dünyadan gelen algıları çok rahat çözemez ve tepkisel davranırlar.
Göz temasından kaçınır.
Başkaları ile kendiliğinden iletişim kurmaz.
İsteklerini bir yetişkinin ellerini kullanarak belirtir.
Diğer çocuklarla oynamaz.
Sürekli bir konu üzerinde konuşur. Sebepsiz şekilde ağlar; güler ve sebepsiz davranışlarda bulunur.
Anlamsız sözleri üst üste tekrarlar.
Nesneleri tutup sürekli döndürmekten hoşlanır. Değişikliklerden hoşlanmaz.
Yaratıcılık gerektiren oyunları oynayamaz.
Verilebilecek Eğitimler-Tedavi
Öncelikle
-Ev; okul ve ihtiyaç duyulan diğer alanlarda gözlem yapılması
Sonrasında
Bireysel özel eğitim;
Konuşma ve dil terapisi;
Aile toplantıları;
Aile eğitimi;
Aile psikoterapi seansları;
Çocukla ilgilenen kişilerin eğitimi;
Önemli! Otizm; bebeklik döneminde teşhis edilebiliyor.(Yaklaşık 1 yaş) Bebeğin ilk 6 ayda aşırı kusmaları varsa; çocukta metabolik bir sorun olabilir. Bebek doğduğunda fenilketanüri ve hipotiroid testi yapılmalıdır.
Sevgilerimle…
Anahtar Kelimeler:
Asperger Bozukluk:Asperger sendromu; sınırlı sosyal etkileşim; kısıtlı ve yinelenen davranışlar gibi karakteristik özellikler gösteren; otistik spektrum dahilindeki bir beyin gelişim bozukluğudur.
Rett Sendromu:Dünyada çeşitli ırklarda ve etnik gruplarda; özellikle kız çocuklarında görülen nörolojik bir rahatsızlıktır. Bu sendromun; erkeklerde de görülebileceği bilinmektedir; fakat erkeklerde genellikle; düşük yapma; doğum anında ölüm veya anne karnında erken ölüm gibi durumlarla sonuçlanmaktadır.